Vind de beste aannemer voor jouw project

Op zoek naar een goede aannemer? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele aannemers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een aannemer?

Een aannemer rekent zijn of haar kosten vaak per uur, hierbij zitten ook de prijzen voor materiaal en btw inbegrepen. Bij een aannemer moet je rekening houden met het feit dat er ook nog kosten voor bepaalde vakmannen bovenop komen: de aannemer kan namelijk niet alles alleen doen.

Voor een aannemer moet je denken aan een prijs van €35,- tot €50,- per uur. Dit verschilt aan de hand van ervaring, maar ook de locatie van de aannemer. Het is nu eenmaal zo dat de prijzen kunnen verschillen per regio.

Wordt er niet gerekend met een uurtarief?

Dan kan je een prijsafspraak verwachten. Hierbij betaal je een vaste prijs voor een gehele klus. Deze kosten verschillen enorm en lopen flink uiteen: van €2.100,- tot €21.000,-. Voor een verbouwing aan het huis beginnen de kosten vanaf €2.100,- en lopen op tot ongeveer €12.500,-. Laat je iets aan- of uitbouwen, dan kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €12.000,- tot €21.000,-.

Dit zijn uiteraard gemiddelde prijzen. Het verschilt per klus, aannemer en heeft daarnaast een aantal andere factoren die deze prijs beïnvloeden. Wil je toch liever een specifieke prijsindicatie? Vergelijk gratis offertes van De 10 Beste aannemers. Zo bespreek je jouw wensen en kom je niet voor verrassingen te staan.

aannemer prijs

Aannemer prijzen in 2024

Soort klus

Gemiddelde prijzen*

Omschrijving

Kleine verbouwing

€35,- per uur

Een kleine verbouwing met gebruik van weinig tot geen machines. Uurtarief voor een aannemer.

Grote verbouwing

€50,- per uur

Een grote verbouwing met gebruik van grote machines. Uurtarief voor een aannemer.

Verschillende verbouwingen

€2.100,- en €12.500,-

Verschillende verbouwingen in het huis. Totaalprijs voor verbouwing.

Aanbouw of uitbouw

€12.000,- tot €21.000,-

Een aanbouw of uitbouw aan het huis. Totaalprijs voor aanbouw of uitbouw.

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen, inclusief btw en materiaal. De kosten voor extra vakmannen zijn hier vaak niet bij inbegrepen. Ontvang gratis offertes en ontdek de exacte kosten!

Prijsopbouw: zo zijn de kosten van een aannemer opgebouwd

De kosten van een aannemer zijn opgebouwd uit de arbeidskosten van de aannemer, de prijs voor het materiaal en overige kosten: bijvoorbeeld voor het regelen van vergunningen of voorrijkosten. Deze prijsopbouw kan verschillen per aannemer en klus.

Een gemiddelde prijsopbouw ziet er als volgt uit:

  • De arbeidskosten zijn 50% van de totaalprijs. Dit bestaat uit het uurtarief van de aannemer.
  • De materiaalkosten zijn gemiddeld 40% van de totale kosten, dit is afhankelijk van het gekozen materiaal.
  • Overige kosten zijn vaak 10% van het totaal. Dit is afhankelijk van de afstand van de aannemer en klant en of er vergunningen moeten worden aangevraagd.

prijsopbouw aannemer

Op welke manieren kan de prijs van een aannemer worden berekend?

Zoals eerder vermeld worden de prijzen van een aannemer op verschillende manieren berekend. Vaak wordt dit gedaan via een uurtarief, maar sommige aannemers werken liever met een vaste prijs of een richtprijs. Bespreek je wensen en bekijk of de berekenmethode past bij jouw visie.

Vaste prijs

In sommige gevallen kan je rekening houden met een vaste prijs voor de gehele klus. Laat je bijvoorbeeld de zolder geheel aanpakken? Dan is de kans groot dat de aannemer alle verschillende klussen meeneemt in de vaste prijs, bijvoorbeeld isolatie, maar ook de vloer en het afwerken van het hout.

Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer een ruimte in zijn geheel wordt aangepakt.

Richtprijs

De richtprijs berekeningsmethode wordt gebruik wanneer de aannemer nog geen duidelijk beeld heeft van de uiteindelijke kosten. Heb je veel wensen? Dan is het lastig een specifieke prijs af te spreken. Soms is het ook lastig om een vaste prijs in te schatten door de staat van woning.

Uurtarief

De meest voorkomende berekening is het uurtarief. Een aannemer rekent dan €35,- tot €50,- per uur. Deze prijs verschilt aan de hand van de ervaring van de aannemer, maar ook per klus. Zo is een kleine verbouwing vaak €35,- per uur. Voor nieuwbouw kan je dan denken aan €50,- per uur.

Deze prijzen zijn geen indicatie van de kwaliteit van het geleverde werk: bespreek daarom je wensen zo uitgebreid mogelijk. Dan ben je gegarandeerd dat je een resultaat krijgt waar je trots op kan zijn.


Uurtarief aannemer 2024

€35,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van aannemers uit de de regio.)

Laag uurtarief
€35,-

Kleine verbouwing
Simpele renovatiewerken
Geen gebruik grote machines

Hoog uurtarief
€50,-

Nieuwbouw
Grote verbouwing
Gebruik van machines

Start gratis offerteaanvraag!

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

Je weet nu ongeveer hoe een aannemer zijn of haar prijs berekend, maar welke factoren beïnvloeden deze prijs? Denk aan de omvang van de werkzaamheden, maar ook de ervaring van de werknemer.

Hieronder bespreken we verschillende factoren die de prijs van een bouwbedrijf beïnvloeden. Liever meteen een exacte prijs weten? Vraag gratis offertes aan!

Omvang van de werken

Dit is een voor de hand liggende factor: hoe groter de klus, hoe hoger de prijs. Bij grotere klussen moeten er meer vakmensen worden ingeschakeld, worden er meer uren gespendeerd en is de kans groot dat er meer materiaal nodig is. Hierdoor wordt de prijs een stuk duurder.

Vaak wordt het wel gewaardeerd dat de aannemer wordt ingeschakeld voor een grote klus. Alhoewel de prijs dan een stuk hoger ligt, krijg je vaak wel een vorm van kwantumkorting of een verlaagd tarief.

Ervaring van de aannemer

Ook de ervaring van de aannemer heeft een invloed op de prijs. Wanneer je een aannemer inschakelt die net is begonnen ligt de prijs een stuk lager. Deze aannemer moet zich nog bewijzen en heeft daarbij niet genoeg ervaring. Een bouwbedrijf met veel ervaring is natuurlijk wat duurder: hoe meer ervaring hoe hoger de prijs.

Aannemer uit de buurt of van ver

Kies je een aannemer die lang moet reizen om bij de klus te arriveren? Dan liggen de kosten een stuk hoger. Vergis je niet in de prijs van voorrijkosten: deze kunnen flink oplopen. Hierbij raden we dan ook aan om altijd een aannemer te zoeken in je eigen regio.

Wanneer je gratis offertes vergelijkt via De 10 Beste heb je een grote kans dat de aannemer in de buurt woont. Wij proberen altijd een vakman te koppelen aan mensen binnen eigen werkgebied.

aannemer prijzen

Wat doet een aannemer?

Een aannemer heeft de leiding over een verbouwing: de aannemer stuurt verschillende vakmensen aan om ervoor te zorgen dat een project tot een succes wordt afgerond. Daarbij is de aannemer ook degene die ervoor zorgt dat alles gebeurt binnen de planning en het budget en eventuele vergunningen zijn geregeld.

Een aantal taken van aannemers zijn:

  • Leidinggeven: de aannemer zorgt ervoor dat het personeel instructies krijgt en dient daarbij ook als het aanspreekpunt.
  • Inrichten van de werkplek: de werkplek moet veilig en efficiënt zijn. De aannemer zorgt hiervoor door onder andere het materiaal in te kopen en alles na te lopen op het gebied van wetten en regels omtrent veiligheid.
  • Rekening houden met de planning: er is uiteraard een planning qua tijd en budget. De aannemer zorgt ervoor dat alles binnen deze planning wordt uitgevoerd.
  • Vergunningen regelen: zijn er vergunning nodig voor een aanbouw? De aannemer zorgt ervoor dat deze op tijd worden aangevraagd en alles is geregeld.


Besparen op de prijs van een aannemers?

Ontvang tot wel vier offertes en bespaar tot 40%!
Gratis offertes vergelijken


Wat zijn de voordelen van een aannemer?

Een aannemer inhuren heeft een hoop voordelen, zo bespaart het jezelf een hoop tijd en energie. Daarbij is het regelen van een verbouwing een flinke klus waar veel mis kan gaan, door een aannemer in te huren ben je verzekerd van een professioneel en schoon resultaat.

Een aannemer heeft ook verstand van zaken: zo weet de aannemer wanneer er vergunningen moet worden geregeld en hoe dit gedaan moet worden. Daarbij heb je ook een centraal aanspreekpunt bij een aannemer waarbij je advies krijgt over budget en planning.

Aannemer inhuren of zelf klussen?

Een vraag die vaak gevraagd wordt: is een aannemer wel nodig? In de meeste gevallen raden we aan om altijd een aannemer in te schakelen. Vaak is een verbouwing een grote klus, een aannemer zorgt ervoor dat alles netjes volgens plan verloopt. Je zou uiteraard ook zelf kunnen klussen, daarbij is het wel belangrijk dat je weet dat dit een hoop tijd en energie in beslag kan nemen.

Hoe vind je een goede aannemer?

Een aannemer vinden die bij je past kan een flinke klus zijn: je wil namelijk dat je wordt begrepen en dat de aannemer aansluit bij je wensen.

Bij het zoeken van een aannemer kan je op een aantal punten letten. Het eerste is kijken naar het specialisme van de aannemer. Soms zijn bouwbedrijven gespecialiseerd in een bepaald soort verbouwing, kijk hier altijd naar. Je zou ook kunnen kijken of een aannemer betrouwbaar is. Op Belgium.be kan je een lijst vinden met aannemers en bouwbedrijven die voldoen aan bepaalde eisen.

Als laatst zou je ook aannemers kunnen vergelijken, bijvoorbeeld hier op De 10 Beste.

Zijn er premies beschikbaar?

In sommige gevallen heb je recht op een premie. Hier zitten altijd een aantal voorwaarden aan verbonden, zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de woning ouder is dan tien jaar of dat je er zelf woont. Daarbij heb je ook verschillende landelijke, maar ook regionale premies.

Via de Premiezoeker kan je kijken of er een premie beschikbaar is voor de werkzaamheden die je laat uitvoeren. Je zou ook kunnen kijken of je recht hebt op de Mijn VerbouwPremie.

Bespaartips: zo druk je de kosten van een aannemer

Besparen doen we het liefst allemaal. Maar hoe doe je dat? Hieronder geven we drie tips waarmee je de prijs van een aannemer zo laag mogelijk kan houden.

Zoek een aannemer uit de buurt

Zoek altijd een aannemer in je eigen regio. Waarom? Zo vermijd je torenhoge voorrijkosten. Wanneer je via De 10 Beste offertes vergelijkt zoeken we altijd de dichtstbijzijnde aannemers, dan ben je verzekerd dat het bouwbedrijf uit de buurt komt.

Steek zelf de handen uit de mouwen

Ben je zelf handig? Neem dan wat taken over: denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden van de vloer, plafond en muur of het zelf installeren van bijvoorbeeld isolerende materialen. Hoe meer je zelf kan uitvoeren, hoe minder je kwijt bent aan de aannemer.

Vergelijk offertes

Offertes vergelijken kan je een flinke besparing opleveren! Als je via De 10 Beste offertes aanvraagt, krijg je tot wel vijf aanboden van aannemers uit de regio. Jij kiest zelf voor de aannemer met het beste aanbod. Zo kan je tot wel 40% besparen.

aannemer kosten

Aannemer nodig? Vergelijk gratis offertes!

Aan aannemer coördineert bouwprocessen en adviseert zijn of haar klanten. Door een aannemer in te schakelen ben je verzekerd dat elke verbouwing tot een succes wordt afgerond, daarnaast hoef je zelf geen energie en tijd in het bouwproces te steken. Op zoek naar een aannemer?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Een offerte aanvragen is geheel gratis en vrijblijvend. Het is dus zeker de moeite waard om te bekijken of er een aannemer voor je bijzit. Je bepaalt zelf of je in zee gaat met één van de aannemers die je een bod doen!

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste aannemer bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met aannemers bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig