Vind de beste accountant voor jouw opdracht

Op zoek naar een goede accountant? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele accountants zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een accountant

Het tarief van een accountant ligt gemiddeld rond de €90,- per uur: maar daarmee weet je nog niet wat specifieke klussen kosten natuurlijk. Voor de aangifte van je belastingen betaal je een accountantskantoor gemiddeld €50,- tot €150,- en het opstellen van de jaarrekening kost rond de €300,- tot €550,-.

In de tabel vind je de gemiddelde kosten voor veel verschillende werkzaamheden. Zoals je ziet lopen de kosten flink uiteen. Dat heeft vooral te maken met je eigen situatie. Het bijhouden van de boekhouding kost bijvoorbeeld tussen de €300,- tot €650,-. Heb je een klein bedrijf en is de boekhouding relatief eenvoudig, dan betaal je minder dan voor de boekhouding van een grote bv! De genoemde prijzen zijn daarom ook slechts richtprijzen. Wil je zeker weten wat een accountant gaat kosten voor jouw eenmanszaak, dan is het slim om snel een gratis offerteaanvraag te doen!

prijs accountant

Kosten accountant in 2021

Soort klusGemiddelde kosten*
Opstellen jaarstukken€125,- tot €250,-
Jaarrekening opstellen€300,- tot €550,-
Salaris- en personeelsadministratie€200,- tot €300,-
Opstellen financiële rapportages€60,- tot €320,-
Hulp bij belastingaangifte€50,- tot €150,-
Bijhouden financiële administratie€300,- tot €650,-
Advies geven€125,- tot €300,-

Let op: dit zijn richtprijzen. Voor een exacte prijsindicatie, vergelijk gratis offertes!

Accountant: uurtarief of per maand of jaar?

De kosten van een accountant worden op verschillende manieren berekend. Schakel je af en toe eenmalig de hulp van accountants in, dan betaal je hoogstwaarschijnlijk het standaard uurtarief. Dit is in dat geval de meest voordelige optie, omdat je slechts een klein deel van je administratie uitbesteedt. Wat kost een accountant per uur? Gemiddeld ligt het uurloon van een accountant rond de €90,-.

Maar wanneer het gaat om een groter bedrijf en je de administratie volledig of gedeeltelijk uitbesteedt, dan kan het slim zijn om een abonnement af te sluiten! Je betaalt dan een vaste prijs per maand of per jaar en weet dan zeker dat de administratie helemaal op orde is.

Wat kost een accountant per jaar?

Gemiddeld zo’n €500,- tot €1.500,-, afhankelijk van de situatie en de grootte van je onderneming.

Uurtarief accountant 2024

€90,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van accountants uit de de regio.)

Laag uurtarief
€70,- tot €80,-

Beginnende accountant
Simpele boekhouding

Hoog uurtarief
€90,-tot €100,-

Ervaren accountant
Ingewikkelde administratie

Start gratis offerteaanvraag!


Wat doet een accountant?

Een accountant is iemand die je kan helpen met de financiële administratie van je onderneming. Een accountant richt zich vooral op het inrichten van de boekhouding zodat deze gemakkelijk bij te houden is, en het controleren hiervan. Zo weet je zeker dat alle cijfers kloppen. Dit geeft jou een duidelijk beeld en zorgt ervoor dat je niet in problemen komt met de overheidsdienst financien!

Dit zijn een paar van de belangrijkste taken van een accountantskantoor:

 • Boekhoudkundige controle: de accountant controleert of alle facturen correct zijn ingeboekt en of alle cijfers kloppen.
 • Administratieve organisatie en kwaliteitsbewaking: bij de start van een bedrijf kan het moeilijk zijn om de administratie goed en efficiënt in te richten. Een accountant doet dit voor je. Hij of zij controleert ook of de administratie duidelijk en overzichtelijk is bijgehouden, zodat het doen van aangiftes een stuk gemakkelijker is.
 • Persoonlijk adviseren: accountants kunnen ook advies geven in fiscale zaken. Als je twijfelt om een grote investering te doen bijvoorbeeld of als je op het punt staat te fuseren.
 • Jaarrekeningen opstellen: sommige ondernemers zijn verplicht om een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. De accountant kan deze voor je opstellen of controleren.
 • Salarisadministratie: wanneer je personeel in dienst neemt moet ook de salarisadministratie goed bijgehouden worden. Dit bestaat uit gegevens van alle werknemers, hun contracten en salarissen.

Wat is het verschil tussen een registeraccountant (RA) en een Accountant Administratieconsulent (AA)?

Wie op zoek gaat naar een accountant zal opvallen dat er zowel RA’s (registeraccountant) en AA’s (Accountant Administratieconsulent) werkzaam zijn. Wat is nu eigenlijk het verschil, en welke heb je nodig?

Een RA heeft een universitaire opleiding afgerond en een AA een bachelor-opleiding. Dit wil niet zeggen dat een RA een betere accountant is: RA’s en AA’s hebben beide andere werkzaamheden. Zo is een AA meer bezig met praktische werkzaamheden. Zij stellen de financiële administratie op en maken jaarrekeningen op. Terwijl de functie van de RA juist meer controlerend is: zij checken of de administratie klopt. Zo is een RA de enige die een controleverklaring uit mag geven. Dit is nodig als jij de jaarrekening moet deponeren bij de Kamer van Koophandel.

accountant prijzen

Waaraan moet een goede financiële administratie voldoen?

Wil jij er zeker van zijn dat jouw onderneming goed gerund wordt, dan is een goede financiële administratie belangrijk. Als ondernemer heb je bovendien een bewaarplicht van 7 jaar. Dat houdt in dat je een groot deel van je administratie tot 7 jaar na dato netjes en georganiseerd moet bewaren!

Een goede administratie bestaat uit:

 • Het grootboek: dit is een verzameling van alle grootboekrekeningen. De grootboekrekeningen zijn een verzameling van alle inkomsten en uitgaven binnen een bepaalde categorie in jouw organisatie.
 • Een debiteuren- en crediteurenadministratie: dit is een overzicht van alle mensen aan wie jij nog geld verschuldigd bent en de mensen die jou nog geld verschuldigd zijn.
 • De voorraadadministratie: een overzicht van alle voorraden en de waarde hiervan.
 • De in- en verkoopadministratie: een overzicht van alle ontvangen en verzonden facturen, de kassabonnen en de kasadministratie.
 • De loonadministratie: de administratie omtrent de salarissen van alle medewerkers.
 • Bankafschriften: van alle uitgaven en inkomsten.

Besparen op de kosten van een accountant?

Vind een expert bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes vergelijken


Wanneer heb ik een accountant nodig?

Je bent niet altijd verplicht om hulp in te schakelen voor je financiële administratie. Je kunt er ook voor kiezen om dit zelf uit te voeren, zodat je zelf een goed beeld hebt van de financiële situatie. Maar ook als je zelf je administratie uitvoert, is het soms zelfs verplicht om een accountant in te schakelen. Bij bedrijven met meer dan 5- medewerkers, een netto omzet van meer dan €12 miljoen of bij een balanstotaal van meer dan €6 miljoen geldt er een controleplicht. In dat geval geeft de accountant een verklaring af dat de administratie betrouwbaar is en klopt.

Ook als je niet verplicht bent om een accountant in te schakelen kan het fijn zijn om toch hulp te zoeken. Bijvoorbeeld:

 • als je onderneming groeit en de administratie ingewikkelder wordt;
 • wanneer je zelf niet de tijd hebt om je administratie goed op orde te houden;
 • als je zelf de kennis niet hebt om je administratie bij te houden.

Administratie: zelf doen of uitbesteden?

Je kunt de administratie op verschillende manieren uitvoeren:

 • Zelf administratie doen: het voordeel is dat je zelf een duidelijk beeld hebt van de financiële situatie van je onderneming. Je bent meer tijd kwijt aan de administratie, maar bespaart wel de kosten van een accountant.
 • Gedeeltelijke administratie uitbesteden: je krijgt de hulp van een accountant en weet dus zeker dat je administratie goed is ingericht en bijgehouden wordt. Zelf heb je ook nog inzicht in de financiële situatie en je betaalt niet te veel geld.
 • Gehele administratie uitbesteden: de kosten liggen iets hoger, maar je bent veel minder tijd kwijt en kan je omzet laten groeien omdat je tijd overhebt voor je eigen werkzaamheden. Je weet zeker dat de administratie volledig klopt en krijgt persoonlijk advies met betrekking tot je bedrijfsvoering.

Tips: zo kies je de beste accountant!

Wanneer je een accountantskantoor inschakelt, is dat niet zomaar iets. Je geeft deze persoon een kijkje binnen je bedrijf en het is daarom belangrijk dat jij je comfortabel voelt en deze persoon kunt vertrouwen. Hieronder geven we daarom een aantal tips, zodat je zeker weet dat je de juiste accountant kiest! Hulp nodig met het vinden van een accountantskantoor? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Gratis kennismakingsgesprek

Kies ervoor om eerst eens kennis te maken. Tijdens dit gesprek kun je kijken of er een klik is en of je de accountant vertrouwt. Let erop dat de expert duidelijke en begrijpbare taal gebruikt. Check ook of hij een duidelijk antwoord heeft op je vragen. Kies niet voor iemand die heel veel praat maar eigenlijk niks zegt: dat kan in de samenwerking veel frustraties opleveren.

Onderdeel van een vereniging

Kijk of de accountant is aangesloten bij het Instituut van de Accountants en Belastingconsulenten. Dit is vaak een garantie dat de accountant kwaliteit levert. Meer hierover lees je op iec-iab.be.

Bespreek jouw case vooraf

Om te kijken of de accountant je goed kan helpen, is het slim om alvast je onderneming met hem te bespreken. Een accountant voor een zzp’er, werkzaam in de kappersbranche heeft te maken met compleet andere regelgeving en btw dan iemand die een apotheek runt.

Het is slim om te kiezen voor een expert die ervaring heeft in jouw branche. Zo weet je zeker dat deze op de hoogte is van alle regelingen en belastingen en weet je zeker dat je problemen voorkomt!

Vergelijk offertes

Het is altijd verstandig om de prijzen van meerdere experts met elkaar te vergelijken. Accountants hanteren namelijk allemaal hun eigen prijs en dit kan per kantoor flink verschillen. Door te kiezen voor de expert met het beste aanbod, houd je de prijzen zo laag mogelijk!

accountant kosten

Accountant nodig? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij hulp nodig met je administratie? Met de hulp van een ervaren accountant houd je alles op orde en krijg je bovendien een duidelijk beeld van de financiële status van je onderneming. Een accountant geeft bovendien een persoonlijk advies om jouw bedrijfsvoering zo efficiënt mogelijk te maken. Benieuwd of een accountant jou kan helpen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende accountantskantoren in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen, en kies zo voor de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! De aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig