Wat kosten dakwerken in 2024

Een volledig overzicht van alle mogelijke dakwerken en bijbehorende prijzen. Van het vernieuwen van een dak tot kleinere werken als het plaatsen van een nieuwe dakbedekking of herstelling. In dit artikel lees je alles over grote en kleine dakwerken en de prijzen. Alle gehanteerde prijzen in dit artikel zijn indicatief.

Liever direct een specialist inschakelen? Vraag nu gratis offertes aan en vergelijk aanbiedingen van dakwerkers bij jou uit de buurt.


dakwerken

Dakwerken prijzen

De kosten van dakwerken hangen af van verschillende factoren, zoals het type dak, de grootte en locatie van het pand en het materiaal dat wordt gebruikt. Een simpel dakreparatieproject kan al snel €500 of meer kosten, terwijl een compleet nieuw dak vele duizenden euro’s kan kosten.

Als je je dak laat renoveren of laten repareren, is het belangrijk om te weten wat de kosten zijn. Je wilt namelijk niet teveel betalen en je wilt ook weten wat er allemaal bij de prijs inbegrepen is. In dit artikel geven we je een overzicht van de kosten die je kunt verwachten als je je dak laat renoveren of repareren.

De gemiddelde prijzen van de diverse soorten dakwerken

Type dakwerkGemiddelde prijs (excl. btw)
Nieuwe dakbedekking€ 30 – 200 per m²
Nieuwe dakconstructie€ 600 – 2.000 per m³
DaklichtVanaf € 400
Dakisolatie€ 20 – 115 per m²
Dakreiniging€ 9 – 45 per m²
Schoorsteen vegen€ 60 – 150
DakherstellingVanaf € 30
Asbestdak verwijderenVanaf €1.000

 

Wat kost nieuwe dakbedekking?

Nieuwe dakbedekking plaatsen is niet goedkoop. Er zijn verschillende factoren die de kosten beïnvloeden, zoals het type dak, de oppervlakte en de mate van beschadiging. Gemiddeld gezien zijn de kosten voor het laten plaatsen van nieuwe dakbedekking ongeveer €2500,-.

De gemiddelde prijzen van nieuwe dakbedekking:

DakbedekkingEenheidPrijs*
Dakpannen€30 – €60
Tegelpannen€60 – €175
Betonpannen€20 – €40
Natuurleien€50 – €200
Kunstleien€30 – €60
Golfplaten€30 – €60
Dakshingles€30 – €60
Overzetdak€50 – €100
Sarkingdak€50 – €100
Bitumen – Roofing€48 – €55
EPDM€50 – €60
Groendak€45 – €120
Zink€65 – €110
Koper€130 – €145

* prijzen zijn richtprijzen incl. BTW & plaatsing.
 

Dakpannen vervangen, wat zijn de kosten

De gemiddelde kosten voor het vervangen van dakpannen liggen tussen de €30 en €60 per m². Dit is afhankelijk van het soort dakpan dat je kiest, de grootte van het dak en de hoeveelheid werk dat nodig is om het dak te bedekken.

WerkzaamhedenSoort dakpanPrijs*
Dakpannen verwijderen en vervangenBeton€ 3.100 – € 3.500
Dakpannen verwijderen en vervangenKeramisch€ 4.000 – € 4.400
Dakpannen verwijderen, vervangen en coatenKeramisch€ 5.200 – € 5.500

*Gemiddelde richtprijs gebaseerd op een dak van 60m2.

 

Wat kosten tegelpannen?

Tegelpannen kunnen verschillende kosten hebben, afhankelijk van de grootte en het materiaal dat ze gemaakt zijn. Kleine pannen kunnen ongeveer € 2 per stuk kosten, terwijl grote pannen ongeveer € 25 per stuk kosten. Materiaal kan ook een factor zijn in de kostprijs, met natuurlijke materialen die meestal duurder zijn dan synthetische.

Tegelpannen kosten gemiddeld 95 tot 120 euro per vierkante meter.

SoortPrijs per m²Levensduur
Tegelpannen€ 95 – € 120100 jaar (of langer)

 

Wat kosten betonpannen?

Als je je vraagt wat betonpannen kosten, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten zijn. Zo zijn er gewoonlijke betonnen pannen en daarnaast ook nog antracietkleurige of cortena-betonpannen. De prijs van deze laatste twee typen is iets hoger dan die van de gewone betonnen pannen. Dit komt doordat ze een speciale kleur hebben en dus meer moeite kosten om te maken.

Er zijn verschillende formaten beschikbaar. De meest voorkomende maten zijn 50×50 cm, 60×60 cm en 100×50 cm. De prijzen per stuk liggen tussen de € 2,50 en € 5,- Het is aan te raden om bij aankoop van betonpannen altijd eerst even te vergelijken. Dit kan online op verschillende websites of bij bouwmarkten in de buurt. Op die manier vind je altijd de beste deal.

TypeMaterialen /m2Geïnstalleerd /m2
Beton€ 10 – € 15€ 27 – € 60
Klei€ 12 – € 21€ 24 – € 75
Terracotta€ 15 – € 30€ 30 – € 75

 

Wat is de kostprijs van natuurleien?

De prijs voor natuurleien dakbedekking varieert tussen 110 euro tot 130 euro per vierkante meter.

Voordelen natuurleienNadelen natuurleien
Levendige uitstralingPrijzig (€ 110 – 130 / m²)
Levensduur (80 – 100 jaar)Onzuiverheden en kleurverschillen
Kan met moswerende laag

 

Wat kost kunstleien?

De prijs van kunstleien ligt tussen de 65 euro tot 85 euro per vierkante meter.

Voordelen kunstleienNadelen kunstleien
Goedkopere optie (€ 65 – 85 / m²)Levensduur (20 – 30 jaar)
Egaal en strak (modern)Poreuzer dus meer onderhoud
30 jaar garantie op de intrinsieke waarden en 15 jaar op het uitzicht van de lei
Bestand tegen temperatuurverschillen

 

Wat zijn de kosten van een golfplaten dak?

Een golfplaten dak is een relatief goedkope optie voor een dak. De kosten hangen af van het soort materiaal dat je kiest en de grootte van het dak.

Materiaal golfplaatPrijs per vierkante meter
Cementgebonden materiaalTussen 6 en 9 euro per vierkante meter
Stalen materiaalTussen 10 en 15 euro per vierkante meter
Golfplaten panelenVanaf 25 euro
Polycarbonaat, gelaagdVanaf 20 euro

 

Wat kosten dakshingles?

De prijs van dakshingles hangt af van een aantal verschillende factoren, zoals het type materiaal dat je kiest, de grootte en vorm van je dak, en waar je ze koopt. In Nederland zijn er een aantal goede leveranciers die hoogwaardige dakshingles aanbieden tegen scherpe prijzen.

Het is belangrijk om te weten wat voor soort dakje je hebt, voordat je begint met shoppen voor dakshingles. Je hebt misschien wel eens gehoord van populaire merken zoals IKO of GAF, maar er zijn veel meer fabrikanten die kwalitatief hoogwaardige producten leveren.

Het is aan te raden om research te doen naar verschillende types en merken, zodat je weet welke opties er allemaal beschikbaar zijn. De grootte van je dak is ook een belangrijke overweging bij het bepalen van de prijs van dakshingles.

Soorten dakshinglesPer welke eenheid is de stukprijs berekendPrijs per stuk
Easy shinglesPer m2, lengte 80,8 cm en breedte 33,6 cm€7 tot €9 euro
Rechthoekig shinglesPer m2, (shingles zijn verpakt per 3 vierkante meter)€13 tot €15 euro

 

Wat kost een overzetdak per m2?

Als je graag een overzetdak wilt laten plaatsen, dan is het belangrijk om te weten hoeveel dit gaat kosten. Overzetdaken worden meestal per m2 aangerekend. De prijs kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren. De kostprijs van een overzetdak is afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan de grootte en het materiaal van het dak.

Het is daarom lastig om een algemene prijs te geven voor het laten plaatsen van een overzetdak. In de onderstaande tabel vind je wel een gemiddelde indicatie voor de kostprijs per m2:

SoortGem. prijs per m² *Levensduur
Golvend (klassiek)Tussen de €50 – €6030 jaar
Golvend (Spaans)Tussen de €50 – €6030 jaar
IndustrieelTussen de €50 – €6030 jaar

* Prijs incl. plaatsing en btw

 

Wat kost een sarkingdak?

De prijs van sarkingdaken is afhankelijk van 1) de oppervlakte van het dak, 2) de dikte van de isolatielaag, 3) het gekozen isolatiemateriaal en 4) de gekozen dakbedekking. Ga uit van een prijs van € 40,– tot € 60,– per vierkante meter voor de isolatiewerken. Wanneer je oude dakbedekking wil verwijderen en nieuwe wilt plaatsen dan kun je uitgaan van een richtprijs van ongeveer € 75,– per vierkante meter.

 

Wat kost bitumen?

De prijs van bitumen ligt gemiddeld tussen de €48 en €55 euro per m2 inclusief plaatsing, materiaal en btw. Bitumen dakbedekking is een populair type dakbedekking dat veel wordt gebruikt voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten. Het is een duurzame optie die een hoge weerstand heeft tegen water en vocht.

Bitumen dakbedekking is ook relatief eenvoudig te installeren, wat betekent dat de kosten meestal lager zijn dan bij andere soorten dakbedekking.

Soorten bitumenAPP bitumenSBS bitumen
Gemiddelde prijs per m² (incl. arbeidskosten en btw)€ 48 – € 53€ 50 – € 55

 

Wat kost epdm dakbedekking?

Epdm dakbedekking is een populair type dakbedekking vanwege zijn vele voordelen. Het is echter wel belangrijk om te weten wat de epdm dakbedekking prijzen zijn voordat je ermee aan de slag gaat.

Gelukkig zijn er verschillende bedrijven die epdm dakbedekking aanbieden tegen scherpe prijzen.

WerkzaamhedenKosten
Zelf verwijderen en EPDM laten plaatsen€ 1.200 – € 1.600
Verwijderen en plaatsen EPDM€ 1.500 – € 2.000
Verwijderen en plaatsen EPDM en groendak€ 3.500 – € 5.000

 

Wat kost een groendak?

Gemiddeld kost een groendak € 75 per m2. Hou er wel rekening mee dat er extra kosten bij komen wanneer je nog geen wortelwerende dakbedekking hebt. Wanneer je een groendak wilt laten aanleggen, zijn er verschillende factoren die de prijs bepalen. Het type groendak dat je kiest, het aantal vierkante meters dat je nodig hebt en of je kiest voor een doe-het-zelf kit of laat het door een professional laten aanleggen.

Als je kiest voor een simpel sedumdak, dan is de prijs per vierkante meter ongeveer € 25. Dit is inclusief het materiaal en eventuele verzendkosten. Als je kiest voor een wat complexer groendak met bijvoorbeeld mossen of grassen, kan de prijs oplopen tot € 100 per vierkante meter. Dit is afhankelijk van het soort materiaal dat je nodig hebt en hoeveel mensen ermee bezig zijn. Als je ervoor kiest om een groendak door een professional laten aanleggen, moet je hier nog wel circa € 50 per vierkante meter bij tellen.

Type dakbedekkingGemiddelde prijs per m2Gem. kosten bij een
dak van 50 m2
Groendak€ 75€ 3.750

 

Wat kost een zinken dak?

De prijs van een zinken dak is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de oppervlakte van het dak, de gebruikte materialen en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Over het algemeen liggen de kosten voor een standaardzinkendak tussen de €50 en €100 per vierkante meter. Wanneer er speciale coating wordt toegepast of er extra versteviging nodig is, kan de prijs oplopen tot wel €200 per vierkante meter.

MateriaalPrijs per m2Levensduur
ZinkTussen 75 en 85 euro100 jaar

 

Koper dak kosten

Als u klaar bent om een nieuw dak voor uw huis te laten aanbrengen of uw bestaande dak te renoveren, is het belangrijk om prijzen en kosten te vergelijken. Een nieuw dak kan erg duur zijn, maar het is een noodzakelijke investering voor elk huis. Het is belangrijk om de kosten van verschillende materiaal- en installatieopties te vergelijken voordat u een definitieve beslissing neemt.

MateriaalPrijs per m2
Levensduur
KoperTussen 100 en 125 euro100 jaar

 

Kosten nieuwe dakconstructie plaatsen

Als je een nieuwe dakconstructie wilt plaatsen, zijn er een aantal zaken die je moet overwegen. De kosten variëren afhankelijk van het soort dak dat je kiest, de grootte van het dak en de locatie waar het dak wordt geplaatst.Het soort dak dat je kiest, bepaalt grotendeels hoe duur het zal zijn om een nieuw dak te laten plaatsen.

Eénlaags bitumen daken zijn meestal goedkoper dan twee- of drielaagse systemen, maar ze hebben ook een shorter levensduur. asfaltdaken daarentegen, hoewel ze iets duurder zijn in aanschaf en onderhoud, gaan veel langer mee. Kunststofdaken zijn doorgaans de duurste optie, maar ze bieden ook de beste bescherming en energie-efficiëntie voor uw huis. De grootte van uw dak is ook een belangrijke factor in de totale kostprijs.

Soort dakwerkenGemiddelde richtprijs
Hellend dak
Vernieuwen dakconstructie€1.700/m³
Vernieuwen spanten€2.000/m³
Vernieuwen gordingen€1.900/m³
Vernieuwen kepers€1.800/m³
Plaatselijk herstellen dakbedekking natuurleien€90/m²
Plaatselijk herstellen dakbedekking kunstleien€50/m²
Vervangen pannen (22 stuks/m²)€3/stuk
Vervangen muurplaat (gordingendak met dakpannen incl. 100cm dakbeschot)vanaf €600/strekkende meter
Plat dak
Vernieuwen basislaag€6/m²
Vernieuwen glasvlies onderlaag€6/m²
Vernieuwen dampdrukkende lagen€5/m²
Vernieuwen dampschermen€10 – €20/m²
Onderdak
Vernieuwen onderdak€10 – €16/m² (materiaalkosten)

 

Daklicht plaatsen kosten

Daklicht plaatsen is een kostbare aangelegenheid. Om ervoor te zorgen dat u niet meer dan nodig uitgeeft, is het belangrijk om de kosten van daklicht plaatsing in kaart te brengen.De kosten van daklicht plaatsing hangen af ​​van verschillende factoren, waaronder het type dak dat u heeft, de grootte en het aantal ramen dat u wilt laten maken, welke soort raamkozijnen u kiest en hoeveel verlichting u nodig denkt te hebben.

Als je een plat dak hebt, dan zijn de kosten voor daklicht plaatsing meestal lager omdat er geen speciale constructie vereist is om de ramen veilig te maken. Het hangt allemaal af van wat voor soort materiaal je gebruikt en waar je ze koopt.

Materiaal lichtkoepelBedieningGemiddelde prijs per m²
Acrylaat lichtkoepelVast± €800
Elektrisch± €1.450
Polycarbonaat lichtkoepelVast± €850
Elektrisch± €1.500
Glazen lichtkoepelVast± €950 (vlak glas)
± €1.000 (gebogen glas)
Elektrisch± €1.600 (vlak glas)
± €1.750

Dak isoleren kosten

Dakisolatie is een zeer belangrijke maar soms ook vergeten manier om geld te besparen op de energiekosten. Isolatie van het dak houdt de warmte in huis tijdens de koude wintermaanden en voorkomt dat er warmte ontsnapt tijdens de warme zomermaanden. Dakisolatie kan eenvoudig gebeuren door middel van vloerisolatie, muurisolatie of spouwisolatie.

De prijs voor het isoleren van het dak varieert sterk, afhankelijk van welk materiaal je kiest en hoe groot je isolatievlak is. Maar in ieder geval zal het je geld besparen op de lange termijn.

Wat isoleren?IsolatiewijzePrijs per m²
(incl. plaatsing en excl. btw)
Hellend dakLangs binnen€ 20 – 50 (excl. afwerking)
Hellend dakLangs buiten€ 40 – 60 (excl. afwerking)
Plat dakLangs binnen€ 25 – 40 (excl. afwerking)
Plat dakLangs buiten€ 45 – 100 (incl. afwerking)
ZoldervloerPUR op massieve vloer€ 20 – 40

Kostprijs dakreiniging en ontmossen van daken

De kosten van dakreiniging en ontmossing van daken hangen af van verschillende factoren, zoals de grootte (oppervlakte), het type (schuin of plat) en de toestand (goot, luifel, borstwering of zelfs een complete gevelreiniging). In sommige gevallen is er extra materiaal nodig, zoals een steiger of hoogwerker.

Toch is het belangrijk om regelmatig uw dak te laten reinigen en ontmossen. Als u dit niet doet, dan is het risico op waterschade aanzienlijk groter. Ook vermindert een schoon dak het geluid dat ‘s nachts door regen wordt veroorzaakt.

WerkzaamhedenGemiddelde prijs bij een dak van 60 m²
Dak reinigen€ 300 – € 900
Dak reinigen en coaten€ 900 – € 1.800
Dak reinigen, coaten en impregneren€ 1.200 – € 2.100

Schoorsteen vegen kosten

Er zijn een aantal factoren die de prijs van het laten vegen van een schoorsteen bepalen. De grootte van de schoorsteen is daarbij het meest bepalende factor. Een kleine schoorsteen kan al snel rond de €50,- laten vegen, terwijl een grote schoorsteen rond de €200,- kan kosten. Daarnaast kunnen er bijkomende kosten zijn voor het desgewenst vervangen van de voeg of het toepassen van speciale producten, zoals een waterproofing.

WerkzaamhedenTarieven
Vegen van schoorsteen – abonnement (niet verplicht)€ 38,25
Vegen van schoorsteen – eenmalig€ 42,50
Vegen van schoorsteen – 2e kanaal€ 22,50
Vegen van schoorsteen – abonnement 2e kanaal€ 20,50
Dakinspectie€ 29,50
Camera inspectie€ 167,00
Vogelnest verwijderenPrijs op aanvraag
Reparatie’s en/of renovatie werken schoorsteenPrijs op aanvraag
Plaatsen schoorsteenkappenvanaf € 79,00

Kosten dakreparatie

Dakherstelling is niet goedkoop, maar ze zijn wel noodzakelijk om te voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. Dakbedekking kan door weersomstandigheden versleten raken, of er kan schade ontstaan door bijvoorbeeld storm of hagel. Het is daarom belangrijk om regelmatig je dak te controleren en eventuele reparaties tijdig uit te voeren. De kosten hangen af ​​van de ernst van de schade. Soms is het voldoende om een ​​klein lekkage op te sporen en te dichten, maar in andere gevallen moet er sprake zijn van een compleet nieuwe dakbedekking. In het ergste geval kan er sprake zijn van ingrijpende constructieve werkzaamheden, waarbij het dak helemaal moet worden vernieuwd.

Soort reparatieGemiddelde prijs per m2, incl. btw en arbeid
Reparatie hellend dak
Dakreparatie met dakpannen€ 130 – € 210
Dakreparatie met leien€ 320 – € 420
Overzetdak€ 50 – € 60
Reparatie plat dak
Dakreparatie met bitumen€ 260 – € 285
Dakreparatie met EPDM€ 255 – € 280

Asbestdak verwijderen kosten

Asbest is een schadelijk materiaal dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, dus het is cruciaal dat u uw asbestdak op de juiste manier verwijdert. Hieronder vindt je inzicht in de kosten van asbestverwijdering van je dak.

ProjectGem. kosten, incl. btw
Asbestinventarisering (voor woonhuis)
– Inventarisatie zichtbaar materiaal€ 300 – € 500
– Volledige inventarisatievanaf € 450
Asbest verwijderen
– Golfplaten 1 – 10 m2€ 600 – € 800
– Golfplaten 11 – 20 m2€ 700 – € 900
– Golfplaten 21 – 30 m2€ 800 – € 1.000
– Golfplaten 31 – 50 m2€ 900 – € 1.100

dakwerken prijzen

Tips om te besparen op de kosten van dakwerken

Als je een nieuw dak nodig hebt of je dak moet laten repareren, zijn er een aantal manieren waarop je kosten kunt besparen. In deze blog post geven we enkele tips.

1. Probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Als je handig bent, dan kun je veel werk uitbesteden aan vakmannen. Denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken en vervangen van dakgoten of het isoleren van je dak.

2. Kies voor een duurzaam materiaal. Het mag dan wel iets duurder zijn in aanschaf, maar over de lange termijn bespaar je hiermee geld omdat het minder snel versleten is. Kies bijvoorbeeld voor keramische dakpannen of herbruikbare isolatiematerialen.

3. Vergelijk offertes. Vergelijk offertes van verschillende vakmannen voordat je een keuze maakt. Neem de tijd om verschillende bedrijven te bekijken en vergeet ook niet te kijken of materialen inbegrepen zijn, welke materiaalsoorten worden gebruikt en wat eventuele voorrijkosten zijn. Vergeet ook de uitvoertermijn niet op papier te zetten.

4. Onderzoek of er premies beschikbaar zijn.Bekijk ook eens of er premies zijn waarvan je eventueel gebruik kunt maken. Dan kan het inschakelen van een professional al snel een stuk voordeliger uitpakken.

dakwerken faq

Veelgestelde vragen over dakwerken

Kan ik mijn dakwerken zelf doen?

Zelf je dakwerken uitvoeren is beslist niet aan te raden. Het is een klus die veel vakkennis en ervaring vereist. Bovendien moet je ook beschikken over het juiste gereedschap en de juiste veiligheidsuitrusting. Als je toch besluit om zelf dakwerken uit te voeren, doe het dan met mate en ga niet te hoog in de lucht werken. Zorg er ook voor dat er altijd iemand in de buurt is om je te helpen als er iets fout gaat.

Wanneer laat ik dakwerken best uitvoeren?

Het beste moment om dakwerken uit te voeren is in de herfst of voorjaar. In deze seizoenen is het weer rustig en er valt minder neerslag. Het is ook gemakkelijker om een afspraak met een aannemer te maken in deze tijden van het jaar.

Waar vergelijk ik offertes voor dakwerken?

De 10 Beste biedt de mogelijkheid om vrijblijvend en gratis tot 4 offertes aan te vragen bij dakwerkers bij u in de buurt. Door het aanbod te vergelijken bespaart u tot 40% op de kosten.