Thuisbatterij laten plaatsen?

Installateur gezocht voor het plaatsen van de beste thuisbatterij? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele installateurs zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat is de prijs van een thuisbatterij in 2024?

De kosten van een thuisbatterij in 2024 beginnen al vanaf €4.000,-. Dit gaat dan om een thuisbatterij van 3 kWh. Als je meer capaciteit nodig hebt liggen de kosten hoger, zo kost een thuisbatterij van 8 kWh gemiddeld €5.000,- tot €8.000,-.

De kosten van een thuisbatterij verschillen dus zoals je hierboven al kort hebt kunnen lezen. Er zijn enkele factoren, waaronder de capaciteit, die de prijs kan beïnvloeden. Als je geïnteresseerd bent in het laten plaatsen van een thuisbatterij kan het dus geen kwaad om je in te lezen in het onderwerp. Gelukkig ben je al op de juiste plek: op deze pagina lees je namelijk alles over de prijs van een thuisbatterij, welke factoren de kosten beïnvloeden en krijg je tips om te besparen op de kosten. Je leest ook over de voordelen van een thuisbatterij en hoeveel het je kan opleveren.

Thuisbatterij: korte samenvatting

 • De prijzen voor thuisbatterijen variëren van €4.000,- voor een 3 kWh batterij tot gemiddeld €10.000,-. Een 8 kWh batterij kost ongeveer €6.000,- tot €8.000,-, terwijl een 14 kWh batterij gemiddeld €10.000,- kost. Als je het combineert met zonnepanelen, liggen de kosten tussen €12.000,- en €20.000,-.
 • De prijs van een thuisbatterij wordt beïnvloed door factoren zoals de capaciteit, het type en het merk van de batterij, de installatiekosten en de combinatie met zonnepanelen.
 • De premie voor het plaatsen van een thuisbatterij is stopgezet op 31 maart 2023, maar als je vóór die datum een batterij hebt aangeschaft en gekeurd, kun je nog steeds aanspraak maken op de premie. Het aanvraagloket blijft open tot 31 december 2023. Het maximale premiebedrag is €1.150,- per batterij.
 • Als je ervoor kiest om zonnepanelen te installeren in combinatie met een thuisbatterij, kun je nog wel profiteren van de premie van Fluvius, maar alleen als je woning ouder dan tien jaar is. De premie bedraagt maximaal €750,- in 2023. Bovendien geldt er een verlaagd btw-tarief van 6% voor thuisbatterijen, in plaats van 21%.
 • Een manier om te besparen op de totale kosten is door een lokale installateur in te schakelen. Met een lokale installateur zullen de voorrijkosten lager zijn, wat vooral bij grotere installaties aanzienlijke besparingen kan opleveren.
 • Als je een beperkt budget hebt, kun je overwegen om een thuisbatterij met een lagere capaciteit te laten plaatsen. Als je kiest voor een loodzuur thuisaccu, kies je ook voor de meest betaalbare optie. Hoewel deze batterijen mogelijk minder lang meegaan, zou tegen die tijd de aanschafprijs voor een nieuwe thuisbatterij aanzienlijk moeten zijn gedaald.
 • De rendabiliteit van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals de aankoopprijs, capaciteit, levensduur, opbrengst van zonnepanelen en energieverbruik. Over het algemeen is een thuisbatterij rendabel, vooral in combinatie met zonnepanelen. Met de huidige kosten kun je een terugverdientijd van tien tot twaalf jaar verwachten. Echter, zonder zonnepanelen, bijvoorbeeld voor het opladen met een lager weekend- of nachttarief, is het niet rendabel.
 • Bij het vergelijken van erkende installateurs voor het plaatsen van een thuisbatterij zijn er enkele zaken waar je op moet letten: controleer de prijzen en zorg ervoor dat deze binnen je budget passen, let goed op of de werkwijze van de installateur, vooral in combinatie met zonnepanelen, duidelijk wordt beschreven en geeft de installateur je vertrouwen? Gezien het een aanzienlijke investering is, moet je er wel helemaal achterstaan.


Wat kost een thuisbatterij voor zonnepanelen precies?

De prijs voor een thuisbatterij begint al vanaf €4.000,-. Dit gaat dan om een thuisbatterij van 3 kWh, inclusief plaatsing en exclusief btw. Gemiddeld betaal je tussen de €3.000,- en €10.000,- voor een thuisbatterij.

Voor een thuisbatterij van 8 kWh moet je bijvoorbeeld rekening houden met een gemiddelde prijs van €6.000,- tot €8.000,-. Voor een thuisbatterij van 14 kWh betaal je gemiddeld €10.000,-. Deze prijzen zijn inclusief plaatsing en exclusief btw.

Je kunt er ook voor kiezen om het plaatsen van een thuisbatterij te combineren met zonnepanelen. De combinatie van deze twee installaties kost gemiddeld €12.000,- tot €20.000,-.

thuisbatterij

Kosten thuisbatterij 2024

CapaciteitGemiddelde kosten*
3 kWh€4.000,-
6kWh€5.500,-
8 kWh€6.250 tot €8.000,-
14 kWh€10.000,-
Thuisbatterij met zonnepanelen prijs€12.000,- tot €20.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, exclusief btw en inclusief plaatsing.


Thuisbatterij laten plaatsen?

Vind gratis en vrijblijvend de beste installateur bij jou in de buurt!
Gratis offertes vergelijken


Welke factoren beïnvloeden de prijs van een thuisbatterij?

De prijs van een thuisbatterij worden dus beïnvloed door enkele factoren, dit zijn:

Hieronder lees je meer per factor hoe dit een invloed heeft op de kosten.

1. De capaciteit van de thuisbatterij

De grootste invloed op de kosten is de capaciteit van de thuisbatterij. Hoe meer de capaciteit, hoe hoger de prijs. Gemiddeld moet je rekening houden met €1.000,- per kWh opslagcapaciteit, inclusief installatie. Als je de installatiekosten niet meerekent, betaal je gemiddeld €750,- per kWh aan capaciteit. Als we de installatiekosten meerekenen geldt: hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe minder je betaalt per kWh aan capaciteit.

Zo betaal je voor een thuisbatterij met een capaciteit van 3 kWh gemiddeld €4.000,-. Dit komt neer op €1.333,- per kWh opslag. Voor een thuisbatterij met een opslagcapaciteit van 14 kWh betaal je gemiddeld €10.000,-, dit komt dan weer neer op €714,- per kWh.

2. Het type thuisbatterij

Thuisbatterij zijn er in verschillende soorten. De drie meest voorkomende soorten thuisbatterijen zijn:

 • Lithium-ion: heeft een groot aantal laadcycli en is erg onderhoudsarm, maar wel de duurste optie.
 • Zoutwater: de thuisbatterij met de langste levensduur, maar minder goede prestaties tijdens stroompieken.
 • Loodzuur: de betaalbaarste optie, maar heeft een minder lange levensduur.

Lithium-ion zijn gemiddeld gezien de beste keuze. Met een goede levensduur en goede prestaties. Ze zijn daarentegen wel iets duurder. Bij een beperkt budget kan er worden gekozen voor een loodzuur thuisbatterij, maar deze moet wel sneller worden vervangen, na gemiddeld 8 tot 10 jaar.

3. Merk van thuisbatterij

Ook in de wereld van thuisbatterijen zijn er een hoop verschillende merken op de markt. Elk merk heeft zijn eigen voordelen, prijzen en eigenschappen. Enkele bekende merken zijn Tesla, LG, SolarWatt, Solax en Huawei. Hieronder lees je iets meer over deze verschillende merken.

Tesla

Tesla ken je misschien wel van de elektrische auto’s, maar ze zijn ook bezig met thuisbatterijen. De Tesla Powerwall is in 2015 geïntroduceerd. Deze thuisbatterijen kosten gemiddeld €8.440,-, exclusief btw en plaatsing, en hebben een capaciteit van 13,w kWh.

LG

Ook LG houdt zich bezig met thuisbatterijen. De LG Chem kan al worden aangeschaft vanaf €4.800,- en heeft een gemiddelde capaciteit van 5 kWh. Deze modellen zijn vrij betaalbaar, maar komen niet met een ingebouwde omvormer.

SolarWatt

SolarWatt ken je misschien van de zonnepanelen, maar ze houden zich ook bezig in de thuisaccu markt. SolarWatt is een Duitse Fabrikant die bekend staat om hun goede kwaliteit en eerlijke prijzen. De thuisbatterijen van SolarWatt zijn modulair, dit betekent dat je zelf de capaciteit kan af- of opbouwen. Dit betekent ook dat de prijzen afhankelijk zijn van je wensen en er geen vaste prijs is per thuisbatterij.

Solax

De thuisbatterijen van Solax zijn zeer betaalbaar. Ze beginnen met een capaciteit van 5,8 kWh, maar kunnen worden uitgebouwd tot een capaciteit van 23 kWh. De Solax Triple Power, het bekendste model, kan al worden gekocht vanaf €3.250,-. Dit is exclusief plaatsen en btw.

Huawei

Huawei zie je voornamelijk terug in de smartphone markt, maar ook zij houden zich bezig met thuisbatterijen. De thuisbatterijen van Huawei zijn te verkrijgen in modellen met vaste capaciteiten: 5, 10 of 15 kWh. De Huawei Luna, met een capaciteit van 5 kWh, kun je al aanschaffen vanaf €4.000,-.

4. De installateur voor het plaatsen van de thuisbatterij

De thuisbatterij moet natuurlijk ook worden geïnstalleerd en daarvoor schakel je al gauw een installateur in. Gemiddeld rekent het installatiebedrijf €500,- tot €1.000,- voor de installatie, maar dit kan verschillen per bedrijf. Gaat het om een ingewikkelde of grote installatie, dan kunnen de kosten ook oplopen tot €2.500,-.

Voor de gemiddelde installatie van een standaard thuisbatterij, van 10 kWh, moet je echter rekening houden met €1.000,- aan installatiekosten. Voor grotere installaties, of voor bedrijven met meerdere batterijen, ligt dit eerder rond de €2.500,-.

5. Combinatie thuisbatterij met zonnepanelen

Een thuisbatterij plaats je vaak wanneer je al zonnepanelen hebt, maar je ziet ook steeds vaker de combinatie van zonnepanelen met thuisbatterij voorbij komen. Dit komt omdat de totaalprijs voor zowel het plaatsen van zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij lager ligt dan wanneer je het apart van elkaar laat installeren. Daarnaast is dit ook handiger voor het plaatsen van de omvormer, deze moet wel kunnen samenwerken met de thuisaccu.

De prijs voor zonnepanelen met een thuisbatterij ligt gemiddeld tussen de €12.000,- en €20.000,-.

thuisbatterij prijs

Bespaartips voor het plaatsen van een thuisaccu

Het laten plaatsen van een thuisaccu is een flinke investering. We geven je dan ook graag enkele tips om deze kosten te drukken. Hieronder krijg je vijf handige tips.

De Vlaams Energie- en Klimaatagentschap premie

De premie voor het plaatsen van een thuisbatterij is 31 maart 2023 stopgezet. Heb je je thuisbatterij voor 31 maart aangeschaft en is deze gekeurd? Dan kun je er alsnog aanspraak op maken. Het aanvraagloket blijft open tot en met 31 december 2023. Het premiebedrag is maximaal €1.150,- per batterij.

Premie van Fluvius voor zonnepanelen

Mocht je ook nog zonnepanelen er bij plaatsen, dan kun je nog wel profiteren van de premie van Fluvius voor zonnepanelen. Deze premie is alleen beschikbaar als je woning ouder dan tien jaar is. Het bedrag van de premie in 2023 bedraagt maximaal €750,-.

Wel is er nog een verlaagd btw-tarief voor thuisbatterijen. Je betaalt slechts 6% btw op een thuisbatterij, in plaats van 21%.

Lokale installateur inschakelen

Een andere manier waarop je kan besparen op de totaalkost is door een lokale installateur in te schakelen. Met een lokale installateur zullen de totale voorrijkosten lager liggen. Bij grotere installaties kan dit flink optellen.

Kiezen voor minder capaciteit

Heb je een lager budget? Dan kun je altijd overwegen om een thuisbatterij met lagere capaciteit te laten plaatsen. Kies je voor een loodzuur thuisaccu? Dan kies je ook nog eens voor de betaalbaarste optie. Deze gaan misschien minder lang mee, maar tegen die tijd zal de aanschafprijs voor een nieuwe thuisbatterij een stuk lager moeten liggen.

Vergelijken van offertes

Door gratis offertes te vergelijken kun je vaak ook flink besparen. Je ontvangt dan meerdere aanvragen en kiest zelf voor het aanbod dat het beste past bij je wensen en binnen je budget.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

Het laten plaatsen van een thuisbatterij brengt een hoop voordelen met zich mee, waaronder:

 • Je wekt je eigen stroom op via je zonnepanelen en kan deze opslaan en blijven gebruiken.
 • Je bent voorbereid op een duurzame en groenere toekomst.
 • Je bespaart op je energierekening.
 • Meer onafhankelijkheid van energieleveranciers.
 • Een thuisbatterij kan worden gebruikt als noodstroom tijdens een stroomstoring.

Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Hoe rendabel een thuisbatterij is, is afhankelijk van enkele factoren. Zo speelt de aankoopprijs van de installatie een grote rol, maar ook de capaciteit en de levensduur. De opbrengst van je zonnepanelen en je energieverbruik hebben ook invloed.

Over het algemeen is een thuisbatterij wel rendabel, maar dan voornamelijk in combinatie met zonnepanelen. Met het plaatsen van een thuisbatterij in 2024, en de huidige kosten, kun je een terugverdientijd van tien tot twaalf jaar verwachten.

Laat je echter een thuisbatterij plaatsen zonder zonnepanelen, bijvoorbeeld voor het opladen met een lager weekend of nachttarief, is het niet rendabel.

Hoeveel capaciteit thuisbatterij heb je nodig?

Wanneer je al zonnepanelen hebt en er voor kiest om een thuisbatterij te plaatsen moet je wel een thuisbatterij met de juiste capaciteit kiezen. Om dit te berekenen vermenigvuldig je de kWp van je zonnepanelen installatie met 1 tot 1,5 kWh. Heb je bijvoorbeeld een zonnepanelen installatie van 6 kWp, dan kan gebruik je de volgende rekensom: 6 kWp x 1 (of 1,5) kWh = 6 tot 9 kWh. In dit geval kan je dus het beste kiezen voor een thuisaccu met een capaciteit van 6 tot 9 kWh.

Waar moet je op letten bij het vergelijken van erkende installateurs?

Het vinden van een erkende installateur voor het plaatsen van je thuisbatterij is geen probleem met de gratis offerteservice van De 10 Beste, maar waar moet je op letten tijdens het vergelijken? Hier zijn enkele tips:

 • Kijk goed naar de prijzen: past dit binnen je budget? Kijk daarbij ook goed hoe de prijzen zijn omschreven. Is alles duidelijk? Is er transparantie? Je wil niet voor onverwachte verrassingen komen te staan.
 • Het laten plaatsen van een thuisbatterij, vooral in combinatie met zonnepanelen, vereist een bepaalde werkwijze. Dit begint vaak met een gesprek en huisbezoek. Staat dit duidelijk omschreven in de planning? Dan zit het vaak goed.
 • Geeft de installateur je een gevoel van vertrouwen? Het gaat om een flinke investering, dus je moet er volledig achterstaan.

thuisbatterij rendabel

Thuisbatterij laten plaatsen? Vindt een installateur via De 10 Beste!

Op zoek naar een installateur voor het plaatsen van een thuisbatterij? Je bent op de juiste plek. Via De 10 Beste vraag je makkelijk en zonder gedoe offertes aan voor het vinden van de beste installateurs. De aanvraag is trouwens ook gratis en zonder verplichtingen, je zit nergens aan vast.

Ben je juist op zoek naar een installateur voor je zonnepanelen? Ook die vind je eenvoudig via De 10 Beste.

Gratis offertes vergelijken!

Veelgestelde vragen over thuisbatterijen

Hieronder krijg je antwoord op de meest gestelde vragen over thuisbatterijen. Zo krijg je een beknopt antwoord op de werking van een thuisbatterij, lees je over de gemiddelde levensduur en ontdek je de voordelen.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij werkt als een grote oplaadbare batterij die de elektriciteit opslaat die wordt opgewekt door je zonnepanelen. Wanneer de zonnepanelen meer energie produceren dan je op dat moment verbruikt, wordt het overschot aan energie naar de thuisbatterij gestuurd. Deze batterij slaat de energie op voor later gebruik, bijvoorbeeld wanneer de zon niet schijnt of tijdens piekmomenten wanneer de elektriciteitskosten hoger zijn. Op die manier kun je je eigen opgeslagen energie gebruiken en afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen.

Welke thuisbatterij kiezen?

Bij het kiezen van een thuisbatterij zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Capaciteit is een belangrijke overweging. Deze wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) en bepaalt hoeveel energie de batterij kan opslaan. Het is belangrijk om een batterij te kiezen die groot genoeg is om aan je energiebehoeften te voldoen, maar ook niet te groot, omdat dit onnodige kosten met zich mee kan brengen.

Een andere belangrijke factor is het vermogen van de batterij, uitgedrukt in kilowatt (kW). Het vermogen bepaalt hoeveel energie de batterij op een bepaald moment kan leveren. Dit is belangrijk als je bijvoorbeeld tijdens een stroomstoring je huis van stroom wilt voorzien. Daarnaast is het de moeite waard om te kijken naar de garantie en de levensduur van de batterij, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is de levensduur over een thuisbatterij?

De levensduur van een thuisbatterij kan variëren, afhankelijk van het merk en model, evenals het onderhoud en gebruik ervan. Over het algemeen hebben de meeste thuisbatterijen een geschatte levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit betekent dat je gedurende die tijd kunt profiteren van de voordelen van energieopslag en een verminderde afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat de capaciteit van de batterij in de loop van de tijd kan afnemen. Dit betekent dat de batterij na verloop van tijd mogelijk niet dezelfde hoeveelheid energie kan opslaan als toen hij nieuw was. Het is verstandig om dit aspect in overweging te nemen bij het bepalen van de juiste grootte van de batterij voor jouw behoeften.

Hoe weet ik of een thuisbatterij geschikt is voor mijn zonnepanelen?

Niet alle thuisbatterijen zijn geschikt voor alle zonnepanelensystemen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de thuisbatterij die je kiest compatibel is met je specifieke zonnepaneleninstallatie. Dit heeft te maken met het omvormertype van je zonnepanelen en het type batterij dat je wilt installeren.

Het is slim om contact op te nemen met een installateur om ervoor te zorgen dat je de juiste thuisbatterij kiest die naadloos integreert met je zonnepanelensysteem. Ze kunnen je helpen bij het beoordelen van de compatibiliteit en het maken van de juiste keuze.

Kan een thuisbatterij mijn huis voorzien van stroom tijdens een stroomstoring?

Ja, een thuisbatterij kun je huis van stroom voorzien tijdens een stroomstoring. Het hangt wel af van het vermogen van de batterij en het verbruik van je apparaten. Als je een thuisbatterij hebt met voldoende vermogen en de juiste capaciteit, kun je essentiële apparaten zoals verlichting, koelkasten en andere elektronica van stroom voorzien totdat de stroomstoring is verholpen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat een thuisbatterij mogelijk niet voldoende vermogen heeft om je hele huis van stroom te voorzien, vooral als je veel energie-intensieve apparaten hebt.

Met hoeveel zonnepanelen is een thuisbatterij rendabel?

Hoe rendabel een thuisbatterij is, hangt af van verschillende factoren, zoals de capaciteit, je elektriciteitstarief en je energieverbruikspatroon.

Als je bijvoorbeeld een groot zonnepanelensysteem hebt en veel energie produceert die je niet direct gebruikt, kan een thuisbatterij je helpen om deze energie op te slaan en later te gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Dit resulteert in lagere energiekosten en een verhoogde onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet.

Hoelang duurt het opladen van een thuisbatterij?

De laadtijd van een thuisbatterij varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de capaciteit van de batterij, de hoeveelheid opgeslagen energie en het vermogen van de zonnepanelen. Over het algemeen duurt het opladen van een thuisbatterij enkele uren tot een hele dag.

Het is belangrijk om te onthouden dat een thuisbatterij niet altijd volledig wordt opgeladen. Het kan zijn dat je batterij nooit volledig vol is, vooral als je veel energie verbruikt of als de zon niet voldoende schijnt om de batterij volledig op te laden.