Krijg de beste prijs voor je totaalrenovatie

Op zoek naar een goede specialist voor totaalrenovatie? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele aannemers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Hoeveel kost een totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie kost gemiddeld €40.000,- tot €200.000,- afhankelijk van de grootte van je woning. Bij kleinere woningen, tot 100 m², kost het gemiddeld €40.000,- tot €75.000,-. Grote woningen, vanaf 150 m², hebben een gemiddelde prijs voor de totaalrenovatie van €75.000,- tot €200.000,-. Deze kosten lopen zo uiteen, en kunnen nog meer verschillen, aan de hand van enkele factoren: zoals de grootte van de renovatie, welke renovaties er worden uitgevoerd en de tarieven van de vakmannen.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van een totaalrenovatie. Zo lees je over de kosten voor een renovatie van een geheel huis, de kosten per soort renovatie en de prijzen per vierkante meter. Je krijgt ook uitleg over factoren die de prijs beïnvloeden, bespaartips en informatie over premies. We sluiten af met wat inspiratie voor je totaalrenovatie en enkele veelgestelde vragen.

Totaalrenovatie prijs: belangrijkste informatie

 • Een totaalrenovatie voor een kleine woning is gemiddeld €40.000,- tot €75.000,-, voor een middelgrote woning €60.000,- tot €110.000,- en voor een grote woning €75.000,- tot €200.000,-.
 • De verschillende renovatiewerken die onderdeel zijn van de totaalrenovatie hebben elk hun eigen prijs per vierkante meter. Zo kosten afbraakwerken gemiddeld €7,- tot €55,- per m² en metselwerken gemiddeld €100,- per vierkante meter.
 • De prijs van een totaalrenovatie bestaat uit verschillende factoren: de oppervlakte, soort renovatiewerken en de gekozen materialen hebben allemaal een invloed. De kosten van de leidinggevende, vakmannen, het aanvragen van eventuele vergunningen en ook voorrijkosten spelen een rol in de totaalkost.
 • Besparen op de kosten doe je door duidelijke afspraken te maken, goed te budgetteren en zelf te beginnen met voorbereidingen op de totaalrenovatie.
 • Er zijn verschillende premies beschikbaar voor renovaties, waaronder de Mijn VerbouwPremie, EPC-labelpremie of de totaalrenovatiebonus.


totaalrenovatie prijs

Hoeveel kost totaalrenovatie voor een heel huis?

De kosten van een totaalrenovatie beginnen bij een kleine woning vanaf €40.000,- tot €75.000,-. Dat is een grote investering, maar daar staat tegenover dat je het hele huis renoveert: je weet dus zeker dat alles volledig naar wens is en bovendien met alle moderne snufjes die je zelf wilt, zoals vloerverwarming en een uitstekende isolatie!

Bij een middelgrote woning beginnen de kosten vanaf €60.000,- tot €110.000,- en bij een grote vrijstaande woning kunnen de kosten van een totaalrenovatie oplopen tot €75.000.- tot €200.000,-.

Dit gaat dan om de renovatie van een gehele woning, waarbij alles wordt aangepakt. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde prijzen per woning terug. Verder op deze pagina lees je de kosten per onderdeel en andere factoren die de prijs beïnvloeden.

Kostprijs totaalrenovatie 2024

Grootte woningGemiddelde prijzen*Oppervlakte
Kleine woning of appartement€40.000,- tot €75.000,-Tot 100 m²
Middelgrote woning€60.000,- tot €110.000,-100 tot 150 m²
Grote woning€75.000,- tot €200.000,-Vanaf 150 m²

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde tarieven.

Hoe zijn de kosten van een totaalrenovatie opgebouwd?

De prijs van een totaalrenovatie is te verdelen in drie categorieën. Het grootste deel van de kosten gaat naar de arbeidskosten: maar liefst 60%! Dit gaat dus naar de aannemers voor hun tijd. Daarnaast betaal je nog eens 35% van het totaalbedrag aan materiaalkosten. Op deze factor heb je zelf gelukkig een grote invloed: kies je betaalbare materialen dan houd je deze categorie zo klein mogelijk! Tot slot kun je rekenen op ongeveer 5% aan extra kosten: voorrijkosten, vergunningen of parkeerontheffingen bijvoorbeeld!

prijsopbouw totaalrenovatie

Wat kost een totaalrenovatie per m2?

Voor verschillende bouw- en renovatiewerkzaamheden gelden uiteenlopende tarieven, de kosten van een totaalrenovatie per m² verschillen dus enorm. Pleisterwerken kosten gemiddeld €25,- per vierkante meter, terwijl het laten maken van een op maat gemaakte trap kan variëren van €5,- tot €80,-, afhankelijk van het ontwerp en de materialen.

Gevelrenovatie wordt gemiddeld uitgevoerd tegen een tarief van €42,- per vierkante meter, terwijl gyprocwerken tussen de €25,- en €75,- per vierkante meter kunnen kosten. Voor schilderwerken liggen de prijzen meestal tussen €15,- en €20,- per vierkante meter, terwijl metselwerken een vaste prijs van €100,- per vierkante meter hebben.

Afbraakwerken variëren van €7,- tot €55,- per vierkante meter, afhankelijk van de aard van het sloopwerk. Isolatieprojecten variëren aanzienlijk, met kosten die variëren van €13,- tot €140,- per vierkante meter, afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de gewenste isolatiewaarde.

Kostprijs totaalrenovatie per m² 2024

Soort renovatieGemiddelde prijs per m²*
Pleisterwerken€25,-
Trap op maat laten maken€5,- tot €80,-
Renoveren buitenmuur€42,-
Gyprocwerken€25,- tot €75,-
Schilderen of behangen€15,- tot €20,-
Metselwerken€100,-
Afbraakwerken€7,- tot €55,-
Isoleren€13,- tot €140,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw.

Totaalrenovatie prijs: welke factoren hebben invloed?

Veel keuzes die je zelf maakt hebben invloed op de prijs van de totaalrenovatie. Als jij je huis laat renoveren, dan liggen de kosten bijvoorbeeld hoger als jij steeds kiest voor materiaal van de duurste A-merken en van de hoogste kwaliteit. Kies je voor standaard materiaal dan ligt de kostprijs van je totaalrenovatie al snel een stuk lager.

Hieronder leggen we uit welke factoren en keuzes een invloed hebben op de kosten van je totaalrenovatie.

Soorten renovatiewerken

Welke renovatiewerken je uit gaat voeren heeft een grote invloed op de prijs. Een totaalrenovatie houdt over het algemeen in dat je de volledige woning laat renoveren. Maar kies je ervoor om je huis helemaal te moderniseren met vloerverwarming, een warmtepomp en uitstekende isolatie, dan lopen de kosten hoger op dan wanneer je alleen je muren, plafonds en kozijnen aanpakt. Er zijn heel veel verschillende renovatiewerken waar je uit kunt kiezen, zoals:

 • Het renoveren van de badkamer: dit kost gemiddeld €3.500,- tot €10.000,-.
 • De keuken vervangen: dit kost gemiddeld €900,- tot €2.000,-.
 • Een volledige zolderrenovatie: dit kost gemiddeld €11.000,-.
 • Vernieuwing van elektra: dit kost gemiddeld €8.500,-.
 • Nieuwe ramen plaatsen: dit kost gemiddeld €500,- per m².
 • Een heel verwarmingsinstallatie plaatsen: dit kost gemiddeld €10.000,-.
 • De installatie van een ventilatiesysteem: dit kost gemiddeld €3.000,- tot €7.000,-.

Materiaalkosten

Welk materiaal je vervolgens kiest voor deze specifieke renovatiewerken heeft ook een grote invloed op de prijs. Onthoud dat de materiaalkosten maar liefst 35% van de totaalprijs bepalen! Dit is dus een makkelijke factor om rekening mee te houden.

Wil je graag een prachtige keuken met een duur natuurstenen aanrechtblad en de meest luxe keukenapparatuur omdat je heel graag kookt? Dan kun je rekening houden met de andere materialen: bijvoorbeeld door te kiezen voor een eenvoudige afwerking van de muur of een goedkope vaatwasser. Zo voorkom je dat de kosten te hoog oplopen.

Oppervlak

Uiteraard speelt het oppervlak ook een grote rol. Hoe groter de woning, of het gebouw dat wordt gerenoveerd, hoe hoger de kosten. Een kleine woning renoveren, dit is een woning tot 100 vierkante meter, kost bijvoorbeeld gemiddeld €40.000,- tot €75.000,-. Totaalrenovatie van een grote woning, een woning vanaf 150 vierkante meter, kost gemiddeld €75.000,- tot €200.000,-.

Kosten leidinggevende

De leidinggevende is bij een totaalrenovatie heel waardevol. Deze stuurt de onderaannemers aan en daardoor heb je maar één aanspreekpunt. Een leidinggevende bij een totaalrenovatie kost gemiddeld €30,- tot €50,- per uur. Het is belangrijk om te onthouden dat elke vakman zijn of haar eigen tarieven bepaalt. Hierdoor kunnen de kosten flink verschillen.

Uurtarief bij totaalrenovatie 2024

€30,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van een totaalrenovatie uit de de regio.)

Laag uurtarief
€30,- tot €40,-

Kleine totaalrenovatie

Hoog uurtarief
€40,- tot €50,-

Grote totaalrenovatie

Start gratis offerteaanvraag!


Kosten vakmannen

Voor verschillende renovatiewerken in huis heb je bovendien verschillende vakmannen of onderaannemers nodig. Zo zijn er vakmannen die gemiddeld €15,- tot €30,- per uur of €25,- kosten of €55,- per m² rekenen.

Voorrijkosten

De voorrijkosten in België zijn gemiddeld €0,40 per kilometer. Gezien er bij een totaalrenovatie veel vakmannen moeten reizen, wordt er sneller een totale prijs voor alle reiskosten verrekend. Dit gaat om een totale prijs van €30,- tot €50,- per dag.

Aanvragen vergunning

Heeft de totaalrenovatie een impact op de omgeving? Dan moet er in de meeste gevallen een omgevingsvergunning worden aangevraagd. Deze aanvraag is gemiddeld €100,-. Bij grote aanpassingen aan een woning, bijvoorbeeld het toevoegen van fundering, moet er wellicht ook een vergunning worden aangevraagd. Hierbij is vaak ook een tekening nodig. De kosten voor het aanvragen en de tekening zijn gemiddeld €500,- voor de gehele totaalrenovatie.

totaalrenovatie prijzen

Besparen op de kosten van de totaalrenovatie

Een totaalrenovatie uitvoeren met een klein budget? Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten, zodat je ook met jouw budget kunt renoveren. Hieronder geven we je een paar praktische tips, die je direct kunt toepassen!

Maak duidelijke afspraken met de vakmannen

Het is altijd belangrijk om goede afspraken te maken met de vaklui: leg deze ook vast. Het is misschien goedkoper om een zwartwerker in te schakelen, maar dit zorgt ervoor dat je nergens recht op hebt, mocht het fout gaan. Door duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen, voorkom je straks meer prijzen die ineens nodig zijn.

Bepaal goed je budget

Ga bij jezelf eerst na wat je precies wilt renoveren en hoeveel geld je hiervoor nodig hebt. Sluit eventueel een lening af en plan altijd extra budget in voor onvoorziene tegenvallers. Door vooraf je budget te bepalen, kun je hier tijdens de plannen goed rekening mee houden. Bijvoorbeeld een goedkopere badkamer tegenover een luxere keuken. Of zelf de muren schilderen tegenover de vloer laten leggen. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld kwijt bent.

Bereid zelf de werkzaamheden voor

Door zelf de voorbereiding op je te nemen, bespaar je de vaklui straks veel werk. Zij kunnen bij aankomst direct aan de slag en zo houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk! Vraag je aannemer welke voorbereidende werkzaamheden je zelf alvast kunt uitvoeren: je wilt voorkomen dat je het werk juist lastiger maakt, waardoor ze uiteindelijk nog langer bezig zijn.

Voorbeelden zijn het slopen van de huidige keuken of badkamer, het verwijderen van oud behang en het leeghalen van de te renoveren ruimtes.


Besparen op de kosten van een totaalrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en vind de vakman met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken


Zijn er premies beschikbaar voor totaalrenovatie?

Er zijn verschillende premies en regelingen voor totaalrenovatie. Voor welke premie je mogelijk in aanmerking komt, hangt af van de hoogte van je investering en de specifieke renovatiewerken. Op  vlaanderen.be vind je een overzicht van de verschillende premies voor renovatiewerken.

 • Mijn VerbouwPremie: de nieuwe overkoepelende renovatiepremie. Dit is een combinatie van de vroegere renovatiepremie en energiebesparende premies van Fluvius. Met de Mijn VerbouwPremie kun je voor verschillende renovatiewerken, zoals isolatie, een premie aanvragen.
 • Vlaamse aanpassingspremie: deze is beschikbaar voor 65+ers die door hun leeftijd de woning noodgedwongen moeten aanpassen. Zij krijgen 50% van de goedgekeurde facturen weer terug, per categorie maximaal €1.250,-.
 • Totaalrenovatiebonus: wanneer je in 5 jaar tijd meer dan 3 energiebesparende maatregelen treft dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. De bonus loopt bij eengezinswoningen op van €1.250,- voor 3 investeringen tot €4.750,- bij 7 investeringen.
 • EPC-labelpremie: vanaf 2021 kun je ook een premie krijgen als je je huis met een slechte energieprestatie binnen 5 jaar tijd zodanig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert. Afhankelijk van het EPC-label voor en na de renovatie loopt deze premie op tot €6.000,-.
 • Verlaagd btw-tarief: bij huizen van 10 jaar en ouder profiteer je bovendien van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%. Op voorwaarde dat de materialen geleverd en geplaatst worden door dezelfde aannemer.

Inspiratie: voorbeelden van totaalrenovaties

Wil je binnenkort gaan renoveren, maar weet je nog niet goed wat je precies wilt veranderen? Dan is het slim om alvast op zoek te gaan naar inspiratie. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Je vindt inspiratie via websites als Pinterest, maar ook hier geven we je een paar voorbeelden van prachtige resultaten! Benieuwd wat er mogelijk is bij jouw woning?

Totaalrenovatie badkamer

Een totaalrenovatie in de badkamer houdt in dat je de hele badkamer sloopt en een nieuwe badkamer laat plaatsen. Dit biedt veel mogelijkheden: zelfs het veranderen van de indeling is mogelijk! Van het plaatsen van een luxe ligbad, het vervangen van de keramische tegels door natuurstenen tegels tot de installatie van een ruime inloopdouche. Alles is mogelijk!

Een badkamerrenovatie kost gemiddeld tussen de €10.000,- en €32.500,- gemiddeld. Om de kosten te beperken, kun je overwegen om dezelfde indeling te behouden, zodat het verplaatsen van leidingen niet nodig is.

een gerenoveerde badkamer

Totaalrenovatie keuken

De keuken vormt steeds vaker het hart van het huis. Belangrijk dus dat deze aan al je wensen voldoet. Zeker als je heel graag kookt, is het fijn om te kiezen voor luxe keukenapparatuur die vaak net iets meer kan: zoals een fijne stoomoven! Je kunt van alles veranderen: van het aanrechtblad, tot de keukenkastjes en de kastdeurtjes. Bij genoeg ruimte is het zelfs mogelijk om een keukeneiland te plaatsen! De kosten voor een keukenrenovatie variëren meestal tussen €900,- en €2.000,-.

een gerenoveerde keuken

Totaalrenovatie living

De living is een van de ruimtes in huis waar jij (en je gasten) de meeste tijd doorbrengen. Voor je eigen woongenot is het dus belangrijk dat je hier tevreden over bent. Bij een totaalrenovatie heb je de keuze voor verschillende renovatiewerken: het witten of zelfs het verlagen van het plafond, om spotverlichting te plaatsen.

De muren verven, behangen of stucen voor een strak resultaat. De kleuren die je kiest hebben grote invloed op je stemming, dus denk daar goed over na! Een vakman geeft je eventueel een persoonlijk kleuradvies! De gemiddelde prijs van het renoveren van een living ligt tussen de €1.500,- en €4.000,-.

een gerenoveerde living

Totaalrenovatie zolder

Bij veel huizen blijft de zolder afgewerkt. Zonde: want een gerenoveerde zolder zorgt voor extra leefruimte! Bij een totaalrenovatie zijn verschillende opties. Plaats bijvoorbeeld een dakkapel of extra dakramen voor voldoende lichtinval. De vaklui plaatsen daarnaast schroot en trekken eventueel een extra muur op om de zolder te verdelen in meerdere kamers. Een zolderrenovatie heeft een gemiddelde kostprijs van ongeveer €11.000,-.

totaalrenovatie kosten

Totaalrenovatie laten uitvoeren? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij een ouder huis gekocht dat je graag helemaal wilt opknappen? Of woon je nu in een huis dat je het liefst volledig wilt moderniseren. Door te kiezen voor een totaalrenovatie heb je straks alle verbouwingen in één keer achter de rug en hoef je niet een jaar lang in een klushuis te wonen! Met de hulp van een ervaren vakman weet je bovendien zeker dat je huis na de renovatie aan al je wensen voldoet. Benieuwd wat een vakman voor jouw renovatie kan betekenen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je tot 5 offertes van experts in je regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen, want de offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!


Veelgestelde vragen over totaalrenovatie

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over totaalrenovatie.

Welke mogelijkheden zijn er bij totaalrenovatie?

Een totaalrenovatie betekent in grote lijnen dat je meerdere of zelfs alle onderdelen van je woning vernieuwt. De overheid geeft aan dat wanneer je in een tijdsbestek van 5 jaar minimaal drie grote werken combineert, je een totaalrenovatie uitvoert. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • De isolatie van dak, muren, vloeren en plafonds.
 • Het vervangen van alle ramen en schrijnwerk.
 • Het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler.
 • De installatie van een ventilatiesysteem.

Daarnaast zijn er vaak nog andere werken die je kunt uitvoeren, zoals het renoveren van je keuken, badkamer of zolder. Deze dragen allemaal bij aan de uitstraling én het wooncomfort van je woning.

Wat zijn de voordelen van een totaalrenovatie?

Er zijn tal van redenen om een totaalrenovatie uit te laten voeren. Met een grote renovatie kun je alles wat niet naar wens is aanpassen: hierdoor stijgt je wooncomfort en -genot! Je woont een stuk prettiger en dat is goed voor je algemene stemming. Daarnaast zorgen de verbeteringen natuurlijk voor een hogere woningwaarde. Mocht je het huis in de toekomst willen verkopen, dan verdien je een deel van de investering op deze manier weer terug!

De grootste voordelen op een rij:

 • Je verhoogt je wooncomfort omdat je huis aan al je wensen voldoet.
 • Het huis stijgt door de totaalrenovatie in waarde.
 • Met één totaalrenovatie in relatief korte tijd voorkom je dat je jarenlang leeft in een klushuis.
 • Het maakt je woning energiezuiniger, waardoor je op de energiekosten gaat besparen.

Welke stappen worden er genomen bij een totaalrenovatie?

 • Voorbereiding en planning: dit omvat het opdoen van inspiratie, het selecteren van een aannemer of architect, en het aanvragen van de benodigde vergunningen.
 • Sloop en demontage: verwijderen van oude materialen en structuren die moeten worden vervangen.
 • Verbouw en renovatie: het bouwen en installeren van nieuwe elementen zoals vloeren, muren, verwarming, en andere gewenste verbeteringen.
 • Afwerking en inrichting: het aanbrengen van de laatste afwerkingslagen, zoals schilderen, betegelen, en het plaatsen van meubels en apparatuur.
 • Oplevering en inspectie: de renovatie wordt afgerond en geïnspecteerd om ervoor te zorgen dat alles voldoet aan de vereiste normen en verwachtingen van de eigenaar.

Hoelang duurt een gemiddelde totaalrenovatie?

Een volledige huis renovatie, inclusief het aanvragen van vergunning en oplevering, kan gemiddeld 6 tot 12 maanden in beslag nemen. Kleinere renovaties zijn natuurlijk sneller afgerond, zoals het renoveren van een badkamer die meestal 1 tot 2 werkweken duurt, en het bouwen van een aanbouw die in ongeveer 3 maanden kan worden voltooid, inclusief de vergunningsaanvraag.

Het is belangrijk om te onthouden dat vergunningsaanvragen gemiddeld 6 weken tot 6 maanden kunnen duren. Samenwerken met een aannemer of architect kan de goedkeuring tijd verkorten, omdat ze de aanvraag efficiënt kunnen afhandelen.

Over het algemeen moet je bij de voorbereidingstijd voor een totaalrenovatie, inclusief inspiratie opdoen, het aanvragen van offertes en vergunningsprocedures, rekenen op gemiddeld 5 maanden voordat de renovatie daadwerkelijk van start kan gaan.

Wanneer totaalrenovatie laten doen?

Een totaalrenovatie laat je doen wanneer je er zelf klaar voor bent. Veel mensen doen dit vlak nadat ze een huis gekocht hebben. Vaak gaat het om een iets ouder huis, waarvan ze dan in één keer de isolatie verbeteren, vloerverwarming plaatsen, de keuken en badkamer vervangen en direct de muren en plafonds opnieuw laten afwerken. Door dit na de koop te doen, is het mogelijk om nog even in je oude huis te blijven wonen tijdens de werkzaamheden.

In dat geval lopen de kosten voor de totale renovatie van het huis wel hoger op: je laat immers alles in één keer doen. Bovendien betaal je dubbele huurlasten zolang je nog niet in het nieuwe huis woont.

Daarom is het uiteraard ook mogelijk om de totaalrenovatie te verspreiden over meerdere jaren terwijl je al in de woning woont. Je laat dan één voor één de vloeren, de keuken, de muren en de badkamer renoveren.

Totaalrenovatie zelf coördineren of totaalaannemer inhuren?

Het is mogelijk om je totaalrenovatie zelf te coördineren. In dat geval moet je zelf alle onderaannemers aannemen en aansturen. Onderschat niet hoeveel tijd dit in beslag neemt! Bovendien heb je zelf waarschijnlijk niet genoeg kennis en ervaring om de kwaliteit van de werken te beoordelen. Als je een aannemer voor je totaalrenovatie inhuurt, dan weet je zeker dat hij de kwaliteit waarborgt. Bovendien zoekt hij de beste onderaannemers en hoef je zelf niet contact te onderhouden met verschillende vaklui: je aannemer is in dat geval je enige aanspreekpunt!


AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig