Vind de beste aannemer voor totaalrenovatie

Op zoek naar een goede specialist voor totaalrenovatie? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakwerkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Hoeveel kost een totaalrenovatie?

De kosten van een totaalrenovatie beginnen bij een kleine woning vanaf €40.000,- tot €75.000,-. Dat is een grote investering, maar daar staat tegenover dat je het hele huis renoveert: je weet dus zeker dat alles volledig naar wens is en bovendien met alle moderne snufjes die je zelf wilt, zoals vloerverwarming en een uitstekende isolatie!

Bij een middelgrote woning beginnen de kosten vanaf €60.000,- tot €110.000,- en bij een grote vrijstaande woning kunnen de kosten van een totaalrenovatie oplopen tot €75.000.- tot €200.000,-. Houd er rekening mee dat de prijzen helemaal afhankelijk zijn van de specifieke werkzaamheden die jij uitvoert. Door hier rekening mee te houden, houd je de prijs zo laag mogelijk! Weten wat jouw totaalrenovatie gaat kosten? Vraag dan snel gratis offertes aan!

totaalrenovatie prijs

Kosten totaalrenovatie in 2023

Grootte woning

Gemiddelde kosten*

Kleine woning

€40.000,- tot €75.000,-

Middelgrote woning

€60.000,- tot €110.000,-

Grote woning

€75.000,- tot €200.000,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte kosten weten? Vraag snel gratis offertes aan!

Hoe zijn de kosten van een totaalrenovatie opgebouwd?

De prijs van een totaalrenovatie is te verdelen in drie categorieën. Het grootste deel van de kosten gaat naar de arbeidskosten: maar liefst 60%! Dit gaat dus naar de aannemers voor hun tijd. Daarnaast betaal je nog eens 35% van het totaalbedrag aan materiaalkosten. Op deze factor heb je zelf gelukkig een grote invloed: kies je betaalbare materialen dan houd je deze categorie zo klein mogelijk! Tot slot kun je rekenen op ongeveer 5% aan extra kosten: voorrijkosten, vergunningen of parkeerontheffingen bijvoorbeeld!

prijsopbouw totaalrenovatie

Welke keuzes beïnvloeden de prijs?

Veel keuzes die je zelf maakt hebben invloed op de prijs van de totaalrenovatie. Als jij je huis laat renoveren, dan liggen de kosten bijvoorbeeld hoger als jij steeds kiest voor materiaal van de duurste A-merken en van de hoogste kwaliteit. Kies je voor standaard materiaal dan ligt de kostprijs van je totaalrenovatie al snel een stuk lager.

Hieronder leggen we uit welke factoren en keuzes een invloed hebben op de kosten van je totaalrenovatie. Wil je besparen op de prijs, dan raden we aan om gratis offertes te vergelijken!

Renovatiewerken

Welke renovatiewerken je uit gaat voeren heeft een grote invloed op de prijs. Een totaalrenovatie houdt over het algemeen in dat je de volledige woning laat renoveren. Maar kies je ervoor om je huis helemaal te moderniseren met vloerverwarming, een warmtepomp en uitstekende isolatie dan lopen de kosten hoger op dan wanneer je alleen je muren, plafonds en kozijnen aanpakt. Er zijn heel veel verschillende renovatiewerken waar je uit kunt kiezen, zoals:

 • het renoveren van de badkamer;
 • de keuken vervangen;
 • een volledige zolderrenovatie;
 • schilderwerken, behangen en stucen;
 • isoleren en vloerverwarming plaatsen;
 • elektriciteitswerken;
 • dakkapel of nieuwe dakramen plaatsen.

Materiaalkosten

Welk materiaal je vervolgens kiest voor deze specifieke renovatiewerken heeft ook een grote invloed op de prijs. Onthoud dat de materiaalkosten maar liefst 35% van de totaalprijs bepalen! Dit is dus een makkelijke factor om rekening mee te houden. Wil je graag een prachtige keuken met een duur natuurstenen aanrechtblad en de meest luxe keukenapparatuur omdat je heel graag kookt? Dan kun je rekening houden met de andere materialen: bijvoorbeeld door te kiezen voor een eenvoudige afwerking van de muur of een goedkope vaatwasser. Zo voorkom je dat de kosten te hoog oplopen.

Kosten leidinggevende

De leidinggevende is bij een totaalrenovatie heel waardevol. Deze stuurt de onderaannemers aan en daardoor heb je maar één aanspreekpunt. Een leidinggevende bij een totaalrenovatie kost gemiddeld €30,- tot €50,- per uur. Het is belangrijk om te onthouden dat elke vakman zijn of haar eigen tarieven bepaalt. Hierdoor kunnen de kosten flink verschillen.

Uurtarief bij totaalrenovatie 2023

€30,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van een totaalrenovatie uit de de regio.)

Laag uurtarief
€30,- tot €40,-

Kleine totaalrenovatie

Hoog uurtarief
€40,- tot €50,-

Grote totaalrenovatie

Start gratis offerteaanvraag!


Kosten vakmannen

Voor verschillende renovatiewerken in huis heb je bovendien verschillende vakmannen of onderaannemers nodig. Zo zijn er vakmannen die gemiddeld €10,- tot €25,- per uur of €25,- kosten of €55,- per m² rekenen.

Wat houdt een totaalrenovatie in?

Een totaalrenovatie betekent in grote lijnen dat je meerdere of zelfs alle onderdelen van je woning vernieuwt. De overheid geeft aan dat wanneer je in een tijdsbestek van 5 jaar minimaal drie grote werken combineert, je een totaalrenovatie uitvoert. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • De isolatie van dak, muren, vloeren en plafonds.
 • Het vervangen van alle ramen en schrijnwerk.
 • Het plaatsen van een warmtepomp of zonneboiler.
 • De installatie van een ventilatiesysteem.

Daarnaast zijn er vaak nog andere werken die je kunt uitvoeren, zoals het renoveren van je keuken, badkamer of zolder. Deze dragen allemaal bij aan de uitstraling én het wooncomfort van je woning.

Wat zijn de voordelen van een totaalrenovatie?

Er zijn tal van redenen om een totaalrenovatie uit te laten voeren. Met een grote renovatie kun je alles wat niet naar wens is aanpassen: hierdoor stijgt je wooncomfort en -genot! Je woont een stuk prettiger en dat is goed voor je algemene stemming. Daarnaast zorgen de verbeteringen natuurlijk voor een hogere woningwaarde. Mocht je het huis in de toekomst willen verkopen dan verdien je een deel van de investering op deze manier weer terug!

De grootste voordelen op een rij:

 • Je verhoogt je wooncomfort omdat je huis aan al je wensen voldoet.
 • Het huis stijgt door de totaalrenovatie in waarde.
 • Met één totaalrenovatie in relatief korte tijd voorkom je dat je jarenlang leeft in een klushuis.
 • Het maakt je woning energiezuiniger, waardoor je op de energiekosten gaat besparen.


Besparen op de kosten van een totaalrenovatie?

Vergelijk gratis offertes en vind de vakman met het beste aanbod!
Gratis offertes vergelijken


Wanneer totaalrenovatie laten doen?

Een totaalrenovatie laat je doen wanneer jij er zelf klaar voor bent. Veel mensen doen dit vlak nadat zij een huis gekocht hebben. Vaak gaat het om een iets ouder huis, waarvan ze dan in één keer de isolatie verbeteren, vloerverwarming plaatsen, de keuken en badkamer vervangen en direct de muren en plafonds opnieuw laten afwerken. Door dit na de koop te doen, is het mogelijk om nog even in je oude huis te blijven wonen tijdens de werkzaamheden.

In dat geval lopen de kosten voor de totale renovatie van het huis wel hoger op: je laat immers alles in één keer doen. Bovendien betaal je dubbele huurlasten zolang je nog niet in het nieuwe huis woont.

Daarom is het uiteraard ook mogelijk om de totaalrenovatie te verspreiden over meerdere jaren terwijl je al in de woning woont. Je laat dan één voor één de vloeren, de keuken, de muren en de badkamer renoveren.

Wanneer je aan een totaalrenovatie toe bent, bepaal je dus helemaal zelf. Misschien als de binnenkant van je woning er verouderd uitziet of misschien omdat het gewoon helemaal jouw smaak niet is!

Totaalrenovatie zelf coördineren of totaalaannemer inhuren?

Het is mogelijk om je totaalrenovatie zelf te coördineren. In dat geval moet je zelf alle onderaannemers aannemen en aansturen. Onderschat niet hoeveel tijd dit in beslag neemt! Bovendien heb je zelf waarschijnlijk niet genoeg kennis en ervaring om de kwaliteit van de werken te beoordelen. Als je een aannemer voor je totaalrenovatie inhuurt, dan weet je zeker dat hij de kwaliteit waarborgt. Bovendien zoekt hij de beste onderaannemers en hoef je zelf niet contact te onderhouden met verschillende vaklui: je aannemer is in dat geval je enige aanspreekpunt!

totaalrenovatie prijzen

Zijn er premies beschikbaar voor totaalrenovatie?

Voor een renovatie zijn er in Vlaanderen verschillende premiemogelijkheden. Voor welke premie je mogelijk in aanmerking komt, hangt af van de hoogte van je investering en de specifieke renovatiewerken. Op vlaanderen.be vind je een overzicht van de verschillende premies voor renovatiewerken.

 • Vlaamse aanpassingspremie: deze is beschikbaar voor 65+ers die door hun leeftijd de woning noodgedwongen moeten aanpassen. Zij krijgen 50% van de goedgekeurde facturen weer terug, per categorie maximaal €1.250,-.
 • Totaalrenovatiebonus: wanneer je in 5 jaar tijd meer dan 3 energiebesparende maatregelen treft dan kom je in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus. De bonus loopt bij eengezinswoningen op van €1.250,- voor 3 investeringen tot maar liefst €4.750,- bij 7 investeringen.
 • EPC-labelpremie: vanaf 2021 kun je ook een premie krijgen als je jouw huis met een slechte energieprestatie binnen 5 jaar tijd zodanig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert. Afhankelijk van het EPC-label voor en na de renovatie loopt deze premie op tot maar liefst €6.000,-.
 • Verlaagd btw-tarief: bij huizen van 10 jaar en ouder profiteer je bovendien van een verlaagd btw-tarief van slechts 6%. Op voorwaarde dat de materialen geleverd en geplaatst worden door dezelfde aannemer.

Tips: zo bespaar je op de kosten van de totaalrenovatie

Een totaalrenovatie uitvoeren met een klein budget? Er zijn verschillende manieren om te besparen op de kosten, zodat je ook met jouw budget kunt renoveren. Hieronder geven we je een paar praktische tips, die je direct kunt toepassen! Wil je nog meer besparen? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!

Maak duidelijke afspraken met de vakmannen

Het is altijd belangrijk om goede afspraken te maken met de vaklui: leg deze ook vast. Het is misschien goedkoper om een zwartwerker in te schakelen, maar dit zorgt ervoor dat je nergens recht op hebt mocht het fout gaan. Door duidelijke afspraken te maken en deze vast te leggen, voorkom je straks meerprijzen die ineens nodig zijn.

Bepaal goed je budget

Ga bij jezelf eerst na wat je precies wilt renoveren en hoeveel geld je hiervoor hebt. Sluit eventueel een lening af en plan altijd extra budget in voor onvoorziene tegenvallers. Door vooraf je budget te bepalen, kun je hier tijdens de plannen goed rekening mee houden. Bijvoorbeeld een goedkopere badkamer tegenover een luxere keuken. Of zelf de muren schilderen tegenover de vloer laten leggen. Zo voorkom je dat je onnodig veel geld kwijt bent.

Bereid zelf de werkzaamheden voor

Door zelf de voorbereiding op je te nemen, bespaar je de vaklui straks veel werk. Zij kunnen bij aankomst direct aan de slag en zou houd je de arbeidskosten zo laag mogelijk! Vraag je aannemer welke voorbereidende werkzaamheden je zelf alvast kunt uitvoeren: je wilt voorkomen dat je het werk juist lastiger maakt, waardoor ze uiteindelijk nog langer bezig zijn. Voorbeelden zijn het slopen van de huidige keuken of badkamer, het verwijderen van oud behang en het leeghalen van de te renoveren ruimtes.

Vergelijk offertes van verschillende aannemers en architecten

Door de prijzen van verschillende aannemers te vergelijken ben je verzekerd van een eerlijke prijs. Bovendien bespaart dit tot wel 40% op de totaalprijs!

Hoe?

Elke aannemer en vakman hanteert een eigen prijs. Hierdoor zitten er grote verschillen in de arbeidskosten. Omdat de arbeidskosten de totaalprijs voor maar liefst 60% bepalen, is het altijd slim om te kijken welke vakman het laagste uurloon hanteert!


Vakman nodig voor een totaalrenovatie?

Vind een expert in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!
Gratis offertes ontvangen


Inspiratie & voorbeelden van totaalrenovaties

Wil je binnenkort gaan renoveren maar weet je nog niet goed wát je precies wilt veranderen? Dan is het slim om alvast op zoek te gaan naar inspiratie. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Je vindt inspiratie via websites als Pinterest, maar ook hier geven we je een paar voorbeelden van prachtige resultaten! Benieuwd wat er mogelijk is bij jouw woning? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

Totaalrenovatie badkamer

Een totaalrenovatie in de badkamer houdt in dat je de hele badkamer sloopt en een nieuwe badkamer laat plaatsen. Dit biedt veel mogelijkheden: zelfs het veranderen van de indeling is mogelijk! Van het plaatsen van een luxe ligbad, het vervangen van de keramische tegels door natuurstenen tegels tot de installatie van een ruime inloopdouche. Alles is mogelijk!

Totaalrenovatie keuken

De keuken vormt steeds vaker het hart van het huis. Belangrijk dus dat deze aan al je wensen voldoet. Zeker als je heel graag kookt is het fijn om te kiezen voor luxe keukenapparatuur die vaak net iets meer kan: zoals een fijne stoomoven! Je kunt van alles veranderen: van het aanrechtblad, tot de keukenkastjes en de kastdeurtjes. Bij genoeg ruimte is het zelfs mogelijk om een keukeneiland te plaatsen!

Totaalrenovatie living

De living is één van de ruimtes in huis waar jij (en je gasten) de meeste tijd doorbrengen. Voor je eigen woongenot is het dus belangrijk dat je hier tevreden over bent. Bij een totaalrenovatie heb je de keuze voor verschillende renovatiewerken: het witten of zelfs het verlagen van het plafond, om spotverlichting te plaatsen. De muren verven, behangen of stucen voor een strak resultaat. De kleuren die je kiest hebben grote invloed op je stemming dus denk daar goed over na! Een vakman kan je eventueel een persoonlijk kleuradvies geven!

Totaalrenovatie zolder

Bij veel huizen blijft de zolder onafgewerkt. Zonde: want een gerenoveerde zolder zorgt voor extra leefruimte! Bij een totaalrenovatie zijn verschillende opties. Plaats bijvoorbeeld een dakkapel of extra dakramen voor voldoende lichtinval. De vaklui plaatsen daarnaast schroten en trekken eventueel een extra muur op om de zolder te verdelen in meerdere kamers.

totaalrenovatie kosten

Totaalrenovatie laten uitvoeren? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij een ouder huis gekocht dat je graag helemaal wilt opknappen? Of woon je nu in een huis dat je het liefst volledig wilt moderniseren. Door te kiezen voor een totaalrenovatie heb je straks alle verbouwingen in één keer achter de rug en hoef je niet een jaar lang in een klushuis te wonen! Met de hulp van een ervaren vakman weet je bovendien zeker dat je huis na de renovatie aan al je wensen voldoet. Benieuwd wat een vakman voor jouw renovatie kan betekenen?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je tot 5 offertes van experts in je regio. Vergelijk de prijzen en kies de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Geen zorgen, want de offerteaanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig