Vind de beste zonnepanelen installateur

Je overweegt zonnepanelen? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met zonnepanelen installateurs uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele bedrijven.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kosten zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen zijn afhankelijk door het aantal panelen en het totale Wattpiek. Bijvoorbeeld: 11 panelen met 300 Wp per stuk kosten gemiddeld €5.645,-. Dit is voldoende om een eenpersoonshuishouden te voorzien van 2.500 kWh per jaar. Daarmee doe je een besparing van maar liefst €650,- per jaar!

Bij een huishouden van 5 personen heb je zo’n 20 panelen nodig om voldoende energie op te wekken. Dit kost gemiddeld €8.365,-. De besparing is ook een stuk hoger, jaarlijks zo’n €1.170,-! De kosten van zonnepanelen zijn dus deels afhankelijk van je eigen situatie en het soort panelen dat je kiest. Wil je zeker weten wat de prijs voor je zonnepanelen is? Start dan nu je gratis offerteaanvraag!

zonnepanelen prijs

Kosten zonnepanelen in 2023

Aantal personen in het huishouden

Gemiddeld energieverbruik per jaar in kWh

Benodigde wattpiek

Aantal panelen

Gemiddelde prijs*

Besparing per jaar

1

2.500

2941

11

€5.645,-

€650,-

2

3.000

3529

13

€6.425,-

€780,-

3

3.500

4118

15

€7.080,-

€910,-

4

4.000

4706

17

€7.625,-

€1.040,-

5

4.500

5294

20

€8.365,-

€1.170,-

6

5.000

5882

22

€9.120,-

€1.300,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Voor exacte kosten, vraag gratis offertes aan!

Zonnepanelen prijs per paneel

Wat kost nieuwe zonnepanelen? De prijs per paneel is ongeveer €200,-. Hierbij gaan we uit van een standaard paneel met een vermogen van 300 tot 320 Wp. De prijs per zonnepaneel hangt vooral af van het totale vermogen, maar ook het merk en het type paneel heeft invloed op de prijs per stuk.

Prijs zonnepanelen per wp

Een andere manier om de kosten van zonnepanelen te berekenen, is door middel van een prijs per kwp. Gemiddeld liggen de kosten rond de €1,22 tot €1,68,- per Wp. Als je deze prijs weet, dan is het gemakkelijk om de werkelijke kosten met elkaar te vergelijken. Het Wp is het vermogen dat het paneel kán opleveren. In de realiteit is dit vaak iets minder, door een minder gunstige ligging of bewolkte dagen.


Op zoek naar een expert in zonnepanelen?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken


Zonnepanelen prijs per m2

Veel mensen vragen wat de prijs van zonnepanelen per m² is: gemiddeld ligt de prijs per vierkante meter tussen de €86,- (bij panelen van 170 Wp) en €196,- (bij panelen van 315 Wp). De prijs hangt dus af van het totale Wp van het paneel. Een gemiddeld zonnepaneel heeft bovendien een oppervlak van 1,63 m².

Hoe worden kosten bepaald?

De kostprijs van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren en keuzes die je zelf maakt. Denk bijvoorbeeld aan het type zonnepaneel dat je laat plaatsen en het type omvormer. Hieronder leggen we uit welke factoren de kostprijs beïnvloeden. Door hier rekening mee te houden met je keuzes, bespaar je op de prijs. Benieuwd naar de gemiddelde prijs van zonnepanelen? Twijfel dan niet en vraag gratis offertes aan!

Type paneel

Er zijn verschillende type zonnepanelen die je kunt kiezen. Elk type paneel heeft een eigen prijs en eigen voor- en nadelen. Het is vooral belangrijk om te kijken naar welk type paneel het beste is in jouw situatie, en niet zomaar voor de duurste of juist de goedkoopste panelen te gaan. Je hebt onder meer de keuze uit:

 • Monokristallijn: deze panelen hebben het hoogste rendement maar zijn daardoor ook duurder in aanschaf. Door het hoge rendement zijn ze geschikt voor kleine oppervlakken, omdat slechts 2 m² vaak al voldoende rendement opbrengt.
 • Polykristallijn: het rendement is iets lager dan bij de monokristallijn, maar de panelen zijn dan ook goedkoper in aanschaf. Hierdoor is het ideaal voor grote oppervlakken: je hebt er namelijk iets meer van nodig voor hetzelfde rendement.
 • Dunne film: deze panelen hebben het laagste rendement. Omdat ze buigzaam zijn, worden ze veel gebruikt bij objecten, zoals voertuigen, zonwering en voorgevels.
 • Glas-glas: deze panelen hebben een zeer hoog rendement maar dat is ook te zien aan de prijs. Glas-glas panelen zijn duurder dan andere panelen. Bijkomend voordeel is dat deze een zeer lange levensduur hebben, zonder dat het rendement aangetast wordt.

Aantal zonnepanelen

Het aantal panelen dat je plaatst heeft invloed op de materiaalkosten en op de arbeidskosten. De vakman is immers langer bezig met het plaatsen van 8 panelen dan met het plaatsen van 3 panelen. Daarbij geldt vaak wel: de montagekosten per paneel dalen naarmate je meerdere zonnepanelen laat plaatsen. Het is daarom slim om alle panelen in één keer te laten leggen, en dit niet te verdelen over een langere periode.

Merk van het paneel

Er zijn in Vlaanderen veel verschillende zonnepanelen merken die je kunt laten plaatsen. De keuze voor het merk heeft uiteraard ook invloed op de prijs. De merken zijn onder te verdelen in drie Tieren. Tier 1 panelen zijn het meest bekend en betrouwbaar: dit zijn slechts 2% van het totale aanbod aan merken! Kies je voor een Tier 1 paneel, dan kun je rekenen op een hogere prijs. Voorbeelden zijn merken als SunPower, LG Solar, Luxor Solar en Jinko Solar.

Tier 2 panelen zijn jongere merken die nog net niet voldoen aan de eisen van Tier 1. Wel is de verwachting dat deze met toekomstige ontwikkelingen verschuiven naar Tier 1. Tot slot is er Tier 3, dit bestaat uit vooral uit nieuwe merken die zich nog vooral richten op het produceren van zonnepanelen.

Prijs van de omvormer

Naast de zonnepanelen zelf, heeft ook de omvormer invloed op de prijs. De zonnepanelen leveren gelijkstroom op en de omvormer zet dit om in wisselstroom. Zo kan de stroom direct gebruikt worden voor je eigen energieverbruik.

Welke omvormer je nodig hebt hangt ook af van de installatie op je dak. Hoe meer Wp, des te meer je omvormer straks moet kunnen produceren. Dan heb je een iets zwaarder systeem nodig, waardoor de prijs oploopt.

De prijs van een normale omvormer kost rond de €1.200,- en een grote omvormer kost gemiddeld €2.000,-. De levensduur van een omvormer is gemiddeld 10 tot 15 jaar. Dat houdt in dat je de omvormer vaak moet vervangen voordat je zonnepanelen aan vervanging toe zijn!

Kosten van de installateur

Elke zonnepanelen installateur hanteert een eigen uurtarief. Hierdoor verschillen de arbeidskosten per bedrijf! Gemiddeld kun je rekening houden met een tarief tussen de €30,- en €55,- per uur. Een zelfstandig monteur is in veel gevallen goedkoper: rond de €30,- tot €40,- per uur. Als je kiest voor een groot bedrijf dan liggen de kosten eerder rond de €40,- tot €55,- per uur.

Het voordeel van een zelfstandig monteur is dat deze een persoonlijke aanpak heeft en dus goedkoper is. Hoewel een groot bedrijf iets duurder is, is de kans groter dat je vragen snel beantwoord worden en dat de zonnepanelen al snel geplaatst worden! Of je zelf liever een zelfstandig vakman of een bedrijf inschakelt, hangt af van je eigen voorkeuren.


Uurtarief zonnepanelen installateur 2023

€30,- tot €55,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van installateurs uit de de regio.)

Laag uurtarief
€30,- tot €40,-

Zelfstandig monteur

Hoog uurtarief
€40,- tot €55,-

Groter bedrijf

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe werken zonnepanelen en hoe worden ze aangesloten?

Zonnepanelen zijn gemaakt van dunne laagjes silicium. Wanneer er zonlicht op deze zonnecellen valt, dan ontstaat er elektrische gelijkspanning. Dit kun je in huis nog niet gebruiken: in de meeste woningen wordt gewoon wisselstroom gebruikt. Daarom bestaat de installatie altijd uit een speciale omvormer, die de gelijkspanning omzet in wisselspanning. Dit levert de omvormer aan de meterkast, die het vervolgens verdeelt over alle elektrische apparaten. Je hebt dus het meest aan zonnepanelen, als je de stroom die opgewekt wordt direct gebruikt! Eventueel kun je investeren in een thuisbatterij: hierin sla je de stroom op en kun je het ook op een later moment gebruiken, wanneer de zon niet meer schijnt.

Hoe worden de panelen geïnstalleerd?

Hieronder leggen we kort de stappen van een zonnepanelen installateur uit:

 • Stap 1: legplan. De vakman maakt eerst een legplan, aan de hand van een eerste analyse. Hij kijkt naar je dakoppervlak, de richting van het dak en de ruimte die je hebt. Zo bepaalt hij hoeveel panelen je kunt plaatsen, en welk vermogen deze moeten hebben om jouw energieverbruik te kunnen opwekken.
 • Stap 2: plaatsen zonnepanelen. De panelen worden met behulp van een aluminium rail geplaatst. De vakman verwijdert een paar dakpannen en plaatst de draagconstructie op de houten balken van het dak. Daarna plaatst hij de dakpannen weer terug, zodat je dak nog steeds volledig waterdicht is. Op deze draagconstructie schroeft hij vervolgens de panelen vast.
 • Stap 3: bekabeling: elk paneel heeft een kabel: deze gaan via het dak naar binnen en worden dan verbonden met de omvormer. Deze zet de gelijkspanning dadelijk om in wisselspanning, zodat je de elektriciteit daadwerkelijk kunt gebruiken.
 • Stap 4: omvormer: de vakman hangt daarna de omvormer op, vaak in de buurt van de zonnepanelen en het liefst niet te ver weg van de meterkast. De panelen worden hierop aangesloten en hij zorgt ervoor dat de omvormer vervolgens met de meterkast is verbonden.

zonnepanelen prijzen

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 6 tot 7 jaar. Onthoud dat je daarna nog gemiddeld 19 jaar gratis stroom in huis waardoor je nog meer bespaart!

Hoeveel de opbrengst van de zonnepanelen precies is, en hoeveel je hiermee bespaart hangt af van verschillende factoren. De richting van je dak bijvoorbeeld, en hoeveel zonuren deze heeft. Een dak op het zuiden ligt optimaal en zorgt voor de hoogste opbrengst. Heb jij een dak op het westen dan kan het zijn dat de panelen een iets langere terugverdientijd hebben. Wil je graag weten wat panelen op jouw dak zouden opbrengen? Vraag dan gratis offertes aan van experts in jouw regio!

Verlaagde btw op zonnepanelen voor oudere woningen

Voor zonnepanelen bestaan twee btw-tarieven. Is je huis ouder dan 10 jaar, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief! Voor woningen jonger dan 10 jaar ligt het btw-tarief op standaard 21%. Natuurlijk zitten er ook een paar belangrijke voorwaarden aan het verlaagde btw-tarief. Zo geldt het alleen voor privéwoningen en komen kantoorgebouwen of winkelpanden niet in aanmerking. Ook moeten de materialen geleverd én geplaatst worden door een installateur en moet de installateur een attest afleveren waarin hij verklaart dat de woning ouder is dan 10 jaar.

Dit verlaagde btw-tarief kan flink schelen. Stel je laat zonnepanelen ter waarde van €5.500,- op je dak plaatsen. Met 6% btw komt dat neer op €5.830,- en met 21% is dat een totaalbedrag van €6.655,-! Meer informatie hierover lees je op financien.belgium.be.


Besparen op de prijs van zonnepanelen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!
Gratis offertes ontvangen


Premie voor zonnepanelen

Om zuinig wonen te stimuleren kom je bij de installatie van zonnepanelen mogelijk in aanmerking voor een mooie premie. Hoe hoog deze premie is, hangt af van de installatie en het vermogen. Er is voor de komende jaren al vastgelegd hoe hoog de premie is. Deze zal vanaf 2021 flink dalen. Wil je profiteren van de hoogst mogelijke premie, dan is het slim om zo snel mogelijk te investeren!

Bij een installatie met een vermogen van 3kWp, krijg je in 2021 een premie van €900,-. Dit daalt tot een premie van €225,- in 2024. Bij een installatie van 6 kWp krijg je dit jaar nog een premie van €1.500,-! In 2024 is dat nog maar €3.75,-. Een voorbeeld hiervan is de Eenmalige investeringspremie van de netbeheerder voor Zonnepanelen. Je zou ook kunnen kijken op de zonnepanelen pagina van de Vlaamse overheid.

Vermogen

2021

2022

2023

2024

1 kWp

€300,-

€225,-

€150,-

€75,-

2 kWp

€600,-

€450,-

€300,-

€150,-

3 kWp

€900,-

€675,-

€450,-

€225,-

4 kWp

€1.200,-

€900,-

€600,-

€300,-

5 kWp

€1.350,-

€1.012,-

€675,-

€337,-

6 kWp

€1.500,-

€1.125,-

€750,-

€375,-

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen laten plaatsen?

Het plaatsen van zonnepanelen is voor de meeste mensen een hele waardevolle investering. Je wekt je eigen stroom op en hebt zo gratis stroom! Doordat je de investering al binnen 6 tot 7 jaar weer terugverdient, heb je daarna nog zo’n 18-19 jaar gratis stroom: zonnepanelen gaan namelijk tot maar liefst 25 jaar lang mee!

De voordelen op een rij:

 • Je wekt je eigen stroom op en hebt zo gratis stroom.
 • De terugverdientijd van de zonnepanelen is slechts 6 tot 7 jaar.
 • Met zonnepanelen stijgt je woning in waarde.
 • Je verlaagt je CO2-uitstoot en draagt bij aan een beter milieu.
 • De panelen hebben een lange levensduur van maar liefst 25 jaar!

Zijn goedkope zonnepanelen ook goed?

Als je wilt weten of goedkope zonnepanelen ook geschikt zijn, dan zijn er een paar aspecten waar je op moet letten. Is het paneel goedkoop omdat het een relatief nieuw merk is of omdat het vermogen gewoon lager is? In het laatste geval is het paneel zelf natuurlijk net zo goed als een paneel met een hoger vermogen. Wel moet je meerdere panelen plaatsen, om hetzelfde rendement te behalen. Heb jij voldoende plek op je dag dan kun je zeker investeren in goedkopere panelen met een kleiner vermogen! Laat je altijd adviseren door een expert in zonnepanelen als je hierover twijfelt!

Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen?

We raden je niet aan om je zonnepanelen zelf te plaatsen. De installatie van zonnepanelen is complex en bestaat meer uit de plaatsing van de panelen alleen. Je moet bijvoorbeeld ook de omvormer ophangen, instellen en zorgen voor een aansluiting op de meterkast.

Bovendien brengt het werken op hoogte altijd risico’s met zich mee. Zonder de juiste middelen en gereedschappen, zoals anti-valbescherming, is het risico op vallen gewoon te groot. Ga daarom nooit zomaar zelf aan de slag, maar schakel altijd een installateur in!

De grootste voordelen van een zonnepanelen installateur:

 • Je krijgt een persoonlijk advies.
 • De vakman maakt een compleet legplan.
 • Je loopt geen risico tijdens de plaatsing.
 • Met een installateur ben je verzekerd van een zo’n hoog mogelijk rendement.
 • De panelen zijn snel geplaatst zodat je snel je eigen stroom opwekt!

zonnepanelen kosten

Voordelig zonnepanelen laten plaatsen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij zeker weten dat je genoeg zonnepanelen laat plaatsen om jouw energieverbruik te kunnen opwekken? Schakel dan een expert in: hij geeft je een persoonlijk advies en legt de panelen bovendien zodanig op het dak, dat je een optimaal rendement behaalt! Op zoek naar een zonnepanelen expert?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag zo snel mogelijk de prijzen van verschillende zonnepanelen experts. Vergelijk nu de meerdere offertes en kies de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40% op de totaalprijs! Je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste zonnepanelen installateur bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met installateurs bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig