Krijg de beste prijs voor je zonnepanelen installatie

Je overweegt zonnepanelen? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met zonnepanelen installateurs uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele bedrijven.

Gratis & Vrijblijvend

Hoeveel kosten zonnepanelen in 2024?

Zonnepanelen kosten gemiddeld €140,- tot €300,- per stuk, of €400,- tot €600,- per stuk inclusief installatie. Voor een huishouden van twee personen wordt het aangeraden om ongeveer dertien zonnepanelen te plaatsen. Dit kost gemiddeld €6.425,- en levert een besparing van €780,- per jaar op. De exacte kosten kunnen echter flink verschillen, afhankelijk van het soort zonnepanelen, het merk, de hoeveelheid panelen en de omvormer.

Op deze pagina lees je alles over de prijs van zonnepanelen. Zo lees je over de kosten van een gehele installatie, de kosten van een zonnepaneel per stuk en ontdek je alle factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. We geven je ook twee handige prijsvoorbeelden, enkele bespaartips en sluiten af met een paar veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Is het slim om nu zonnepanelen te kopen? Ja! Er is een overschot aan zonnepanelen, hierdoor zijn zonnepanelen goedkoper dan gemiddeld. Het verdwijnen van het prosumententarief en het aanhouden van de terugleververgoeding maakt het aanschaffen en installeren van zonnepanelen uiteindelijk nog voordeliger. Het is nu een goede keuze om zonnepanelen te kopen en te plaatsen.

Kostprijs zonnepanelen: belangrijkste informatie

 • De prijs van zonnepanelen varieert op basis van het aantal panelen en het totale vermogen (Wattpiek). Bijvoorbeeld, 11 panelen met 300 Wp per stuk kosten gemiddeld €5.645,- en leveren genoeg energie voor een eenpersoonshuishouden met een jaarlijkse besparing van €650,-.
 • De kosten voor nieuwe zonnepanelen variëren per stuk, met een prijs van ongeveer €140,- tot €300,- per paneel. Dit tarief geldt voor standaard panelen met een vermogen van 300 tot 320 Wp. De prijs wordt voornamelijk beïnvloed door het totale vermogen, evenals het merk en het type paneel.
 • De kosten voor de gehele installatie worden beïnvloed door het merk, soort en aantal zonnepanelen. Het uurtarief en de voorrijkosten van de installateur spelen ook een rol. De huidige markt en keuze voor omvormer hebben ook invloed.
 • Er zijn diverse zonnepanelen merken beschikbaar, verdeeld in ‘tiers’. Tier 1 panelen, zoals SunPower en LG Solar, zijn betrouwbaar maar prijziger, terwijl Tier 2 en 3 panelen opkomende merken omvatten met lagere prijzen en verschillende vermogens.
 • Er zijn verschillende soorten zonnepanelen, zoals monokristallijne panelen voor gemiddeld €200,- tot €400,- per paneel, polykristallijne panelen voor gemiddeld €150,- tot €300,- per paneel of hoog-rendement glas-glas panelen met een langere levensduur, voor €850,- per paneel.
 • Naast de zonnepanelen zelf, heeft de omvormer ook invloed op de prijs. Deze zet de opgewekte gelijkstroom om in wisselstroom voor je energieverbruik. De omvormer die je nodig hebt, hangt af van je installatie en vermogen (Wp). Een standaard omvormer kost €900,- tot €1.350,-, terwijl een omvormer met 2.200 Wp vermogen gemiddeld €900,- tot €1.200,- kost.
 • Het gemiddelde uurtarief van een zonnepanelen installateur ligt tussen de €30,- en €55,-. Onafhankelijke monteurs zijn vaak voordeliger, met tarieven van €30,- tot €40,- per uur, terwijl grotere bedrijven eerder tussen €40,- en €55,- per uur in rekening brengen.
 • Wil je kosten besparen op zonnepanelen en het meeste halen uit je installatie? Gebruik dan onderstaande tips: kies een lokale installateur, profiteer van de premie van Fluvius-premie, gebruik het verlaagde btw-tarief voor oudere huizen, vergelijk offertes via De 10 Beste, overweeg collectieve inkoopacties, lease of huur zonnepanelen, wek zelf warmte op met zonneboilers, onderhoud je panelen regelmatig, combineer met energieopslag voor een elektrische auto, en houd je energieverbruik in de gaten. Zo installeer je voordelig en maximaliseer je je rendement.


Wat is de prijs van zonnepanelen?

De prijs van zonnepanelen is afhankelijk van het aantal panelen en het totale Wattpiek. Bijvoorbeeld: 11 panelen met 300 Wp per stuk kosten gemiddeld €5.645,-. Dit is voldoende om een eenpersoonshuishouden te voorzien van 2.500 kWh per jaar. Daarmee doe je een besparing van maar liefst €650,- per jaar!

Bij een huishouden van 5 personen heb je zo’n 20 panelen nodig om voldoende energie op te wekken. Dit kost gemiddeld €8.365,-. De besparing is ook een stuk hoger, jaarlijks zo’n €1.170,-! De kosten van zonnepanelen zijn dus deels afhankelijk van je eigen situatie en het soort panelen dat je kiest.

Zonnepanelen prijs 2024

Aantal personen in het huishoudenGemiddeld energieverbruik per jaar in kWhBenodigde wattpiekAantal panelenGemiddelde prijs*Besparing per jaar
12.500294111€5.645,-€650,-
23.000352913€6.425,-€780,-
33.500411815€7.080,-€910,-
44.000470617€7.625,-€1.040,-
54.500529420€8.365,-€1.170,-
65.000588222€9.120,-€1.300,

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen. De exacte kosten kunnen afwijken.

Wat kost een zonnepaneel per stuk?

Wat kost nieuwe zonnepanelen? De prijs per paneel is ongeveer €140,- tot €300,-. Hierbij gaan we uit van een standaardpaneel met een vermogen van 300 tot 320 Wp. De prijs per zonnepaneel hangt vooral af van het totale vermogen, maar ook het merk en het type paneel hebben invloed op de prijs per stuk.

Zonnepanelen prijs per m2

Veel mensen vragen wat de prijs van zonnepanelen per m² is: gemiddeld ligt de prijs per vierkante meter tussen de €86,- (bij panelen van 170 Wp) en €196,- (bij panelen van 315 Wp). De prijs hangt dus af van het totale Wp van het paneel.

Een gemiddeld zonnepaneel heeft bovendien een oppervlakte van 1,63 m². Dus de gemiddelde kost van een zonnepaneel van 315 Wp is €320,- en van 170 Wp is de gemiddelde prijs €140,-.

Zonnepanelen prijs per Wp

Een andere manier om de kosten van zonnepanelen te berekenen, is door middel van een prijs per kWp. Gemiddeld liggen de kosten rond de €1,22 tot €1,68,- per Wp. Als je deze prijs weet, dan is het gemakkelijk om de werkelijke kosten met elkaar te vergelijken. Het Wp is het vermogen dat het paneel kan opleveren. In de realiteit is dit vaak iets minder, door een minder gunstige ligging of bewolkte dagen.

zonnepanelen prijs

Prijs zonnepanelen berekenen: welke keuzes hebben invloed?

De prijs van zonnepanelen berekenen is een flinke opgave. De kostprijs van zonnepanelen hangt namelijk af van verschillende factoren en keuzes die je zelf maakt. Denk bijvoorbeeld aan het type zonnepaneel dat je laat plaatsen en het type omvormer. Hieronder leggen we uit welke factoren de kostprijs beïnvloeden zodat jij de prijs van je zonnepanelen kan berekenen.

Merk van de zonnepanelen

Er zijn in Vlaanderen veel verschillende zonnepanelen merken die je kunt laten plaatsen. De keuze voor het merk heeft uiteraard ook invloed op de prijs. De merken worden geplaatst in een eigen ‘tier’.

Tier 1 panelen zijn het meest bekend en betrouwbaar: dit is slechts 2% van het totale aanbod aan merken! Kies je voor een Tier 1 paneel, dan kun je rekenen op een hogere prijs. Voorbeelden zijn merken als SunPower, LG Solar, Luxor Solar en Jinko Solar. Tier 2 panelen zijn jongere merken die nog net niet voldoen aan de eisen van Tier 1. Wel is de verwachting dat deze met toekomstige ontwikkelingen verschuiven naar Tier 1. Tot slot is er Tier 3, dit bestaat vooral uit nieuwe merken die zich nog vooral richten op het produceren van zonnepanelen.

Je komt dus vrijwel altijd uit op Tier 1 zonnepanelen. De kosten hiervan kunnen ook enorm verschillen. Het soort paneel en het vermogen hebben hier ook weer invloed op. De REC Alpha Series kost bijvoorbeeld €280,-, met een vermogen van 380 Wp. De Sunpower X-Series heeft een vermogen van 370 Wp, maar kost €470,-. In de onderstaande tabel vind je de prijzen van diverse merken en modellen zonnepanelen terug.

Merk en modelVermogen in WpPrijs*
LG NeON 2340€270,-
SunPower X-series370€470,-
Solar Frontier SF165-S165€160,-
First Solar Series 6420€260,-
REC Alpha Series380€280,-
SunPower E-serie435€390,-
Jinko Solar Cheetah390€190,-
Trina Solar TSM-PA05320€150,-

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen, de exacte kosten kunnen afwijken.

De hoeveelheid panelen die je laat plaatsen

Het aantal panelen dat je plaatst, heeft invloed op de materiaalkosten en op de arbeidskosten. De installateur is immers langer bezig met het plaatsen van 8 panelen dan met het plaatsen van 3 panelen. Daarbij geldt vaak wel: de montagekosten per paneel dalen naarmate je meerdere zonnepanelen laat plaatsen. Het is daarom slim om alle panelen in een keer te laten leggen, en dit niet te verdelen over een langere periode.

Soort zonnepanelen

Er zijn verschillende type zonnepanelen die je kunt kiezen. Elk type paneel heeft een eigen prijs en eigen voor- en nadelen. Het is vooral belangrijk om te kijken naar welk type paneel het beste is in je situatie, en niet zomaar voor de duurste of juist de goedkoopste panelen te gaan. Je hebt onder meer de keuze uit:

 • Monokristallijn: deze panelen hebben het hoogste rendement, maar zijn daardoor ook duurder in aanschaf. Door het hoge rendement zijn ze geschikt voor kleine oppervlakken, omdat slechts 2 m² vaak al voldoende rendement opbrengt. Monokristallijne zonnepanelen kosten gemiddeld €200,- tot €400,- per paneel.
 • Polykristallijn: het rendement is iets lager dan bij de monokristallijn, maar de panelen zijn dan ook goedkoper in aanschaf. Hierdoor is het ideaal voor grote oppervlakken: je hebt er namelijk iets meer van nodig voor hetzelfde rendement. Polykristallijne zonnepanelen hebben een gemiddelde prijs van €150,- tot €300,- per paneel.
 • Dunne film: deze panelen hebben het laagste rendement. Omdat ze buigzaam zijn, worden ze veel gebruikt bij objecten, zoals voertuigen, zonwering en voorgevels. Dunne-film zonnepanelen zijn niet populair voor daken, dit komt doordat ze een laag rendement behalen. Ze zijn echter wel 20% goedkoper dan het gemiddelde paneel. Dunne-film zonnepanelen kosten gemiddeld €150,- per paneel.
 • Glas-glas: deze panelen hebben een zeer hoog rendement, maar dat is ook te zien aan de prijs. Glas-glas panelen zijn duurder dan andere panelen. Bijkomend voordeel is dat deze een zeer lange levensduur hebben, zonder dat het rendement aangetast wordt. Glas-glas zonnepanelen kunnen tot wel €850,- per paneel kosten.

De omvormer en het benodigde vermogen

Naast de zonnepanelen zelf, heeft ook de omvormer invloed op de prijs. De zonnepanelen leveren gelijkstroom op en de omvormer zet dit om in wisselstroom. Zo kan de stroom direct gebruikt worden voor je eigen energieverbruik.

Welke omvormer je nodig hebt, hangt ook af van de installatie op je dak. Hoe meer Wp, des te meer je omvormer straks moet kunnen produceren. Dan heb je een iets zwaarder systeem nodig, waardoor de prijs oploopt. De prijs van een gemiddelde omvormer kost rond de €900,- tot €1.450,-.

Soort omvormerKosten*
String omvormer€1.000,- tot €1.200,-
Micro omvormer€150,- tot €450,-
Power optimizer€1.000,-.
Hybride omvormer€1.250,- tot €1.450,-.

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten.

De prijzen verschillen ook per vermogen dat benodigd is. Een omvormer met een vermogen van 2.200 Wp is gemiddeld €900,- tot €1.200,-. Voor een omvormer met een vermogen van meer dan 4.000 Wp moet je denken aan een gemiddelde prijs van €1.350,-.

VermogenKosten*
2.200 Wp€900,- tot €1.200,-
3.300 Wp€950,- tot €1.400,-
4.000 Wp€1.350,-.

*Let op: dit gaat om gemiddelde kosten.

Soort dak

Het soort dak, maar ook de dakbedekking, heeft invloed op de kosten. Bij een plat dak, normale dakpannen of golfplaten is zonnepanelen plaatsen het gunstigst. Dit is namelijk vrij eenvoudig te plaatsen voor een installateur.

Bij andere soorten daken en dakbedekking, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht.

Uurtarief van de zonnepanelen installateur

Elke zonnepanelen installateur hanteert een eigen uurtarief. Hierdoor verschillen de arbeidskosten per bedrijf! Gemiddeld kun je rekening houden met een tarief tussen de €30,- en €55,- per uur. Een zelfstandig monteur is in veel gevallen goedkoper: rond de €30,- tot €40,- per uur. Als je kiest voor een groot bedrijf dan liggen de kosten eerder rond de €40,- tot €55,- per uur.

Het voordeel van een zelfstandig monteur is dat deze een persoonlijke aanpak heeft en dus goedkoper is. Hoewel een groot bedrijf iets duurder is, is de kans groter dat je vragen snel beantwoord worden en dat de zonnepanelen al snel geplaatst worden! Of je zelf liever een zelfstandig vakman of een bedrijf inschakelt, hangt af van je eigen voorkeur.


Uurtarief zonnepanelen installateur 2024

€30,- tot €55,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van installateurs in de regio.)

Laag uurtarief
€30,- tot €40,-

Zelfstandig monteur

Hoog uurtarief
€40,- tot €55,-

Groter bedrijf

Start gratis offerteaanvraag!

Locatie bedrijf: let op de voorrijkosten

Uiteraard speelt de locatie van het bedrijf, of de installateur, ook een rol in de totaalprijs. De afstand die de installateur gaat afleggen voor het plaatsen van de zonnepanelen bepaalt de hoogte van de voorrijkosten. Dit is waarom je ook liever een installateur in je eigen regio kiest, zo bespaar je namelijk op de voorrijkosten.

De zonnepanelen markt in 2024

Naar verwachting zal de interesse op zonnepanelen blijven toenemen. Er wordt voorspeld dat het aantal gekochte zonnepanelen in 2023 met 20% zal toenemen vergeleken met 2022. Deze populariteit zal ervoor zorgen dat de kosten voor zonnepanelen installaties zal toenemen. Echter worden zonnepanelen steeds meer geproduceerd. Met nieuwe technologieën en innovaties wordt het steeds makkelijker om op grote schaal zonnepanelen van hoge kwaliteit te produceren.

Het prosumententarief verdwijnt, de vergoeding voor het gebruik van het elektriciteitsnet hoeft dus niet meer te worden betaald. Er is ook nog steeds een terugleververgoeding aanwezig voor stroom die je niet gebruikt en dus terug kan leveren.

Het lijkt er dus op dat ondanks dat het kopen van zonnepanelen steeds gunstiger wordt, en hierdoor de prijs zal toenemen, het uiteindelijk toch goedkoper wordt voor het installeren van zonnepanelen. De verschillende regelingen en subsidies maken de aankoop interessanter en de prijs per paneel daalt door meer efficiëntie in productie.

Thuisbatterij: een extra keuze

Het laten plaatsen van een thuisbatterij is geheel optioneel, maar speelt in dat geval ook een grote rol bij de kosten. Het plaatsen van een thuisbatterij is een slimme investering: je kunt de stroom die je niet verbruikt opslaan in je batterij.

Het plaatsen van een thuisbatterij doe je al vanaf €4.000,-, voor een accu met een capaciteit van 3 kWh, maar kan ook oplopen tot €10.000,- voor een capaciteit van 14 kWh.

CapaciteitGemiddelde kosten*
3 kWh€4.000,-
6 kWh€5.500,-
8 kWh€6.250 tot €8.000,-
14 kWh€10.000,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, exclusief btw en inclusief plaatsing.

Prijsvoorbeeld: zonnepanelen plaatsen

Om je een beter beeld te geven van de kosten van een zonnepanelen installatie, hebben we twee prijsvoorbeelden opgesteld.

Wat kosten 8 zonnepanelen?

Je besluit om 8 zonnepanelen te laten plaatsen. Je kiest voor zonnepanelen met een vermogen van 300 Wp. De kosten per stuk, inclusief installatie, is €500,-. De totaalprijs voor het plaatsen van 8 zonnepanelen is €4.000,-.

Voor een huishouden van twee personen bespaar je jaarlijks €850,- met acht zonnepanelen van 300 Wp elk. Dit betekent dat je de zonnepanelen hebt terugverdiend in vijf jaar.

Wat kosten 10 zonnepanelen?

Je huishouden van vier personen woont in een hoekwoning en verbruikt ongeveer 3.000 kWh per jaar aan stroom. Je hebt berekend dat je met 10 zonnepanelen van 400 Wp elk (400 Wp x 0,85 = gemiddelde kWh per jaar) ruim voldoende oplevert om je stroom te dekken en zelfs terug te kunnen leveren.

Een zonnepaneel van 400 Wp per stuk, inclusief installatie, kost €600,-. De totaalprijs voor de installatie is €6.000,-. Met een besparing van €1.350,- heb je de zonnepanelen in minder dan vijf jaar terugverdient.

Prijs zonnepanelen 2024: bespaartips!

Wil je graag besparen op de prijs van zonnepanelen in 2024, maar ook het beste halen uit je installatie? Maak dan gebruik van de onderstaande tips. Zo kun je voordelig zonnepanelen laten installeren en de panelen sneller terug verdienen.

 • Kies voor een lokale installateur: een lokale installateur betekent minder kilometers, wat minder voorrijkosten betekent.
 • Maak gebruik van de premie van Fluvius: Fluvius biedt een eenmalige investeringspremie in zonnepanelen aan. De hoogte van de premie is afhankelijk van je installatie en wanneer je het aanvraagt.
 • Maak gebruik van het verlaagde btw-tarief: is je huis ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% btw op de installatie van zonnepanelen.
 • Vergelijk offertes via De 10 Beste: door gratis offertes te vergelijken via De 10 Beste kom je niet alleen in contact met de beste installateurs, maar kun je ook tot wel 40% besparen door te vergelijken.
 • Kies voor collectieve inkoopacties: sluit je aan bij collectieve inkoopacties georganiseerd door gemeenten of lokale groepen. Door gezamenlijk zonnepanelen aan te schaffen, kun je profiteren van groepskortingen en lagere installatiekosten. Je zou dit eventueel ook met je buren kunnen doen.
 • Lease of huur zonnepanelen: in plaats van direct te kopen, kun je ervoor kiezen om zonnepanelen te leasen of te huren. Hoewel je geen eigenaar van de panelen wordt, kunnen deze opties de initiële kosten verlagen en kun je nog steeds profiteren van lagere energierekeningen.
 • Zelf energie opwekken: behalve het genereren van elektriciteit, kunnen zonnepanelen ook warmte produceren. Overweeg om zonneboilers te installeren om warm water te produceren, waardoor je je afhankelijkheid van gas kunt verminderen en nog meer kunt besparen. Misschien niet een bespaartip voor de installatiekosten, maar het verdient zichzelf wel sneller terug.
 • Onderhoud je zonnepanelen regelmatig: regelmatig onderhoud kan de levensduur van je zonnepanelen verlengen en ervoor zorgen dat ze optimaal blijven presteren. Dit kan uiteindelijk besparingen opleveren doordat je minder vaak reparaties hoeft uit te voeren.
 • Combineer zonnepanelen met energieopslag: als je van plan bent om een elektrische auto aan te schaffen, overweeg dan om zonnepanelen te combineren met een grotere thuisbatterij. Hiermee kun je je auto opladen met behulp van je eigen zonne-energie, wat brandstofkosten bespaart.
 • Houd je energieverbruik in de gaten: installeer slimme energiemeters en monitor je energieverbruik nauwlettend. Dit kan je helpen om bewuster om te gaan met energie en onnodige verspilling te verminderen.

zonnepanelen prijzen

Premie op zonnepanelen in 2024

Om zuinig wonen te stimuleren kom je bij de installatie van zonnepanelen mogelijk in aanmerking voor een mooie premie. Hoe hoog deze premie is, hangt af van de installatie en het vermogen. Er is voor de komende jaren al vastgelegd hoe hoog de premie is. Deze zal vanaf 2021 flink dalen. Wil je profiteren van de hoogst mogelijke premie, dan is het slim om zo snel mogelijk te investeren!

Bij een installatie met een vermogen van 3 kWp, kreeg je in 2021 een premie van €900,-. Dit daalt tot een premie van €225,- in 2024. Bij een installatie van 6 kWp kreeg je in 2021 nog een premie van €1.500,-! In 2024 is dat nog maar €3.75,-.

Heb je zonnepanelen geplaatst voor 1 januari 2021? Dan kun je gebruikmaken van de eenmalige compensatiepremie van de Vlaamse overheid. Als je zonnepanelen plaatst, of hebt geplaatst, na deze datum kun je gebruikmaken van de eenmalige investeringspremie van Fluvius.

Vermogen2021202220232024
1 kWp€300,-€225,-€150,-€75,-
2 kWp€600,-€450,-€300,-€150,-
3 kWp€900,-€675,-€450,-€225,-
4 kWp€1.200,-€900,-€600,-€300,-
5 kWp€1.350,-€1.012,-€675,-€337,-
6 kWp€1.500,-€1.125,-€750,-€375,-

Verlaagd btw-tarief op oudere woningen

Voor zonnepanelen bestaan twee btw-tarieven. Is je huis ouder dan 10 jaar, dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief! Voor woningen jonger dan 10 jaar ligt het btw-tarief op standaard 21%. Natuurlijk zitten er ook een paar belangrijke voorwaarden aan het verlaagde btw-tarief. Zo geldt het alleen voor privéwoningen en komen kantoorgebouwen of winkelpanden niet in aanmerking. Ook moeten de materialen geleverd en geplaatst worden door een installateur en moet de installateur een attest afleveren waarin hij verklaart dat de woning ouder is dan 10 jaar.

Dit verlaagde btw-tarief kan flink schelen. Stel je laat zonnepanelen ter waarde van €5.500,- op je dak plaatsen. Met 6% btw komt dat neer op €5.830,- en met 21% is dat een totaalbedrag van €6.655,-!

zonnepanelen kosten

Besparen op de prijs van zonnepanelen? Vergelijk offertes via De 10 Beste!

Wil jij zeker weten dat je genoeg zonnepanelen laat plaatsen om je energieverbruik te kunnen opwekken? Schakel dan een expert in: hij geeft je een persoonlijk advies en legt de panelen bovendien zodanig op het dak dat je een optimaal rendement behaalt! Op zoek naar een zonnepanelen expert?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag zo snel mogelijk de prijzen van verschillende zonnepanelen experts. Vergelijk nu de meerdere offertes en kies de vakman met het beste aanbod. Je besparing loopt op tot 40% op de totaalprijs! Je offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend: je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!

Veelgestelde vragen over zonnepanelen

Hieronder geven we antwoord op enkele veelgestelde vragen over zonnepanelen.

Wat is de gemiddelde opbrengst van zonnepanelen?

De gemiddelde opbrengst van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie van je huis, de hellingshoek van de panelen en de kwaliteit van de panelen zelf. Over het algemeen kunnen de gemiddelde zonnepanelen jaarlijks tussen de 200 kWh en 300 kWh per paneel genereren.

Wat is de terugverdientijd met zonnepanelen?

De terugverdientijd van zonnepanelen ligt gemiddeld rond de 6 tot 7 jaar. Onthoud dat je daarna nog gemiddeld 19 jaar gratis stroom in huis hebt, waardoor je nog meer bespaart!

Hoeveel de opbrengst van de zonnepanelen precies is, en hoeveel je hiermee bespaart, hangt af van verschillende factoren. De richting van je dak bijvoorbeeld, en hoeveel zonuren deze heeft. Een dak op het zuiden ligt optimaal en zorgt voor de hoogste opbrengst. Heb je een dak op het westen dan kan het zijn dat de panelen een iets langere terugverdientijd hebben.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

De hoeveelheid zonnepanelen die je nodig hebt, is afhankelijk van je energieverbruik en de beschikbare ruimte op je dak. Een gemiddeld huishouden heeft vaak genoeg aan 10 tot 20 zonnepanelen om een aanzienlijk deel van de energiebehoefte te dekken.

Als je liever een specifieke hoeveelheid wil weten, kun je de energie die je jaarlijks wil dekken delen door het vermogen van de zonnepanelen die je wil aanschaffen. Dit geeft je een precieze hoeveelheid zonnepanelen die past bij je wensen.

Zijn zonnepanelen met een thuisbatterij een goede keuze?

Zonnepanelen met een thuisbatterij zijn tegenwoordig een slimme en goede keuze. Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op, zodat je deze kunt gebruiken wanneer de zon niet schijnt. Hoewel de initiële kosten hoger zijn, kan een thuisbatterij op de lange termijn bijdragen aan besparingen en een duurzamer energieverbruik.

Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen?

We raden je niet aan om je zonnepanelen zelf te plaatsen. De installatie van zonnepanelen is complex en bestaat meer uit de plaatsing van de panelen alleen. Je moet bijvoorbeeld ook de omvormer ophangen, instellen en zorgen voor een aansluiting op de meterkast.

Bovendien brengt het werken op hoogte altijd risico’s met zich mee. Zonder de juiste middelen en gereedschappen, zoals antivalbescherming, is het risico op vallen gewoon te groot. Ga daarom nooit zomaar zelf aan de slag, maar schakel altijd een installateur in!

De grootste voordelen van een zonnepanelen installateur:

 • Je krijgt een persoonlijk advies.
 • De vakman maakt een compleet legplan.
 • Je loopt geen risico tijdens de plaatsing.
 • Met een installateur ben je verzekerd van een zo hoog mogelijk rendement.
 • De panelen zijn snel geplaatst zodat je snel je eigen stroom opwekt!

Zijn goedkope zonnepanelen ook goed?

Als je wilt weten of goedkope zonnepanelen ook geschikt zijn, dan zijn er een paar aspecten waar je op moet letten. Is het paneel goedkoop omdat het een relatief nieuw merk is of omdat het vermogen gewoon lager is? In het laatste geval is het paneel zelf natuurlijk net zo goed als een paneel met een hoger vermogen. Wel moet je meerdere panelen plaatsen, om hetzelfde rendement te behalen. Heb je voldoende plek op je dag, dan kun je zeker investeren in goedkopere panelen met een kleiner vermogen! Laat je altijd adviseren door een expert in zonnepanelen als je hierover twijfelt!

Hoe werken zonnepanelen en hoe worden ze aangesloten?

Zonnepanelen zijn gemaakt van dunne laagjes silicium. Wanneer er zonlicht op deze zonnecellen valt, dan ontstaat er elektrische gelijkspanning. Dit kun je in huis nog niet gebruiken: in de meeste woningen wordt gewoon wisselstroom gebruikt. Daarom bestaat de installatie altijd uit een speciale omvormer, die de gelijkspanning omzet in wisselspanning. Dit levert de omvormer aan de meterkast, die het vervolgens verdeelt over alle elektrische apparaten. Je hebt dus het meest aan zonnepanelen, als je de stroom die opgewekt wordt direct gebruikt! Eventueel kun je investeren in een thuisbatterij: hierin sla je de stroom op en kun je het ook op een later moment gebruiken, wanneer de zon niet meer schijnt.

Hieronder leggen we kort de stappen van een zonnepanelen installateur uit:

 1. Legplan. De vakman maakt eerst een legplan, aan de hand van een eerste analyse. Hij kijkt naar je dakoppervlak, de richting van het dak en de ruimte die je hebt. Zo bepaalt hij hoeveel panelen je kunt plaatsen, en welk vermogen deze moeten hebben om je energieverbruik te kunnen opwekken.
 2. Plaatsen zonnepanelen. De panelen worden met behulp van een aluminium rail geplaatst. De vakman verwijdert een paar dakpannen en plaatst de draagconstructie op de houten balken van het dak. Daarna plaatst hij de dakpannen weer terug, zodat het dak nog steeds volledig waterdicht is. Op deze draagconstructie schroeft hij vervolgens de panelen vast.
 3. Bekabeling. elk paneel heeft een kabel: deze gaan via het dak naar binnen en worden dan verbonden met de omvormer. Deze zet de gelijkspanning dadelijk om in wisselspanning, zodat je de elektriciteit daadwerkelijk kunt gebruiken.
 4. Omvormer. de vakman hangt daarna de omvormer op, vaak in de buurt van de zonnepanelen en het liefst niet te ver weg van de meterkast. De panelen worden hierop aangesloten en hij zorgt ervoor dat de omvormer vervolgens met de meterkast is verbonden.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen is voor de meeste mensen een hele waardevolle investering. Je wekt je eigen stroom op en hebt zo gratis stroom! Doordat je de investering al binnen 6 tot 7 jaar weer terugverdient, heb je daarna nog zo’n 18-19 jaar gratis stroom: zonnepanelen gaan namelijk tot maar liefst 25 jaar lang mee!

De voordelen op een rij:

 • Je wekt je eigen stroom op en hebt zo gratis stroom.
 • De terugverdientijd van de zonnepanelen is slechts 6 tot 7 jaar.
 • Met zonnepanelen stijgt je woning in waarde.
 • Je verlaagt je CO2-uitstoot en draagt bij aan een beter milieu.
 • De panelen hebben een lange levensduur van maar liefst 25 jaar!

Vind de beste zonnepanelen installateur bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met installateurs bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig