Vind de beste bezetter voor jouw project

Op zoek naar een bezetter? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele bezetters zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een bezetter?

Een bezetter kost gemiddeld €30,- tot €45,- per uur. Daarbij moet je ook nog materiaalkosten en andere kosten rekenen, dan kom je op de totaalprijs voor pleisterwerken en stukadoorswerk. Hierbij wordt vaak een vaste prijs per vierkante meter gerekend.

De simpelste klus bij muren zijn behangklaar en sausklaar stucwerk. Voor behangklaar stucwerk moet je denken aan ongeveer €8,- tot €15,- per vierkante meter. De prijs voor sausklaar stucwerk bij muren begint al vanaf €9,- en kan oplopen tot €23,- per vierkante meter. De exacte kosten van de bezetter, en de prijs van de pleisterwerken, verschillen aan de hand van enkele factoren. Zoals het gekozen materiaal, de oppervlakte en afwerking.

Op deze pagina lees je alles over de prijs van bezetters, prijs van pleisterwerk, welke factoren invloed hebben en hoe je kunt besparen.

Bezetter en pleisterwerken prijs: belangrijkste informatie

 • Een bezetter inschakelen kost gemiddeld €30,- tot €45,- per uur.
 • Daarbij komen ook nog de kosten van de pleisterwerken, deze verschillen per materiaal. Zo kost spuitpleister gemiddeld €5,- tot €15,- per m², tadelakt €100,- tot €150,- per m² en granol €10,- tot €25,-.
 • Factoren die de prijs beïnvloeden zijn het uurtarief van de bezetter, voorrijkosten, het materiaal, de oppervlakte en locatie van het stucwerk.
 • Besparen op de prijs van pleisterwerken doe je door te kiezen voor een goedkoper materiaal, witte kleuren pleisterwerk en te kiezen voor een lokale bezetter.
 • Er is heel geen premie voor pleisterwerk, maar in sommige gevallen kan je wel profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6%.


Wat is de prijs van een bezetter?

De prijs van een bezetter per uur ligt tussen de €30,- en €45,-. Voor een beginnende bezetter betaal je €30,- tot €35,- per uur. Dit tarief wordt vaak ook gehanteerd voor simpele bezettingswerken. Huur je een ervaren bezetter in? Dan kun je rekenen op €40,- tot €45,- per uur.

Tip: Een ervaren bezetter kan vaak sneller werken, waardoor de prijs vrijwel gelijk is aan die van een beginnende bezetter, die vaak net iets langer bezig is.


Bezetter prijs 2024

€30,- tot €45,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van bezetters uit de regio.)

Laag
€30,- tot €35,-

Beginnende bezetter
Simpele bezettingswerken
ZZP’ers

Hoog
€40,- tot €45,-

Ervaren bezetter
Groter bedrijf
Lastige klussen

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe zijn de kosten van een bezetter opgebouwd?

Over het algemeen hebben we het over arbeidskosten, materiaalkosten en overige kosten bij de algemene prijsopbouw. De arbeidskosten bestaan voor 60% uit het geheel, de kosten voor materiaal zijn 35% en de overige kosten 5%.

Dit verschilt natuurlijk wel bij duurder materiaal. Dan nemen de materiaalkosten een hoger percentage in van de totaalprijs.

prijsopbouw bezetter

Wat is de prijs van pleisterwerken per m²?

De prijs van pleisterwerken per m² verschilt enorm. Zo heb je veel verschillende keuzes in materiaal, zoals spuitpleister, sierpleister, schuurwerk, raapwerk en betonstuc. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van pleisterwerk.

Wat kosten deze pleisterwerken?

De prijzen voor pleisterwerk worden per vierkante meter gegeven. Voor spuitpleister betaal je rond de €5,- tot €15,- per vierkante meter. Voor sierpleister, denk aan spachtelputz of granol, betaal je gemiddeld €12,- tot €23,- per m².

Voor schuurwerk moet je rekenen op €15,- tot €25,- per m². Raapwerk kost €15,- tot €30,-. Betonstuc kan flink oplopen in prijs, van €80,- tot €120,- per vierkante meter.

Via de onderstaande tabel kun je de prijzen, en meer, nogmaals in een handig overzicht bekijken.

prijs bezetter

Pleisterwerken prijs per m² 2024

WerkzaamhedenPrijs per m²*
Spuitpleister€5,- tot €15,-
Sierpleister (zoals spachtelputz of granol)€12,- tot €23,-
Schuurwerk€15,- tot €25,-
Raapwerk€15,- tot €30,-
Crepi€40,- tot €150,-
Tadelakt€100,- tot €150,-
Granol€10,- tot €25,-
Mortex€8,- tot €45,-
Betonstuc€80,- tot €120,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, exclusief arbeidskosten.

Pleisterwerken prijs: welke factoren hebben invloed?

De pleisterwerken prijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Wat bepaalt de prijs van pleisterwerken?

 • Oppervlakte: hoe groter het oppervlak, hoe hoger de prijs. Dit is natuurlijk erg duidelijk: bij een groter oppervlak moet er meer pleisterwerk worden aangebracht. De oppervlakte van de deuren en muren wordt vaak inbegrepen bij precisiewerk.
 • Type stucwerk: er zijn veel verschillende soorten stucwerk. Sausklaar is vaak lastiger dan behangklaar, sierpleister is nog lastiger aan te brengen. Hoe lastiger de klus, hoe hoger de prijs.
 • Materiaal stucwerk: er zijn ook veel verschillende soorten materiaal. Sommige soorten hebben ook een duurder hechtingsmiddel nodig.
 • Arbeidskosten: het uurtarief is daarbij ook een belangrijke factor. Hoe langer de klus duurt, hoe hoger de prijs natuurlijk.
 • Andere factoren: er zijn daarnaast nog een aantal andere factoren, bijvoorbeeld hoekprofielen en schuine muren, die de klus lastiger kunnen maken.

Hieronder lees je alles over deze factoren die de prijs van pleisterwerken beïnvloeden.

Oppervlakte

Je hebt het hierboven al kunnen lezen. De oppervlakte speelt een grote rol bij de prijs van pleisterwerken. Hoe groter de oppervlaktes, hoe hoger de prijs. Alhoewel er in de meeste gevallen bij grotere klussen wel weer een korting wordt gegeven.

Type stucwerk en de locatie

Het type stucwerk, maar ook waar het stucwerk wordt uitgevoerd, heeft ook invloed op de kosten. Stucwerk op het plafond is bijvoorbeeld duurder dan bij muren. Dit komt doordat stucen op het plafond vaak moeilijker werk is, er komen ook meer materialen bij kijken.

Behangklaar stucwerk op de muren is bijvoorbeeld €8,- tot €15,- per m². Voor sausklaar stucwerk moet je rekenen op €9,- tot €23,- per m².

En voor plafonds?

Stucwerk voor een plafond kost €17,- tot €25,- per m². Voor spuitwerk ligt dit tussen de €7,- en €23,-. Let wel op dat dit gaat om gemiddelde kosten inclusief btw. De prijzen kunnen dus hoger of lager uitvallen.

Soort klusKosten per m²*
Muren 
Behangklaar stucwerk€8,- tot €15,-
Sausklaar stucwerk€9,- tot €23,-
Plafond 
Stucwerk€17,- tot €25,-
Spuitwerk€7,- tot €23,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen. 

Materiaal van het pleisterwerk

Het type stucwerk heeft een grote invloed op de kosten. Zoals je hierboven in de prijstabel al hebt kunnen lezen zit er een groot verschil tussen de verschillende soorten stucwerk. Spuitpleister is betaalbaarste optie, voor €5,- tot €15,- per m², betonstuc kost gemiddeld €80,- tot €120,- per vierkante meter.

Prijs van de bezetter

Bij het inschakelen van de bezetter moet je natuurlijk ook rekening houden met het gehanteerde uurtarief. Gemiddeld betaal je €30,- tot €45,- per uur voor een bezetter.

Voorrijkosten

De gemiddelde voorrijkosten liggen op €0,30 per kilometer. Wanneer de bezetter erg dicht werkzaam is bij je woning worden er soms geen voorrijkosten in rekening gebracht. Bij langere afstanden wordt er ook weleens een vaste prijs gehanteerd.

Afwerking door de stukadoor

Het stucwerk zal ook netjes moeten worden afgewerkt door de stukadoor. Hier zit ook tijd in en er komen materialen bij kijken. Hoe net de boel wordt afgewerkt heeft een grote invloed op de prijs van de pleisterwerken.

pleisterwerken prijs

Prijsvoorbeelden van pleisterwerken

Hieronder krijg je enkele prijsvoorbeelden van pleisterwerken.

Sierpleister in de woonkamer

Je besluit om de woonkamer te laten stucen. Je hebt gekozen voor sierpleister. Voor het aanbrengen van sierpleister, inclusief materiaal, rekent de bezetter €18,- per m². De oppervlakte van de muren in je woonkamer zijn in totaal 70 m².

Je besluit daarbij ook om de muren te isoleren. Hierbij komt €30,- per m² boven op de prijs.

 • Sierpleister: 70 (vierkante meter) × €18,- = €1.260,-
 • Isolatie: 70 (vierkante meter) × €30,- = €2.100,-
De totale kosten voor het aanbrengen van sierpleister in de woonkamer, inclusief isoleren, bedragen €1.260,- + €2.100 = €3.360,-.

Mortex in de badkamer aanbrengen

Je hebt besloten om Mortex in de badkamer te laten plaatsen. Je hebt gekozen voor mortex met een laagdikte van 2 millimeter, de prijs van het materiaal bedraagt €39,- per m². De muren in de badkamer hebben een oppervlakte van 31 m². De bezetters vragen €35,- per uur, en zijn met zijn tweeën ongeveer 28 uur bezig met het aanbrengen. 

 • Mortex: 31 m² × €39,- = €1.209,-
 • Bezetters: 28 (uren) × €70,- (uurtarief twee bezetters) = €1960,-
De totale kosten voor het aanbrengen van mortex in de badkamer bedragen dan €1.209,- + €1.960,- = €3.169,-.

Bezetter prijs: bespaartips!

Er zijn een aantal manieren waarmee je kan besparen op de prijs van de bezetter:

 • Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een goedkoper soort materiaal.
 • Ben je niet kieskeurig over de kleur? Ga dan voor gewoon wit. Dit is vaak de goedkoopste optie.
 • Kies een bezetter in je eigen regio. Zo houd je de kosten zo laag mogelijk door te besparen op voorrijkosten!
 • Moet het hele huis worden gestuct? Laat het dan in één keer doen. Vaak krijg je dan een mooie prijs aangeboden door de grootte van de klus.
 • Als laatste zou je gratis offertes kunnen vergelijken via De 10 Beste. Zo weet je zeker dat je de beste prijzen krijgt.

Premies, regelingen en btw-tarief

Er zijn helaas geen premies of regelingen meer mogelijk voor stukadoors. Wel kan je mogelijk profiteren van een verlaagd btw-tarief. Dan betaal je slechts 6% btw over het stukadoorswerk. De woning moet minstens tien jaar oud zijn en worden gebruikt als woning.

bezetter

Bezetter inschakelen? Dat doe je via De 10 Beste!

Een bezetter helpt je met stucwerk, pleisterwerk en bezettingswerk. Een stukadoor zorgt ervoor dat het werk netjes en goed wordt afgeleverd. Zo krijg je een mooi resultaat waar makkelijk mee gewerkt kan worden. Op zoek naar een stukadoor?

Start mijn gratis offerteaanvraag!

De aanvraag is geheel gratis. Daarnaast zit je nergens aan vast, de aanvraag is namelijk geheel vrijblijvend. Kijk naar de aangeboden en kies zelf de vakman met het beste aanbod. Vergelijk op basis van ervaring en prijs, jij hebt de keus!

Gratis offertes ontvangen!


Veelgestelde vragen over pleisterwerken en bezetters

Hieronder krijg je antwoord op enkele veelgestelde vragen over pleisterwerken en bezetters.

Wat is het verschil tussen bezetter en stukadoor?

Er zit geen verschil tussen de twee termen. Een bezetter is een andere benaming voor stukadoor. Soms worden stukadoors ook ‘plakkers’ genoemd. Al deze termen worden gebruikt om een vakman te beschrijven die werkt met stucwerk en pleisterwerk.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een stukadoor?

Bij het kiezen van de beste stukadoor raden we je aan om te letten op de prijs, aanbevelingen en recensies, keurmerken en de garantievoorwaarden. Vergelijk de stukadoors op basis van deze criteria, zo weet je zeker dat je wordt geholpen door de beste.

Welke pleisterwerken zijn het populairst?

Crepi is het meest gekozen pleisterwerk op dit moment. Naast crepi zie je ook steeds meer mensen kiezen voor betonstuc. Beide soorten pleisterwerk hebben een mooie uitstraling en geven een moderne look aan het huis.

Hoe dik moet pleisterwerk zijn?

Er is geen minimale dikte. De gemiddelde dikte van pleisterwerken is gemiddeld 10 millimeter. Bij het renoveren ligt dit vaak wat hoger, namelijk 25 millimeter.

Wat kost sierpleister?

Sierpleister is er in verschillende vormen, daarnaast zit er verschil in sierpleister voor binnen- en buitenwerk.

Minerale sierpleister voor binnen kost €10,- tot €30,-. Voor buiten is dit €60,- tot €70,-. Kunstharspleister voor buiten kost €70,- tot €75,-. Wil je er isolatie bij? Doe dan €30,- tot €40,- bovenop de eerder genoemde prijzen. Al deze prijzen zijn in vierkante meters.

Welke pleisterwerken zijn het betaalbaarst?

De meest betaalde pleisterwerken zijn spuitpleister en sierpleister. Spuitpleister kost gemiddeld €5,- tot €15,- per m². Voor sierpleister betaal je €12,- tot €23,- per m².


Vind de beste bezetter bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met stukadoor bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig