Vind de beste chauffagist voor jouw project

Op zoek naar een goede chauffagist? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele chauffagisten zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een chauffagist?

Wanneer je een chauffagist inhuurt kan je rekenen op gemiddelde prijzen van €45,- en €65,- per uur. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf, de klus en de ervaring van de vakman kan dit verschillen. De taken van een chauffagist bestaan uit de installatie, reparatie en onderhoud van centrale verwarming installaties. De kosten hiervan kunnen ook weer enorm verschillen, dan heeft de gekozen cv-ketel bijvoorbeeld een grote invloed op de totaalprijs.

Hoeveel betaal ik per klus?

Ook dit is afhankelijk van een aantal factoren. Je betaalt bijvoorbeeld minder voor een onderhoudsbeurt dan voor de installatie van een nieuwe ketel. Gemiddeld kost een onderhoudsbeurt €60,- tot €100,-, hierbij wordt de centrale verwarming geïnspecteerd en de ketel onderhouden.

En voor een installatie?

De kosten van een installatie beginnen al bij €1.100,- en kunnen oplopen tot wel €8.500,-. Afhankelijk van de prijs van de cv-ketel en het uurtarief van de vakman kan deze prijs nog meer afwijken. In de onderstaande tabel kan je een aantal prijzen van een chauffagist bekijken. Wil je liever meteen een prijsindicatie? Vergelijk gratis offertes en krijg aanboden van chauffagisten in de regio.

prijs chauffagist

Prijs chauffagist 2024

Omschrijving

Gemiddelde kosten*

Eenmalige onderhoudsbeurt

€60,- tot €100,-

Combiketel

€1.100,- tot €4.300,-

Condensatieketel

€1.850,- tot €4.650

Mazoutketel

€3.500,- tot €8.500,-

*Let op: dit gaat om de gemiddelde kosten, inclusief montage- en materiaalkosten. Je vraagt het best gratis offertes aan van chauffagisten in de regio.

Kosten chauffagist per uur

De gemiddelde chauffagist heeft een prijs van €45,- tot €65,- per uur. Een ZZP’er of beginnende chauffagist vraagt ongeveer €45,- per uur. Vaak wordt er ook een lager uurtarief afgesproken bij kleinere klussen, zoals eenvoudig onderhoud. Bij een groter installatiebedrijf, zeer ervaren chauffagisten of lastige klussen kan je rekenen op €65,- per uur.

Maakt het uit of ik een dure of goedkope chauffagist inhuur?

Let wel op dat deze kosten hoger of lager kunnen liggen, het is geheel afhankelijk van de chauffagist zelf hoe het uurtarief wordt berekend. Het is daarnaast ook belangrijk dat een duurdere chauffagist niet meteen garant staat voor beter werk. De prijs is niet altijd een indicatie van de kwaliteit van het werk.


Uurtarief chauffagist 2024

€45,- tot €65,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van chauffagisten uit de regio.)

Laag
€45,-

Beginnende chauffagist
Eenvoudige klussen
ZZP’ers

Hoog
€65,-

Ervaren chauffagist
Groot installatiebedrijf
Lastige klussen

Start gratis offerteaanvraag!

Wat kost het installeren van een centrale verwarming?

De installatie van een centrale verwarming wordt altijd berekend bij de prijs van de ketel zelf. Je betaalt dus de prijs voor de chauffagist én de verwarmingsketel. Hierdoor verschillen de prijzen enorm. Hoe zuiniger de ketel, hoe hoger de prijs voor installatie en de ketel. Door de besparing heb je binnen een paar jaar de installatie van de ketel terugverdiend.

Wat zijn de prijzen van verschillende verwarmingsketels?

Kies je voor een verwarmingsketel die werkt op elektriciteit? Dan kan je rekenen op €4.400,- verbruikskosten voor 20.000 kWh per jaar. De installatie, ketel en btw komt dan uit op €2.500,-. Wil je dat laten onderhouden? Dan moet je rekenen op €150,- tot €200,-. Kies je voor een ketel die werkt met mazout of stookolie? Dan kan je rekenen op verbruikskosten van €1.300,- voor 20.000 kWh. Deze installatie is wel iets prijziger: €4.700,- tot €7.500,-. Het onderhoud is verplicht, dit kost je €150,- tot €250,- per jaar.

Zoals je ziet zijn de kosten een stuk hoger bij een energiezuinige ketel, het is dan ook belangrijk om te overwegen of dit interessant voor je kan zijn. In de onderstaande tabel kan je de prijzen van verschillende ketels raadplegen. Je kan uiteraard ook gratis offertes ontvangen, dan krijg je advies en een aanbod op maat.

kosten chauffagist

Prijs centrale verwarming 2024

Brandstof

Verbruikskosten (20.000 kWh/jaar)

Prijs verwarmingsketel (incl. btw en plaatsing)

Kosten onderhoud

Aardgas

€1.100,-

€2.150,- tot €5.400,-

€100,- tot €170,-

Hout

€1.100,-

€10.000,- tot €15.000,-

€100,- tot €200,-

Mazout of stookolie

€1.300,-

€4.700,- tot €7.500,-

€150,- tot €250,-

Elektriciteit

€4.400,-

€2.500,-

€150,- tot €200,-

*Let op: dit zijn gemiddeldes, De exacte kosten kunnen afwijken. Vraag daarom gratis offertes aan van chauffagisten uit de regio!


Besparen op de prijs van een chauffagist?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Hoe is de prijs van een chauffagist opgebouwd?

De totaalprijs van een chauffagist bestaat uit de kosten voor de arbeid, de prijs van het materiaal en overige kosten. Bij het werk van chauffagisten ligt dit ontzettend uiteen: bij de installatie van een nieuwe ketel bestaat de prijs voornamelijk uit de kosten van de ketel. Bij onderhoud zal het voornamelijk bestaan uit arbeidskosten.

De totaalprijs is gemiddeld opgebouwd uit:

  • Arbeidskosten: gemiddeld zijn de arbeidskosten 45% van de totaalprijs. Bij een onderhoud zal dit percentage hoger zijn dan bij de installatie van een nieuwe verwarmingsketel.
  • Materiaalkosten: ook de materiaalkosten zijn gemiddeld 45% van het totaal. Bij een nieuwe verwarmingsketel ligt dit percentage hoger.
  • De overige kosten: de overige kosten zijn vaak 10% van de totaalprijs. Denk hierbij aan voorrijkosten.

prijsopbouw chauffagist

Chauffagist prijzen: bespaartips!

Zoals je ziet kunnen de prijzen van een chauffagist flink oplopen, dit heeft voornamelijk te maken met de hoge kosten van nieuwe verwarmingsketels. Los van het feit dat je flink kan besparen met een energiezuinige ketel is het natuurlijk ook fijn om de kosten van de installatie of het onderhoud zelf zo laag mogelijk te houden. Hieronder geven we een aantal tips om te besparen op de prijs van een chauffagist:

  • Je zou zelf eventueel voorbereidend werk kunnen doen. We raden niet aan om zelf aan de gang te gaan met een verwarmingsketel, maar kijk of er misschien foutmeldingen zijn of doe vooronderzoek naar verwarmingsketels.
  • Zoek een chauffagist in je eigen regio. Zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk, dit kan soms een mooie besparing opleveren.
  • Vergelijk gratis offertes hier op De 10 Beste. Je ontvang namelijk tot wel vijf aanboden van chauffagisten uit de regio: zo vind je niet alleen een chauffagist in de regio maar kies je ook zelf het beste aanbod!

Keurmerken voor centrale verwarming

We raden altijd aan om te kijken of de verwarmingsketel die je wilt laten installeren over een keurmerk beschikt. Dit is namelijk een goede indicatie of het een kwalitatieve ketel of niet is.

Voor verwarming op stookolie heb je bijvoorbeeld Optimaz. Deze worden toegekend aan hoogrendementsketels. Voor verwarming op aardgas heb je de keurmerken van Aardgas.be.

Premies en regelingen voor chauffage

Bij een nieuwe centrale verwarming kan je in sommige gevallen genieten van een mooie premie. Je moet wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je huis ouder zijn dan dertig jaar. Dan heb je wellicht recht op een premie. Je kan meer informatie lezen op Vlaanderen.be.

Je zou ook kunnen kijken of er een plaatselijke subsidie wordt aangeboden, dit doe je via premiezoeker.be.

prijzen chauffagist

Besparen op de kosten van een chauffagist? Zo doe je dat!

Een chauffagist houdt zich bezig met onderhoud, reparatie en installatie van verwarmingsketels. De prijzen van een chauffagist lopen enorm uiteen. Het is daarom verstandig om gratis offertes aan te vragen, zo heb je duidelijkheid en kies je bovendien zelf de chauffagist met de beste prijs. Op zoek naar een chauffagist?

Start mijn gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen is gratis én vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast. Je kan het altijd proberen, je ontvang dan tot wel vijf aanboden van chauffagisten in de buurt. Je bepaalt zelf met welke vakman je in zee gaat.

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste chauffagist bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met chauffagisten bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig