Vind de beste boekhouder voor jouw boekhouding

Op zoek naar een goede boekhouder? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met specialisten uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele boekhouders zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Hoeveel kost een boekhouder?

De prijs van een boekhouder begint vanaf €500,- per jaar: voor deze prijs laat je de expert af en toe meekijken in je administratie. Hoe complexer de boekhouding, des te hoger de kosten oplopen. Bij een eenmanszaak liggen de jaarlijkse kosten rond de €800,-. Maar heb je een vennootschap dan kun je rekenen op kosten rond de €3.000,- per jaar! Gelukkig verdient een goede boekhouder zichzelf weer terug.

Bij de prijzen in de tabel hieronder gaan we ervan uit dat je de gehele boekhouding uitbesteedt aan een expert. Je kunt ook kiezen om alleen bepaalde onderdelen van de boekhouding uit te besteden, waardoor je goedkoper uit bent. Denk aan alleen het opstellen van de jaarrekening of de aangiftes. Wil je weten hoeveel een boekhouder kost voor jouw onderneming? Vraag dan gratis offertes aan!

boekhouder prijs

Tarieven boekhouder in 2024

Soort klus

Gemiddelde prijs*

Boekhouder per jaar

€500,- per jaar

Boekhouding eenmanszaak

€800,- per jaar

Boekhouder vennootschap

€3.000,- per jaar

Jaarrekening

€200,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Voor een exacte prijs vraag je gratis offertes aan!

Wat is het uurtarief van een boekhouder?

Gemiddeld genomen liggen de tarieven van een boekhouder tussen de €40,- tot €60,- per uur. Over het algemeen liggen de prijzen van zelfstandige of beginnende boekhouders iets lager, rond de €40,- tot €45,- per uur. Een meer ervaren boekhouder of zelfs een groot boekhoudkantoor hanteert vaak een hoger tarief, rond de €50,- tot €60,- per uur.

Je betaalt een uurtarief als je af en toe de hulp van een boekhouder inschakelt. Elke boekhouder hanteert zijn of haar eigen tarief, dus hier kan per kantoor veel verschil in zitten. Wil je regelmatig onderdelen uitbesteden of zelfs je volledige administratie, dan is het slimmer om een contract af te sluiten. In dat geval betaal je maandelijks of jaarlijks een vast bedrag en bespaar je op de kosten.


Uurtarief boekhouder 2024

€40,- tot €60,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van boekhouder uit de de regio.)

Laag uurtarief
€40,- tot €45,-

Beginnende boekhouder
Klein boekhoudkantoor

Hoog uurtarief
€50,- tot €60,-

Ervaren boekhouder
Groot boekhoudkantoor

Start gratis offerteaanvraag!

Welke keuzes hebben invloed op de prijs?

De prijs van een boekhouder verschilt per situatie. Jouw onderneming en hoe complex de administratie hiervan is, heeft een grote invloed op de prijs van een boekhouder. Bovendien vraagt een boekhouder vaak een hoger uurtarief naarmate deze meer ervaring heeft, zeker in ingewikkelde sectoren!

Hieronder leggen we uit welke factoren en keuzes invloed hebben op de prijs van je boekhouder. Wil je graag precies weten wat het uitbesteden van je financiële administratie gaat kosten, twijfel dan niet om gratis offertes aan te vragen!

De ervaring van de boekhouder

Hoe meer ervaring een boekhouder heeft, des te hoger de prijs. Dat geldt zeker voor ingewikkelde sectoren. Een kapperszaak heeft bijvoorbeeld met andere regels te maken dan een apotheker. Hierdoor is het slim om te kiezen voor een boekhouder met ervaring in de juiste sector: ook als deze daarom iets duurder is!

Aangiftes zelf doen of uitbesteden

Wanneer je administratie goed op orde is, is het doen van aangiftes relatief gemakkelijk. Je kan er daarom voor kiezen om zelf je aangiftes te doen en zo op de kosten te besparen! Daar staat tegenover dat een boekhouder je juist bij de aangiftes veel kan opleveren. Hij of zij is namelijk op de hoogte van alle regelingen waar je mogelijk gebruik van kunt maken. Hierdoor kun je tot honderden euro’s op belasting besparen! Wil je de boekhouder juist terugverdienen, dan is het slim om de aangiftes gedeeltelijk of geheel uit te besteden aan een expert!

Vereenvoudigde of dubbele boekhouding

Hoe complexer je boekhouding, des te hoger de kosten. Als je als eenmanszaak bent toegestaan om een vereenvoudigde boekhouding bij te houden, dan scheelt je dat veel geld. De transacties hoeven maar één keer ingeboekt te worden wat de boekhouder nu eenmaal veel tijd bespaart. Een vereenvoudigde boekhouding is toegestaan voor eenmanszaken, VOF’s en commanditaire vennootschappen met een jaaromzet kleiner dan €500.000,-.


Besparen op de prijs van een boekhouder?

Vergelijk gratis offertes en kies de goedkoopste boekhouder in jouw regio!
Gratis offertes vergelijken


Wat zijn de taken van een boekhouder?

Een boekhouder helpt je bij de financiële administratie van je onderneming. Je kunt hulp inschakelen bij bepaalde zaken, zoals het doen van de aangiftes of het opstellen van de jaarrekeningen. Maar een andere optie is het volledig uitbesteden van de administratie: zo houd je ineens veel meer tijd over voor andere werkzaamheden en kun je zelfs je omzet verhogen! Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de werkzaamheden van boekhouders. Hieronder leggen we uit wat boekhouders voor jou kunnen betekenen. Wil jij voor één van deze klussen hulp inschakelen? Vraag dan snel gratis offertes aan!

Jaarrekening opstellen

De jaarrekening is een verslag dat aan het einde van het boekjaar wordt opgesteld. Dit bestaat uit:

 • een balans;
 • een winst- en verliesrekening;
 • een verslag van de directie;
 • een toelichting op de cijfers.

Het is mogelijk om de jaarrekening ook zelf op te stellen. Eventueel kun je de jaarrekening laten controleren door een boekhouder, zodat je zeker weet dat dit klopt en dat er geen belangrijke onderdelen missen.

De jaarrekening is een complex verslag die goed in elkaar moet zitten. Daarom is het ook mogelijk om deze uit te besteden aan een boekhouder. Dit bespaart je tijd en frustraties, en bovendien weet je zeker dat alles klopt.

Loonadministratie

Wanneer je werknemers in dienst hebt, ben je verplicht een salarisadministratie bij te houden. Dit is de administratie omtrent alle salarissen en loonbestanddelen. De loonadministratie heeft drie belangrijke doelen:

 1. Jij hebt als werkgever een duidelijk zicht in alle loonkosten.
 2. De medewerkers hebben dankzij hun loonstrook een goed inzicht van hun verdiensten.
 3. Je bent verplicht de loonadministratie te voeren wanneer je minimaal 1 werknemer in dienst hebt.

Je bent verplicht de loonadministratie minimaal 7 jaar te bewaren: ook als er in de tussentijd een fusie plaatsvindt, of als je bedrijf stopt te bestaan.

Belastingaangiftes doen

Eén van de taken die regelmatig uitbesteed wordt, is de belastingaangifte. Belastingaangifte via de boekhouder heeft belangrijke voordelen. Allereerst weet een boekhouder precies van welke aftrekposten je gebruik kunt maken. Zo houd je zoveel mogelijk geld over. Dit is dé manier om de kosten van de boekhouder weer terug te verdienen.

Hoe complexer je organisatie en de boekhouding, des te ingewikkelder de belastingaangifte. Dit heeft ook invloed op de kosten. Voor een particulier is het doen van aangifte relatief goedkoop, voor een eenmanszaak al iets duurder en voor een vennootschap lopen de kosten al snel op. In veel gevallen zit het doen van belastingaangifte inbegrepen in een maandelijks of jaarlijks contract dat je afsluit.

boekhouder prijzen

Wanneer moet ik een boekhouder inschakelen?

Wanneer je onderneming groeit, groeit ook de administratie. Wanneer je hier geen tijd meer voor hebt, of als je het zelf niet goed op orde kunt houden, dan is het slim om een boekhouder in te schakelen. Je bent hier natuurlijk vrij in, want het inschakelen van een boekhouder is niet verplicht!

Wil jij een duidelijk zicht in de financiële administratie en de gezondheid van je onderneming, dan is het slim om eens af te spreken met een boekhouder. Deze kan je namelijk ook persoonlijk advies geven met betrekking tot je bedrijfsvoering. Zo kun jij je onderneming nog meer laten groeien!

Wat zijn de voordelen van een boekhouder?

Het inhuren van een boekhouder heeft tal van belangrijke voordelen. Allereerst omdat dit je heel veel tijd bespaart. Tijd die je daarna in je onderneming kunt steken, zodat je omzet groeit! Toch is dat nog niet het enige. Wat dacht je van een duidelijk beeld van de financiële gezondheid en aangiftes die altijd op tijd zijn. Zo voorkom je grote problemen met de belastingdienst en hoge boetes! Daarom verdient een goede boekhouder zichzelf altijd weer terug.

De grootste voordelen op een rij:

 • Een goede boekhouder verdient zichzelf terug.
 • Je bespaart tijd en houdt meer tijd over voor je eigen werkzaamheden.
 • Met een boekhouder is je financiële administratie altijd op orde.
 • Je voorkomt problemen met de belastingdienst.
 • Aangiftes worden altijd op tijd gedaan.
 • Je krijgt zelf een duidelijk beeld van de financiële gezondheid van je bedrijf.

Hoe vind je een goede boekhouder?

Het kiezen van de juiste boekhouder kan een grote opgave lijken. Daarom geven we je hieronder een paar handige tips, zodat je zeker weet dat je de juiste expert kiest.

 • Tip 1: vraag een gratis kennismakingsgesprek aan. Zo kun je aanvoelen of er een klik is. Controleer of de boekhouder duidelijk antwoorden geeft op je vragen en niet om het punt heen draait.
 • Tip 2: vraag jezelf af wat jij nodig hebt. Kijk goed naar de sector waarin je werkzaam bent en zoek het liefst een boekhoudkantoor in deze sector. Kijk eens naar het aantal transacties dat je doet: hoe meer transacties hoe meer tijd de boekhouder hier straks aan kwijt is.
 • Tip 3: Wil je de boekhouding gedeeltelijk of geheel uitbesteden? Als je dit weet kun je gericht zoeken naar iemand die je hierbij kan helpen. Wil je regelmatig af kunnen spreken op kantoor of vind je telefoneren ook voldoende om contact te onderhouden?
 • Tip 4: Vraag collega ondernemers om adviezen. Misschien hebben zij ervaringen met boekhouders of hebben ze nog tips waar je op kunt letten. Dit maakt het kiezen van de juiste boekhouder een stuk gemakkelijker!

Je zou als laatst ook kunnen kijken of de boekhouder erkend is. Via bibf.be kan je kijken of de boekhouder in kwestie erkend is. Op fgov.be kan je bekijken wat de voordelen zijn van erkende boekhouders.


Op zoek naar een boekhouder voor je administratie?

Vind een vakman bij jou in de buurt en bespaar bovendien tot wel 40% op de kostprijs!
Gratis offertes ontvangen


Is een goedkope boekhouder ook goed?

Elke boekhouder hanteert een eigen prijs. Zo is de prijs van een boekhouder voor een eenmanszaak vaak lager dan voor een vennootschap en betaal je voor een beginnend boekhouder minder dan voor een zeer ervaren boekhoudkantoor.

Is een goedkope boekhouder ook een goede keuze?

Het uurtarief zegt helemaal niks over de kwaliteit van de boekhouder. Het kiezen van een goedkope boekhouder hoeft dus helemaal niet te betekenen dat je te maken hebt met een expert die slechte kwaliteit levert. Een beginnend boekhouder kan soms zelfs beter zijn dan een zeer ervaren boekhouder, zeker als deze ervaring heeft in een andere sector.

Online boekhouder of boekhouder uit de regio?

Als je een boekhouder inhuurt, heb je doorgaans twee opties. De eerste is een boekhouder in je eigen regio. Je kunt persoonlijk afspreken en hoeft hiervoor niet te ver te reizen. Dit is fijn als je graag persoonlijk contact wilt af en toe, bijvoorbeeld om samen de aangiftes in te vullen.

Een andere mogelijkheid is een online boekhouder. Hiermee heb je vooral online contact, via de telefoon of per e-mail. Dit is een stuk goedkoper omdat de boekhouder geen duur kantoorpand hoeft te faciliteren. Als je zelf minder fan bent van persoonlijk contact dan kan dit ook een fijne optie zijn. Het is wel iets lastiger om vast te stellen of je een goede persoonlijke klik hebt.

Bespaartips: zo bespaar je op de kosten van de boekhouder

Een boekhouder inschakelen zonder te hoge kosten? Natuurlijk is dat mogelijk. Hieronder geven we je een paar praktische tips om te besparen op de kosten. Help zelf mee of besteed slechts een deel van je administratie uit aan een expert. Wil je zeker weten wat een boekhouder voor jou gaat kosten? Vergelijk dan gratis offertes en bespaar bovendien tot wel 40% op de kosten!

Doe zelf voorbereidend werk

Als je zelf je financiële administratie op orde houdt, bespaar je de boekhouder veel tijd met bijvoorbeeld de aangiftes en het inboeken van de facturen. Deze zijn makkelijk te vinden en hij hoeft je geen vragen te stellen over de transacties want alles staat duidelijk aangegeven. Tijd is geld in dit geval, waardoor je bespaart op de boekhoudkosten!

Besteed een gedeelte van de boekhouding uit

Als je ervoor kiest om slechts een deel van je boekhouding uit te besteden, dan bespaar je ook op de kosten. De boekhouder is minder tijd kwijt aan de administratie en is daardoor een stuk goedkoper. Daar staat tegenover dat je zelf wel een deel van je boekhouding moet bijhouden. Gelukkig heeft dit ook voordelen, zoals dat je betrokken bent bij de financiële administratie en een duidelijk beeld hebt van je financiële gezondheid.

Vergelijk offertes

Met het vergelijken van offertes ben je verzekerd van een eerlijke prijs. Je krijgt een compleet beeld van de gemiddelde kosten en bent zo verzekerd van het beste aanbod. Je vergelijkt gemakkelijk de offertes van maximaal 5 boekhouders in je regio, met behulp van onze gratis offerteservice!

boekhouder kosten

Boekhouder nodig? Vergelijk gratis offertes!

Wil je minder tijd kwijt zijn aan de boekhouding van je onderneming en meer tijd steken in je eigen werkzaamheden? Met de hulp van een ervaren maar goedkope boekhouder heb jij je financiële administratie altijd op orde! Je voorkomt problemen met de belastingen en hebt een duidelijk beeld van de financiële gezondheid van je onderneming! Hulp nodig met het vinden van de juiste boekhouder?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna tot 5 offertes in je mailbox. Vergelijk de verschillende boekhouders in je regio, en kies de boekhouder met de beste kostprijs. Dankzij het vergelijken van offertes ben je verzekerd van een eerlijke prijs: sterker nog, je bespaart tot wel 40% op de totale kosten van je boekhouding! De offerteaanvraag is gratis en vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste boekhouder bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met boekhouders bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig