Vind de beste schilder voor jouw project

Op zoek naar een goede schilder? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele schilders zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een schilder?

De prijs van een schilder verschilt per schildersbedrijf, soort schilder en de klus. Vaak wordt de prijs berekend per vierkante meter, in sommige gevallen betaal je een uurtarief.

Wat zijn de kosten van een schilder?

Ramen schilderen kost gemiddeld €15,- tot €25,- per raam. Voor deuren betaal je €70,- tot €110,- per deur. Een trap laten schilderen is €15,- tot €20,- per traptrede. Het laten schilderen van muren en plafonds kost €15,- tot €20,- per vierkante meter.

Buitenschilderwerk is vaak iets duurder, dit komt omdat er andere verf nodig is. Bovendien moet er rekening worden gehouden met de weersomstandigheden. Een gevel laten schilderen kost je €20,- tot €40,- per vierkante meter. Het laten schilderen van een schutting, tuinhuis of dakkapel is ongeveer €40,- tot €50,- per uur.

Dit gaat uiteraard om gemiddeldes. Er wordt vaak onderscheid gemaakt tussen binnenschilder, buitenschilders, maar ook winterschilders. De prijzen kunnen dus flink variëren. In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals teruglezen. Ben je benieuwd naar de exacte kosten? Vergelijk gratis offertes en ontdek de prijs van schilders in je regio.

kosten schilder

Schilderwerk kosten 2024

Soort klusGemiddelde kosten*
Ramen schilderen€15,- tot €25,- per raam
Deuren schilderen€70,- tot €110,- per deur
Binnenschilderwerk
Muren en plafonds schilderen€15,- tot €20,- per m²
Trap schilderen€15,- tot €20,- per traptrede
Buitenschilderwerk
Gevel schilderen€20,- tot €40,- per m²
Schutting, tuinhuis of dakkapel schilderen€40,- tot €50,- per uur

*Let op: dit gaat om gemiddelde prijzen van schilders. Vraag gratis offertes aan voor een exacte prijsindicatie.

Wat kost een schilder per uur?

Zoals je eerder las worden de prijzen van een schilder vaak per vierkante meter berekend. Toch komt het soms voor je een uurtarief betaalt. Dit gebeurt voornamelijk bij precisiewerk, denk hierbij aan het verven van ramen en deuren. Bij dit soort klussen kan een schilder een goede indicatie geven over de tijd die het gaat kosten.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen binnen- en buitenschilders. Binnenschilders zijn vaak goedkoper door de omstandigheden waarin ze werken. Daarnaast is het soort verf dat wordt gebruikt goedkoper. Buitenschilders moeten rekenen houden met verschillende weersomstandigheden en verf gebruiken dat bestendig is tegen bijvoorbeeld regen en sneeuw.

Een schilder kost gemiddeld €35,- tot €50,- per uur. Voor een binnenschilder ben je ongeveer €35,- tot €40,- per uur kwijt. Bij een buitenschilder moet je denken aan een uurtarief van €40,- tot €50,-


Uurtarief schilder 2024

€35,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van schilders uit de de regio.)

Binnenschilder
€35,- tot €40,-

Buitenschilder
€40,- tot €50,-

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe is de prijs van een schilder opgebouwd?

De totaalprijs van een schilder bestaat uit drie onderdelen: de prijs van de schilder, de materiaalkosten en overige kosten, zoals voorrijkosten.

  • De materiaalkosten zijn ongeveer 30% van het geheel. Dit is voor de verf, maar ook de kwasten en rollers.
  • Bij voorrijkosten, en andere overige kosten, moet je denken aan 20% van het geheel.
  • De arbeidskosten zijn 50% van de totaalprijs, dit is het uurtarief van de schilder.

prijsopbouw schilder

Wat bepaalt de prijs van een schilder?

Je bent nu bekend met de opbouw van een schilder, maar wat bepaalt eindelijk de prijzen van een schilder? Ook dit is afhankelijk van de soort kosten die je maakt. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen losse klussen en klussen die worden gedaan als deel van een contract.

Hieronder gaan we in op de drie factoren die de prijs beïnvloeden. Liever meteen in contact komen met een schildersbedrijf? Ontvang gratis offertes en bespaar tot wel 40%.

De klus die je laat doen

De klus, maar ook de locatie van de klus, hebben een grote invloed op de kosten. Hoe ingewikkelder de klus, hoe meer je betaalt. Het laten sausen of schilderen van de muren en het plafond zijn doorgaans goedkoper dan het laten schilderen van de gevel.

Hierom raden we ook aan om zo compleet mogelijk te zijn wanneer je je wensen bespreekt met de schilder. Zo weet de schilder wat er moet gebeuren en je een precieze prijsindicatie geven.

De ervaring van de schilder

De ervaring van de schilder speelt ook een rol in de prijs. Je betaalt meer voor een schilder die meer ervaring heeft. Een ervaren schilders kan vaak sneller en preciezer werken.

Dit betekent niet dat een onervaren schilder zijn werk niet goed doet. De ervaring van een schilder staat niet gelijk aan de kwaliteit van het werk dat geleverd wordt. Bespreek altijd je wensen en kies vervolgens een schilder die de wensen begrijpt en je een goed aanbod doet.

Lengte van contract

Heb je een contract of abonnement? Dan worden de kosten bijna helemaal bepaald door de lengte van het contract. Hoe langer het contract loopt, hoe minder je betaalt. Dit kan je zien als een korting die je krijgt omdat je ervoor gekozen hebt om de schilder voor een lange tijd in te huren.

Prijs schilder per m2 of per uur afrekenen?

De schilder geeft vaak zelf aan of ze een vaste prijs per vierkante meter of per uur rekenen. Er zit weinig verschil in: de tijd die een schilder bezig is per vierkante meter staat vrijwel altijd gelijk aan de prijs.

Heb je zelf de keuze?

Kijk dan goed naar de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Gaat het om een klein aantal vierkante meter? Dan kan je beter gaan voor een prijs per vierkante meter. Bij een grotere klus kan je beter gaan voor een uurtarief.


Besparen op de prijs van een schilder?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Hoe gaat een schilder te werk bij verschillende werkzaamheden?

Nu je weet hoeveel een schilder kost en wat de typische werkzaamheden zijn, ben je vast ook benieuwd hoe een schilder te werk gaat. Hieronder leggen we uit wat een schilder allemaal doet bij verschillende schilderklussen.Muur en plafond schilderen

Een binnenmuur wordt vaak geschilderd met latex- of acrylaatverf. Dit zijn verfsoorten op waterbasis. Soms wordt een muur gespoten, dit is goedkoper omdat het sneller kan worden gedaan. Wil je geen egale muur, maar liever wat structuur? Je zou ook kunnen gaan voor structuurverf. Bij een plafond wordt vrijwel altijd latexverf gebruikt. Alle muren, kozijnen, vloeren en meubels worden afgedekt.

Ramen en deuren schilderen

Het liefst laat je je ramen elk jaar schilderen. Door de zon kan het snel verkleuren, maar ook door de regen. Voor er wordt geschilderd moet alles eerst goed worden geschuurd, dan krijg je namelijk de beste werking van de verf. Ook deuren hebben snel gebruikerssporen, daarom wordt het ook aangeraden om dit jaarlijks bij te werken.

prijs schilder

Trap schilderen

Een trap schilderen is één van de meest belangrijke taken. Een trap maakt veel mee: er wordt op gelopen, soms worden er spullen overheen gesjouwd. Hierdoor kunnen er veel gebruikerssporen optreden. Daarnaast slijt de verf snel. Je zou er voor kunnen kiezen om een vloercoating te gebruiken, hierdoor heb je minder kans op slijtage.

Gevels schilderen

Voor een gevel geschilderd kan worden wordt er gekeken naar gebreken. Zitten er gaten of scheuren in de gevel? Dan worden deze eerst gerepareerd. Vervolgens wordt de gevel grondig gereinigd. Zodra dit voorbereidende werk is geklaard wordt de gevel geschilderd.

Profiteren van een verlaagd btw-tarief

Wist je dat je wellicht recht hebt op profijt van een verlaagd btw-tarief? In sommige gevallen heb je recht op een btw-tarief van 9% op schilderwerk. Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.

Nieuwsgierig of je in aanmerking komt voor dit tarief? Neem dan een kijkje op financien.belgium.be.

Bespaartips: zo kun je de prijs van schilderwerken lager maken

Je bent nu bekend met de prijzen van een schilder, wat de werkzaamheden zijn en hoe een schilder te werk gaat. Dan zit er nog meer één ding op: leren hoe je kan besparen op een schilder! Hieronder geven we aantal tips.

  • Zoek een schilder in je eigen regio. Zo kan je flink besparen op voorrijkosten.
  • Doe voorbereidend werk: schuur bijvoorbeeld de ramen, of haal al het meubilair weg. Zo is de schilder minder tijd kwijt.
  • Heeft het geen haast? Wacht op de winter en huur een winterschilder in. Zo kan je tot wel 30% besparen!
  • Kijk of je kan profiteren van het verlaagde btw-tarief en of je recht hebt op een premie.
  • Vergelijk schilders door gratis offertes te vergelijken via De 10 Beste. Je krijgt het beste aanbod en bespaart zo tot wel 40%!

prijzen schilder

Schilder nodig? Vergelijk gratis offertes!

Een schilder houdt zich voornamelijk bezig met het schilderen van muren, plafonds, ramen, deuren, trappen en gevels. Maar daar blijft het niet bij: ook voorbereidende taken, advies en ander soort schilderwerk hoort bij het takenpakket van een schilder. Op zoek naar een schilder?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is niet alleen gratis, maar ook geheel vrijblijvend. Je zit helemaal nergens aan vast. Waar wacht je op?

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste schilder bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met schilders bij jou in de buurt.

Provincie AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig