Vind de beste loodgieter voor jouw project

Op zoek naar een goede loodgieter? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele loodgieters zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een loodgieter?

De kosten van een loodgieter liggen tussen de €50,- en €70,- per uur. Daarbij spelen ook factoren zoals voorrijkosten, gemiddeld €0,30 per kilometer, en andere factoren een rol. Voor onderhoud aan leidingen en sanitair betaal je gemiddeld €70,- tot €80,-. Het opsporen van een lekkage kost gemiddeld €70,- tot €80,-, het repareren hiervan €130,- tot €150,-. Zoals je ziet lopen de prijzen enorm uiteen.

Op deze pagina lees je alles over de kosten van een loodgieter. Zo lees je over de prijzen van verschillende werkzaamheden, het uurtarief van loodgieters en de prijsopbouw. Je leest ook over de factoren die de prijs beïnvloeden, krijgt enkele prijsvoorbeelden en bespaartips. We sluiten af met enkele algemene vragen, met antwoord, over loodgieters.

Via De 10 Beste kun je uiteraard ook snel en zonder moeite in contact komen met betrouwbare loodgieters bij jou in de regio.

Kosten loodgieter: samenvatting

 • Het uurloon van een loodgieter ligt tussen de €50,- en  €70,-, afhankelijk van ervaring en de grootte van het bedrijf.
 • Verschillende werkzaamheden hebben verschillende gemiddelde kosten. Onderhoud aan sanitair is gemiddeld €70,- tot €80,-. Voor het installeren van sanitair ligt de prijs dan weer enorm uiteen: van €150,- tot €1.825,-.
 • Deze prijzen verschillen door het uurloon van de loodgieters, hoe lang een klus duurt, de materiaalkosten, voorrijkosten en of het om een spoedgeval gaat.
 • Je kunt besparen op de kosten door zelf voorbereidend werk te verrichten, of mee te helpen. Daarnaast kun je ook besparen door een loodgieter doordeweeks in te schakelen en voor een lokale loodgieter te kiezen.
 • Er is helaas geen verlaagd btw-tarief meer op loodgieterswerk. Voor het installeren van sanitair kun je in enkele gevallen nog wel een mooie premie verwachten.


Loodgieter prijs per uur

Het uurtarief van loodgieters is gemiddeld €50,- tot €70,-. Hier zit verschil in door de ervaring, maar ook de grootte van het bedrijf. Voor een beginnende loodgieter of kleinere onderneming betaal je gemiddeld €50,- tot €60,-. Voor een ervaren loodgieter of groot bedrijf zal deze prijs liggen tussen de €60,- en €70,-.

Let er wel op dat een hogere prijs niet garant staat voor beter werk. Elke loodgieter werkt op zijn of haar eigen manier. De kosten zijn geen indicatie van de kwaliteit.


Uurloon loodgieter 2024

€50,- tot €70,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van loodgieters uit de regio.)

Laag uurtarief
€50,- tot €60,-

Beginnende loodgieter
Klein bedrijf

Hoog uurtarief
€60,- tot €70,-

Ervaren loodgieter
Groot bedrijf

Start gratis offerteaanvraag!

Prijsopbouw loodgietersbedrijf

De totaalprijs van een loodgieter bestaat uit drie onderdelen: het uurtarief van de loodgieter, de prijs van het materiaal en overige kosten, bijvoorbeeld voorrijkosten.

 • Het uurtarief van de loodgieter bepaalt 60% van de totaalprijs.
 • De kosten van materiaal zijn doorgaans 35% van het totaal.
 • De overige kosten zijn 5% van de totale prijs.

prijsopbouw loodgieter

Kosten loodgieter: welke prijs kun je verwachten?

Voor onderhoud aan het sanitair, de leidingen of zelfs het riool moet je rekenen op een prijs van €70,- tot €80,-. De prijs van een ontstoppingsdienst is gemiddeld €85,- tot €95,-. Het laten ontstoppen van een riolering is iets duurder, dit gaat van €130,- tot €150,-.

Hoe zit het met lekkages?

Het opsporen van een lekkage begint vanaf €70,- en kan oplopen tot €80,-. Het oplossen van een lekkage kost gemiddeld €130,- tot €150,-.

Dit zijn slechts enkele prijsvoorbeelden van de werkzaamheden van een loodgieter. De prijzen kunnen variëren per klus. Houd er ook rekening mee dat dit gemiddelde prijzen inclusief btw zijn, maar deze wel kunnen afwijken. In de onderstaande tabel kun je de prijzen nogmaals bekijken.

prijs loodgieter

Loodgieter prijs 2024

KlusGemiddelde prijs*
Onderhoud aan leidingen en sanitair€70,- tot €80,-
Het opsporen van een lekkage€70,- tot €80,-
Oplossen van lekkages€130,- tot €150,-
Het ontstoppen van een afvoer€85,- tot €95,-
Het ontstoppen van riolering€130,- tot €150,-
Installeren sanitair€150,- tot €1.825,-

*Let op: dit zijn slechts gemiddelde prijzen.

Welke factoren hebben invloed op de kosten van een loodgieter?

De prijs van loodgieters wordt beïnvloed door een hoop factoren. Bijvoorbeeld de ervaring, maar ook de materialen spelen een rol in de totaalprijs. De kosten van de loodgieter zijn onder andere afhankelijk van het volgende:

 • Betreft het een spoedgeval? Dan ben je vaak iets duurder uit. De loodgieter komt dan namelijk met spoed je kant op, zelfs buiten zijn of haar werktijden.
 • De ervaring van de loodgieter is erg belangrijk: hoe meer ervaring, hoe hoger het uurtarief.
 • De materialen die nodig zijn bij het werk bepalen ook een groot gedeelte van de prijs. Zo is een inloopdouche een stuk duurder dan een kraan.
 • De voorrijkosten hebben ook een invloed op de prijs. Je kiest het liefst een loodgieter in de buurt.

Hieronder lees je meer over deze factoren en hoe ze invloed hebben op de kosten van een loodgieter.

Het uurloon van de loodgieter

Uiteraard speelt het uurloon van de loodgieter een grote rol in de totaalkost. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen rekenen loodgieters gemiddeld €50,- tot €70,- per uur. Hoe langer de loodgieter bezig is, hoe hoger de prijs.

Hoe lang de klus duurt

Dit is dan ook meteen de tweede factor: hoelang het duurt om de klus te klaren. De tijd die een loodgieter bezig is, verschilt enorm per klus. Het opsporen van een lekkage kan binnen 30 minuten tot een uur. Het repareren hiervan kan daarna gemiddeld in een half uur. Het ontstoppen van riolering is een veel grotere klus en duurt gemiddeld 2 tot 3 uur.

Daarbij zijn er ook weer enkele factoren die een rol spelen in hoe lang een loodgieter bezig is. Zo heeft de ervaring van de loodgieter en de locatie van waar de werkzaamheden worden uitgevoerd een rol in de tijdsbesteding.

WerkzaamhedenGemiddelde tijd bezig*
Opsporen van een lekkage30 minuten tot een uur
Repareren van een lekkage30 minuten
Ontstoppen van verstopping45 minuten
Ontstoppen riolering2 tot 3 uur
Vervangen van een kraan1 tot 2 uur
Onderhoud aan leidingen30 minuten tot een uur

*Afhankelijk van wat er moet gebeuren, de ervaring van de loodgieter en de locatie.

loodgieter kosten

Materiaalkosten

Ook de kosten voor materiaal spelen een grote rol. Bij het herstellen van leidingen zullen er ongetwijfeld ook leidingen moeten worden vervangen. Laat je sanitair installeren? Dan moet je ook rekening houden met de kosten van het materiaal: dat mooie ligbad hoort natuurlijk ook bij de totaalprijs.

Voorrijkosten

Bij het inschakelen van een vakman, zoals een loodgieter, moet je ook altijd rekening houden met voorrijkosten. Op dit moment liggen de voorrijkosten op €0,30 per kilometer. Dit is dan ook de reden waarom je het liefst een lokale loodgieter inschakelt. Zo worden er minder kilometers gereden, waardoor de totaalprijs weer iets lager ligt.

Extra kosten voor spoedklussen

Als je dringend een loodgieter nodig hebt, wordt er vaak een spoedtarief gerekend. Dit spoedtarief wordt gerekend doordat spoedgevallen vaak buiten normale werktijden plaatsvinden of al geplande afspraken moeten worden verschoven.

Hoeveel je extra betaalt voor een spoedklus is verschillend per loodgieter. Gemiddeld gezien ligt de prijs zo’n 35% hoger bij spoedgevallen. Het spoedtarief moet overigens niet een reden zijn om spoedklussen uit te stellen: je lost liever meteen een lekkage op dan dat het probleem erger wordt en je nog meer betaalt voor de reparatie.

Voorbeelden van loodgieter kosten

Hieronder krijg je enkele voorbeelden van de kosten van loodgieters.

Ontstoppingsdienst prijs

De wasbak en het doucheputje zijn verstopt. Je besluit met spoed een loodgieter in te schakelen via De 10 Beste. De basisprijs voor het ontstoppen bedraagt €90,- en de loodgieter moet 15 kilometer rijden naar je huis, voor €0,30 per kilometer. Omdat het om een spoedgeval gaat wordt er een spoedtoeslag van 35% berekend.

 • Basisprijs voor ontstoppen: €90,- × 2 (wasbak en doucheput) = €180,-
 • Spoedtoeslag (35% van de basisprijs): 0,35 × €180,- = €63,-
 • Kilometervergoeding (15 kilometer * €0,30 per kilometer): 15 * €0,30 = €4,50

De totale kosten voor de ontstoppingsdienst zijn: €90,- (basisprijs) + €63,- (spoedtoeslag) + €4,50 (kilometervergoeding) = €157,50

Kraan vervangen kosten

De kraan in de keuken moet worden vervangen. De loodgieter is hier ongeveer twee uur mee bezig en hanteert een tarief van €60,- per uur. Hierbij moet er een nieuwe kraan komen, van €85,-, moet het kraanleertje worden vervangen, voor €75,-, en zijn er twee rubberen afdichtringen nodig van €0,50 elk.

 • Uurloon loodgieter (2 uur): 2 uur x €60,- = €120,-
 • Kraanleertje vervangen: €75,-
 • Nieuwe kraan: €85,-
 • Twee rubberen afdichtringen: 2 x €0,50 = €1,-

De totale kosten voor het vervangen van de keukenkraan zouden zijn: €120,- (uurloon) + €75,- (kraanleertje) + €85,- (nieuwe kraan) + €1,- (rubberen afdichtringen) = €281,-.

Kosten leidingen verleggen

Er wordt gekozen om leidingen te verleggen om water te krijgen in de nieuwe badkamer. Om dit te doen wordt een loodgieter ingeschakeld, die dit in 4 uur kan doen voor €55,- per uur. Voor materialen zijn er twee aansluitslangen nodig van €13,- per stuk, 20 meter aan waterbuizen voor €30,- per 10 meter, een waterkoppeling en een tapkraan met beluchter van €22,-.

 • Uurloon loodgieter (4 uur): 4 uur x €55,- = €220,-
 • Aansluitslangen (2 stuks): 2 x €13,- = €26,-
 • Waterbuizen (20 meter): €30,- per 10 meter, dus 2 x €30,- = €60,-
 • Waterkoppeling: €16,-
 • Tapkraan met beluchter: €22,-

De totale kosten voor het verleggen van leidingen zijn: €220,- (uurloon) + €26,- (aansluitslangen) + €60,- (waterbuizen) + €16,- (waterkoppeling) + €22,- (tapkraan met beluchter) = €344,-.

Loodgieter prijs: bespaartips!

Besparen doen we allemaal graag. Met de onderstaande tips kun je de kosten van het inhuren van een loodgieter zo laag mogelijk houden.

 • Als eerste raden we je aan om altijd een loodgieter in je eigen regio te zoeken. Waarom? Dan houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.
 • Als tweede zou je eventuele voorbereidingen zelf kunnen uitvoeren: zoek bijvoorbeeld zelf waar het lek te vinden is of maak ruimte vrij voor de loodgieter.
 • Als derde kun je er ook voor kiezen om klussen die geen spoed hebben in te plannen op een doordeweekse dag. Zo zorg je ervoor dat je niet een hoger weekend- of spoedtarief betaalt.
 • Als vierde kun je er ook voor kiezen om een onderhoudscontract af te sluiten voor onderhoud aan ketels en installaties. Dan betaal je een vaste prijs, gemiddeld €100,- per jaar, en krijg je een jaarlijkse onderhoudsbeurt.
 • Als laatste zou je ook nog offertes kunnen vergelijken hier op De 10 Beste. Zo bespaar je tot wel 40%, je kiest namelijk zelf de vakman met het beste aanbod.

Premies en verlaagd btw-tarief

Er is helaas geen verlaagd btw-tarief meer op de werkzaamheden van een loodgieter. Je kunt mogelijk nog wel profiteren van de Mijn VerbouwPremie wanneer je sanitair laat installeren en bij bepaalde klussen:

 • Het vervangen van leidingen van de centrale verwarming
 • Het vernieuwen van sanitaire leidingen en afvoeren
 • Het plaatsen van een regenwaterinstallatie in combinatie met vernieuwing van sanitaire leidingen
 • Het plaatsen van maximaal één douche, een ligbad, twee wastafels en een toilet als deze nog niet aanwezig zijn in je woning, ook hierbij moeten de leidingen worden vernieuwd

loodgieter prijzen

Loodgieter in de buurt gezocht? De 10 Beste helpt je!

Loodgieter in de buurt nodig? Via de offerteservice van De 10 Beste kom je snel en eenvoudig in contact met meerdere loodgieters in de buurt. Deze loodgieters zullen hun best doen om sanitair te installeren, lekkages te verhelpen of hun ontstoppingsdienst in te schakelen om jou tot dienst te zijn. Waar wacht je op?

Start mijn gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen is niet alleen gratis, maar ook geheel vrijblijvend. Je zit dus helemaal nergens aan vast. Probeer het eens uit en ontdek de tarieven!

Gratis offertes ontvangen!


Veelgestelde vragen over loodgieters

Hieronder krijg je antwoord op enkele vragen die veel worden gesteld over loodgieters.

Wat doet een loodgieter?

Een loodgieter kan veel werkzaamheden uitvoeren, de drie meest bekende taken zijn de ontstoppingsdienst, installatiewerk aan bijvoorbeeld sanitair en het verhelpen en opsporen van lekkages.

Een van de meest voorkomende taken van elke loodgieter: de ontstoppingsdienst. Denk hierbij aan verstopte toiletten en rioleringen, maar ook wasmachines waarbij het water niet wegloopt. Veel verstoppingen zijn zelf op te lossen, maar bij de hardnekkige verstoppingen zal er toch een loodgieter ingeschakeld moeten worden.

Installatiewerk bestaat voornamelijk uit de installatie van sanitair. Bijvoorbeeld het laten installeren van een bad of een nieuw toilet. Door een loodgieter in te schakelen ben je verzekerd dat het goed wordt afgewerkt en daarbij ook goed werkt. Daarnaast hoef je niet bang te zijn voor lekkages en andere problemen.

Het opsporen en verhelpen van lekkages is ook een belangrijke klus van elke loodgieter. Het is belangrijk dat je op tijd bij een lekkage, zo verminder je de kans op grote beschadiging. Een lekkage verhelpen is gemiddeld een half uur tot een uur werk.

Hoelang is een loodgieter bezig?

De tijd die een loodgieter nodig heeft, varieert sterk afhankelijk van de klus. Simpele reparaties kunnen enkele uren duren, terwijl grotere projecten meerdere dagen in beslag kunnen nemen.

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een loodgieter?

Controleer eventuele keurmerken, ervaring en referenties van de loodgieter. Vergelijk prijzen en zorg dat ze voldoende verzekerd zijn.

Hoelang duurt het opsporen van een lekkage?

De tijdsduur voor het opsporen van een lekkage hangt af van de complexiteit en locatie. Eenvoudige lekkages kunnen in enkele uren worden gevonden, terwijl complexe gevallen langer kunnen duren.


Vind de beste loodgieter bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met loodgieters bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig