Vind de beste elektricien voor jouw project

Op zoek naar een goede elektricien? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele elektriciens zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een elektricien?

Een elektricien kost gemiddeld €25,- tot €50,- per uur. Een beginnende elektricien legt zijn prijs vaak tussen de €25,- en €35,-. Voor een ervaren elektrieker ligt dit meestal tussen de €40,- en €50,-. Dit is alleen het uurtarief. Bij elektriciteitswerken moet je ook nog rekening houden met materiaalkosten en overige kosten, zoals voorrijkosten.

Hoeveel kosten klussen gemiddeld?

Elke klus heeft een eigen prijs, deze prijs wordt bepaald door de moeilijkheid van de klus, maar ook de hoeveelheid materialen die nodig is. Zo kost het laten plaatsen van een stopcontact €60,- tot €120,-. Bij een meterkast laten vervangen, met vier groepen, betaal je bijvoorbeeld €350,- tot €550,-. Het laten aanleggen van verlichting kost gemiddeld €1.600,- tot €1.900,-, dit is dan voor negen tot zestien lichtpunten. Een domotica systeem laten installeren met centrale besturing kost gemiddeld €6.500,-.

Hoe zit het met het leggen van elektriciteit?

Het laten leggen van elektriciteit is gemiddeld €7.000,- tot €8.000,-. Hierbij wordt er een elektriciteitskast, bekabeling, stopcontacten en schakelaars geplaatst in een hele woning. Dit wordt normaliter alleen gedaan bij nieuwbouw of grotere renovaties.

Let wel op dat dit gaat om gemiddelde kosten. De kosten kunnen hoger of lager zijn in de realiteit. Vergelijk gratis offertes van elektriciens in de buurt voor specifiekere kosten. In de onderstaande tabel kan je de bovengenoemde prijzen nogmaals teruglezen.

kosten elektricien

Kosten elektricien 2024

ElektriciteitswerkenGemiddelde prijs*Omschrijving
Stopcontact plaatsen€60,- tot €120,-Inbouwstopcontact plaatsen
Meterkast laten vervangen€350,- tot €550,-Meterkast met vier groepen
Aanleggen van verlichting€1.600,- tot €1.900,-Negen tot zestien lichtpunten aanleggen
Leggen van elektriciteit€7.000,- tot €8.000,-Elektriciteitskast, bekabeling, stopcontacten en schakelaars in gehele woning

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw, montage & materiaal. Voor een exacte prijsindicatie vraag je het best gratis offertes aan.

Wat is de prijs van een elektrieker per uur?

Een elektrieker kost gemiddeld €25,- tot €50,- per uur. Voor een beginnende elektricien, of zzp’er, betaal je rond de €25,- tot €35,- per uur. Voor een installatiebedrijf of zeer ervaren elektrieker kan dit oplopen tot een gemiddelde van €40,- tot €50,-.

Houd er wel rekening mee dat dit gaat om gemiddelde prijzen. Elke elektrieker bepaald zijn of haar eigen prijzen. Daarnaast zegt de prijs van een elektricien niks over de kwaliteit.


Uurtarief elektricien 2024

€25,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van elektriciens uit de de regio.)

Laag uurtarief
€25,- tot €35,-

Zzp’er
Beginnende elektricien

Hoog uurtarief
€40,- tot €50,-

Installatiebedrijf
Ervaren elektrieker

Start gratis offerteaanvraag!

Hoe zijn de kosten van een elektrieker opgebouwd?

De prijs van een elektrieker bestaat uit drie onderdelen: arbeids-, materiaal- en overige kosten. Deze drie onderdelen bepalen de totaalprijs van de elektrieker.

Welke verdeling hebben deze onderdelen voor de prijs van een elektricien?

De arbeidskosten van een elektrieker, dus het uurtarief, is 70% van de totaalprijs. De kosten voor materiaal zijn 25% van het geheel. Overige kosten, zoals eventuele veiligheidskeuringen of voorrijkosten, zijn 5% van het totaal.

prijsopbouw elektricien

Welke factoren hebben invloed op de prijs van een elektricien?

In de bovenstaande tabel zag je het al: de kosten van een elektricien variëren enorm. Dit komt omdat elke klus wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk hierbij aan de omvang van een project, de kosten van het materiaal, voorrijkosten, maar ook eventuele veiligheidskeuring.

Een goede regel om te onthouden is dat hoe groter het project, hoe hoger de prijs. Dit komt omdat de elektrieker langer bezig zal zijn en waarschijnlijk meer materialen nodig heeft. Ondanks dat de totaalprijs voor grote klussen, zoals het aanleggen van elektriciteit in de gehele woning, hoger ligt wordt het wel gewaardeerd dat er een grote klus wordt aangevraagd. Hierdoor spreekt de elektricien vaak een totaalprijs af, hierbij krijg je vaak een ‘korting’ op het uurtarief door de vele uren die gemaakt zullen worden.

De prijs van een elektricien wordt onder andere beïnvloed door:

 • De grootte van het project: hoe groter, hoe duurder
 • Het uurtarief van de elektrieker
 • De kosten voor het materiaal
 • Overige kosten zoals voorrijkosten
 • Extra opties
 • Veiligheidskeuring wanneer dit nodig is

prijs elektricien


Besparen op de prijs van een elektricien?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Hoe kan je besparen op de prijzen van een elektricien?

Er zijn verschillende methodes om de kosten van een elektricien laag te houden. Je kan bijvoorbeeld materialen kopen via een erkende elektricien, dan kan je vaak profiteren van een verlaagd btw-tarief. Bij een grote klus kan je vragen om een totaalprijs, dan betaal je vaak minder dan per uur.

Een aantal tips waarmee je kan besparen op de kosten van een elektrieker:

 • Kies de juiste elektricien voor de klus en kijk goed naar de prijzen. Wil je flink besparen? Kies dan voor een beginnende elektrieker of ZZP’er.
 • Kies een elektricien in je eigen regio. Zo houd je de voorrijkosten laag.
 • Bij een grote klus altijd een totaalprijs vragen, vaak is dit een stuk goedkoper dan een uurtarief.
 • Kijk of je recht hebt op een premie of kan profiteren van een verlaagd btw-tarief.
 • Vergelijk gratis offertes hier op De 10 Beste. Je krijgt aanboden van verschillende elektriciens, zo kan je tot wel 40% besparen!

Zijn er premies voor elektriciteitswerken?

Ja, die zijn er! Zo heb je de Mijn VerbouwPremie. Bij deze premie krijg je soms 20 tot 30% van je geïnvesteerde bedrag terug. Dit is alleen geldig wanneer je minimaal €2.500,- investeert en het huis minstens dertig jaar oud is. Je kan meer informatie lezen over de voorwaarden van de Mijn VerbouwPremie op Vlaanderen.be.

In sommige gevallen heb je ook recht op een gemeentelijke premie of een premie via de provincie. Er zijn verschillende voorwaarden waar je aan moet voldoen. Op energiesparen.be kan je kijken of je recht hebben op een plaatselijke premie.

Als laatst zou je ook kunnen kijken of je kan profiteren van het verlaagde btw-tarief. Alle informatie hierover vind je op financien.belgium.be.

prijzen elektricien

Elektricien nodig? Vergelijk gratis offertes!

Een elektricien schakel je in bij alle elektriciteitswerken die moeten worden uitgevoerd. Waarom? Omdat een elektrieker de juiste kennis en ervaring heeft, en in veel gevallen een veiligheidskeuring moet ondergaan, voor de verschillende klussen de ze uitvoeren. Op zoek naar een elektrieker?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Bespaar tot wel 40% door gratis offertes te vergelijken van elektriciens uit de regio. Het aanvragen van offertes is kosteloos en geheel vrijblijvend. Wees zo compleet mogelijk bij de aanvraag, dan kan je het beste worden geholpen.

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste elektricien bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met elektricien bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig