Vind de beste tuinaannemer voor jouw project

Op zoek naar een goede tuinman? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele tuinaannemers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Wat kost een tuinaannemer?

De kosten van een tuinaannemer variëren per klus, er is daarnaast ook een verschil in de kosten van een tuinman, hovenier en tuinaannemer. Gemiddeld kan je rekenen op een prijs van €35,- tot €50,- per uur. Deze prijs kan worden beïnvloed door de ervaring van de tuinaannemer en de grootte van de klus.

Wanneer je kleine klussen laat uitvoeren, zoals een tuinonderhoud, ben je doorgaans minder kwijt. De prijs van de tuinman is dan lager omdat er bijvoorbeeld minder gebruik gemaakt hoeft te worden van machines. Tuinonderhoud kost gemiddeld zo’n €30,- tot €55,- per uur.

En voor grotere klussen?

Een tuinrenovatie kost €50,- tot €100,- per m². Het laten aanleggen van een nieuwe tuin is een grote en complexe klus. De prijs voor een tuinaanleg ligt tussen de €75,- en €200,- per vierkante meter. Een tuinontwerp kost €300,- tot €500,- per ontwerp voor een tuin tot maximaal 100 vierkante meter.

Houdt er rekening mee dat dit gaat om gemiddelde prijzen. In de onderstaande tabel kan je de prijzen nogmaals raadplegen. Wil je liever meteen een exacte prijsindicatie? Vergelijk gratis offertes en kom in contact met een tuinaannemer uit de regio.

prijs tuinman

Prijs tuinman 2024

Klus

Gemiddelde prijs*

Tuinonderhoud

€30,- tot €55,- per uur

Tuinrenovatie

€50,- tot €100,- per m²

Tuinaanleg

€75,- tot €200,- per m²

Tuinontwerp

€300,- tot €500,- per ontwerp voor een tuin tot 100 m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw. Je vraagt het best offertes aan van tuinaannemers in de regio, zo kan je tot wel 40% besparen!

Prijs hovenier per uur

Het uurtarief van een tuinman wordt bepaald door het soort werk, maar ook de ervaring van de tuinman. Gemiddeld zijn de kosten van een hovenier €35,- tot €50,- per uur. Voor een beginnende tuinaannemer, of voor een kleine klus, beginnen de prijzen bij €35,- tot €40,-. Bij een ervaren hovenier, of voor een grote klus, kan je rekenen op kosten van €40,- tot €50,-.

Het is wel verstandig om te weten dat de prijs van de hovenier niet gelijk staat aan de kwaliteit. Je kan het best offertes ontvangen en op basis van de aanboden bekijken welke tuinaannemer past bij je wensen.


Uurtarief tuinaannemer 2024

€35,- tot €50,-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven van tuinaannemers uit de regio.)

Laag uurtarief
€35,- tot €40,-

Beginnende tuinaannemer
Kleine klus

Hoog uurtarief
€40,- tot €50,-

Ervaren hovenier
Grote klus

Start gratis offerteaanvraag!

Wat is de prijsopbouw van een tuinaannemer?

De prijsopbouw van een hovenier zijn opgebouwd uit drie onderdelen: arbeidskosten, materiaalkosten en overige kosten.

 • Arbeidskosten: arbeidskosten zijn 60% van de totaalprijs. Dit is het uurtarief van de hovenier.
 • Materiaalkosten: dit is 35% van het de totale prijs. Denk hierbij aan de prijs van gereedschap, maar ook de prijzen voor de planten die je eventueel laat plaatsen.
 • Overige kosten: dit gaat om zaken zoals voorrijkosten. Dit is 5% van het totaal.

prijsopbouw tuinaannemer

Wat valt onder tuinaanleg?

Een tuinaanleg bestaat uit veel verschillende werkzaamheden. Het is een grote klus. De eerste stap is altijd het laten opstellen van een tuinontwerp. Vervolgens wordt het grondwerk voorbereid. Dit is een belangrijke step, het is namelijk de basis van elke tuin.

Vervolgens kan de tuin worden aangelegd. Er wordt vaak begonnen met de aanleg van een gazon, beplanten en het plaatsen van straatwerk.

Een tuinaannemer kan de volgende werkzaamheden uitvoeren bij een tuinaanleg:

 • Grondwerk voorbereiden
 • Straatwerk plaatsen
 • Het aanleggen van een gazon
 • Het aanleggen van een vijver
 • Het plaatsen van tuinverlichting
 • Beplanten

Besparen op de prijs van een tuinaannemer?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de totaalprijs!
Gratis offertes vergelijken


Wat kost een tuinaanleg?

De prijzen van een tuinaanleg lopen ontzettend uiteen. Vaak wordt er betaald voor de gehele tuinaanleg, maar sommige mensen kiezen ervoor om slechts enkele werkzaamheden te laten uitvoeren.

Hoeveel kost een tuinaanleg per m²?

Het laten aanleggen van een gazon kost €5,- tot €10,- per m². Nieuwe beplanting plaatsen kost €10,- tot €30,- per m². Het laten leggen van bestrating kost €50,- tot €150,- per m². Voor het plaatsen van schuttingen betaal je per strekkende meter: je kan rekenen op een prijs van €50,- tot €150,- per strekkende meter.

Zijn er nog meer klussen die vallen onder tuinaanleg?

Voor het aansluiten van verlichting, het kappen van bomen en het maken van een beplantingsplan betaal je uiteraard niet per vierkante meter. Het aansluiten van verlichting kost ongeveer €80,- tot €100,-. Het laten kappen van een boom kost €400,- tot €800,-. Het maken van een beplantingsplan kost €50,- tot €150,-.

prijs tuinaanleg

Prijs tuinaanleg m2 2024

Werkzaamheden

Gemiddelde kosten*

Bijzonderheden

Gazon aanleggen

€5,- tot €10,-

Per m²

Nieuwe beplanting

€10,- tot €30,-

Per m²

Bestrating leggen

€50,- tot €150,-

Per m²

Schuttingen plaatsen

€50,- tot €150,-

Per strekkende meter

Verlichting aansluiten

€80,- tot €100,-

Totaalprijs

Boom laten kappen

€400,- tot €800,-

Per boom

Beplantingsplan

€50,- tot €150,-

Totaalprijs

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen, inclusief btw en materiaalkosten. Ontvang gratis offertes voor een specifiekere prijsindicatie.

Wat doet een tuinarchitect?

Een tuinarchitect ontwerpt tuinen. De tuinarchitect houdt rekening met je wensen en deelt de tuin op in verschillende zones, voor beplanting en zitplaatsen. Tuinarchitecten worden voornamelijk ingezet bij grote tuinen, bij kleine tuinen zou je een tuinaannemer kunnen inschakelen.

De tuinarchitect stelt onder andere tuinontwerpen op, maakt beplantingsplannen en ontwerpt openbare ruimtes zoals parken. Er zijn veel verschillende specialisaties binnen het vak tuinarchitect, zoek daarom altijd een tuinarchitect met die specialisatie die aansluit bij je wensen.

Een tuinarchitect wordt betaald per klus. Bij een tuinontwerp voor een tuin van 100 vierkante meter kan je rekenen op €200,- tot €500,-. Hoe groter de tuin, hoe hoger de kosten.

Bespaartips tuinaannemer

Wist je dat je flink kan besparen op de kosten van een tuinaannemer? Met de onderstaande tips kan je de kosten in de meeste gevallen verminderen:

 • Zoek een tuinaannemer in je eigen regio. Zo bespaar je op voorrijkosten. Voorrijkosten kunnen soms flink oplopen, door een bedrijf dichtbij te zoeken houd je deze kosten zo laag mogelijk.
 • Als je zelf nieuwe planten aanschaft kan je profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6%. Bij het laten aanleggen van een buitenterras betaal je ook een btw-tarief van 6%. Meer informatie vind je op de belgium.be.
 • Bereid zelf alvast voor, denk hierbij aan het egaliseren van de aarde of het weghalen van planten die wegmoeten. Zo neem je wat taken over van de hovenier en kan je de kosten drukken.
 • Vergelijk gratis offertes hier op De 10 Beste. Je ontvangt maximaal vijf aanboden en kiest zelf de tuinaannemer met het beste aanbod. Zo kan je tot wel 40% besparen.

Tips bij het zoeken naar een hovenier

Bij de zoektocht naar een hovenier kan je op een aantal punten letten. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kijkt naar de stijl van de tuinman. Zorg ervoor dat deze aansluit bij je wensen. Veel tuinmannen hebben een portfolio, dan kan je kijken of het werkt aansluit bij jou visie.

Kijk ook naar de functie: er is een verschil tussen een tuinman, tuinaannemer en tuinarchitect. Tuinmannen zijn vaak goedkoper, maar hebben minder ervaring in ontwerp. Als laatst kan je kijken of de tuinaannemer is aangesloten bij de Belgische Federatie Groenvoorzieners. Dan ben je verzekerd van een erkende vakman. Hierover kan je meer lezen op bfg.febp.be.

prijzen tuinaannemer

Besparen op een tuinaannemer? Vergelijk gratis offertes!

Een tuinaannemer kan ontzettend veel voor je doen. Een mooie en gezonde tuin is een aanwinst voor elk huis. Door een tuinman in te schakelen ben je verzekerd van een goed en professioneel resultaat. Tuinman gezocht?

Start mijn gratis offerteaanvraag!

Het aanvragen van offertes is geheel gratis en vrijblijvend. Je zit nergens aan vast, dus waar wacht je op?

Gratis offertes ontvangen!

Vind de beste tuinaannemer bij jou in de buurt.

Via De 10 Beste kom je gemakkelijk in contact met tuinmannen bij jou in de buurt.

AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-BrabantWest-VlaanderenOverig