Vind de beste dakwerker voor jouw project

Op zoek naar een goede dakwerker? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakwerkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend

Kosten dakpannen vervangen

Zijn je dakpannen aan vervanging toe? Dan ben je vast benieuwd naar de kosten voor het vervangen van dakpannen! Gemiddeld kost het vervangen van de dakpannen tussen de €40,- en €90,- per vierkante meter. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het uurtarief van de dakwerker en het soort dakpannen.

Het vervangen van de dakpannen is geen eenvoudige klus. Daarbij komt dat werken op hoogte altijd de nodige risico’s met zich mee brengt. Schakel daarom een ervaren dakwerker in!

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je gratis offertes van de beste dakwerkers bij jou uit de regio. Vergelijk, kies en bespaar tot wel 40% korting. Je aanvraag is geheel vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.

Op deze pagina lees je meer over dakpannen vervangen, de kosten en uit welke soorten dakpannen je kunt kiezen.kosten dakpannen vervangen

Wat zijn de kosten voor dakpannen vervangen?

De kosten voor het vervangen van de dakpannen ligt tussen de €40,- en €90,- per vierkante meter. Wanneer je kiest voor betondakpannen, moet je rekening houden met een gemiddelde totaalprijs tussen de €2.400,- en €3.600,- voor een dak van 60 m².

Keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, zijn wat duurder. Daar staat tegenover dat deze wel langer mee gaan. In totaal ben je voor een dak van 60 . gemiddeld tussen de €3.600,- en €5.400,- kwijt.

Hoeveel kosten dakpannen per m²?

Betondakpannen kosten gemiddeld tussen de €40,- en €60,- per m² en keramische dakpannen tussen de €60,- en €90,- per m².

Wist je dat je naast beton- en keramische dakpannen nog een keuze hebt? Dakpanplaten zijn ook een optie om op je dak te laten leggen. Dakpanplaten zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en kunnen snel worden geplaatst. Dakpanplaten kosten gemiddeld €40,- tot €75,- per m²: voor een dak van 60 m² ben je tussen de €2.400,- en €4.500,- kwijt.

Prijs dakpannen vervangen 2024

Soort dakpannenOmschrijvingGemiddelde prijs per vierkante meter* Gemiddelde totaalprijs bij dak van 60 m²*
BetondakpannenDakpannen verwijderen en vervangen€40,- tot €60,-€2.400,- tot €3.600,-
Keramische dakpannenDakpannen verwijderen en vervangen€60,- tot €90,-€3.600,- tot €5.400,-
Dakpanplaten (verkrijgbaar in aluminum, kunsstof en staal)Dakpannen verwijderen en vervangen€40,- tot €75,-€2.400,- tot €4.500,-

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen inclusief montage. Benieuwd naar exacte prijzen? Vraag gratis offertes aan.

Betondakpannen op een woning
Gemiddelde prijs per m²: €40,- tot €60,-

Je hebt een dak met een oppervlakte van 60 m². Je wilt graag betondakpannen plaatsen. In totaal ben je dan gemiddeld €3.000,-.

Keramische dakpannen op een tuinhuis
Gemiddelde prijs per m²: €60,- tot €90,-

Je wilt de dakpannen op je tuinhuis vervangen. Je kiest voor keramische dakpannen, want die hebben een lange levensduur. De oppervlakte van het dak is 20 . Voor gemiddeld €1.500,- heb jij dakpannen op je tuinhuis!

Welke factoren beïnvloeden de prijs?

De prijs voor het vervangen van de dakpannen wordt door verschillende factoren beïnvloed.

De prijs is afhankelijk van het volgende:

  • Het tarief van de dakwerker: het uurtarief van een dakwerker is ongeveer €35,- tot €45,- per uur. De prijs verschilt per dakwerkersbedrijf, en beïnvloedt daarmee ook de prijs voor het vernieuwen van de dakpannen.
  • De werkzaamheden en extra opties: ook de werkzaamheden die de dakwerker uitvoert bepalen de totaalkost. Het is namelijk soms nodig om naast de dakpannen ook de panlatten of nokvorsten te vervangen. Of de oude dakpannen worden door de dakwerker afgevoerd en je laat ook dakisolatie plaatsen. Dit zijn allemaal factoren die de arbeids- en materiaalkosten beïnvloeden.
  • Het soort dakpannen: er zijn verschillende soorten dakpannen. De prijs hangt af van het gekozen materiaal. Betondakpannen zijn bijvoorbeeld wat goedkoper dan kleidakpannen, maar gaan wel wat korter mee.
  • Totale dakoppervlak: niet ieder dak heeft dezelfde oppervlakte. Ook dit bepaald voor een groot deel de totaalkost.

Besparen op de kosten van dakpannen vervangen?

Vraag gratis offertes aan en kom in contact met de beste dakwerkers in je regio!
Gratis offertes vergelijken


Soorten dakpannen: kosten en informatie

Zoals hierboven al benoemd heb je keuze uit beton- en keramische dakpannen. Hieronder lees je hier meer informatie over.

Ben je op zoek naar een dakwerker voor het vervangen van de dakpannen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan en vind een dakwerker bij jou uit de buurt!

Wat is de prijs van betondakpannen?

Betondakpannen is de goedkoopste optie die je hebt wanneer jij je dakpannen wilt vervangen. Dit komt omdat deze dakpannen worden gemaakt van beton, en daarom in grote aantallen kunnen worden geproduceerd. De dakpannen zijn daardoor allemaal hetzelfde, wat een moderne uitstraling geeft.

Betondakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten. Er zijn zowel platte als golvende betondakpannen verkrijgbaar. Zo is er altijd iets wat bij jou past!

Betondakpannen hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 30 tot 25 jaar. Voor nieuwe dakpannen moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de €40,- en €60,- per m². Een bijkomend voordeel is dat betondakpannen door het grote formaat relatief snel te vervangen zijn.

Prijs keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden ook wel kleidakpannen genoemd. Je raad het al: keramische dakpannen zijn gemaakt van gebakken klei. Doordat het een natuurproduct is, zitten er kleine, subtiele verschillen in iedere dakpan. Dat maakt de dakpannen dus uniek: wat je ook ziet aan de uitstraling van de woning.

Keramische dakpannen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en kleuren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor vlak of volgend.

Doordat de dakpannen zijn geglazuurd, zijn ze goed bestand tegen weersomstandigheden. Keramische dakpannen hebben een lange levensduur van wel 50 tot 100 jaar! De prijs voor nieuwe dakpannen ligt gemiddeld tussen de €60,- en €90,- per m².

Dakpanplaten: prijs

Dakpanplaten zijn, zoals de naam al aangeeft, grote platen die eruit zien als dakpannen. Dakpanplaten worden gemaakt van metaal, aluminium of kunststof. Het grote voordeel van dakpanplaten is dat je deze volledig naar wens kunt kiezen: je kun kiezen uit verschillende designs. Nog een voordeel is dat de platen geen onderhoud nodig hebben, licht zijn van gewicht en snel kunnen worden geplaatst.

Hierdoor zijn dakpanplaten relatief goedkoop: je betaald gemiddeld €40,- tot €75,- per m². De platen hebben een gemiddelde levensduur tussen de 20 en 50 jaar.

prijs dakpannen vervangen

Bijkomende kosten voor dakpannen vervangen

Tijdens het vervangen van de dakpannen kan het ook voorkomen dat er meer onderdelen van het dak versleten zijn. Bijvoorbeeld de panlatten, nokvorsten of het dakbeschot. Het is dan noodzakelijk om deze ook direct te vervangen. Ook is het verstandig om je dak te isoleren wanneer je toch de dakpannen gaat vervangen. Dakisolatie wordt namelijk tussen het dakbeschot en de dakbedekking geplaatst. Je bent voordeliger uit wanneer je beide tegelijk laat uitvoeren.

Kosten panlatten vervangen

De kosten voor het vervangen van de panlatten zijn gemiddeld €15,- per m². Panlatten zijn gemaakt van hout, waardoor deze in de loop der jaren kunnen gaan rotten. Hierdoor komt de veiligheid van het dak in gevaar, wat het extra belangrijk maakt om deze te vervangen.

Dakbeschot vervangen: prijs

Om te besparen op de kosten, is het voordeliger om ook direct het dakbeschot te vervangen. Je wilt natuurlijk dubbel werk voorkomen. Het vervangen van het dakbeschot kost gemiddeld €85,- tot €100,- per m².

Wat kost nokvorsten vervangen?

Het komt ook voor dat de nokvorsten vervangen moeten worden. Net als andere onderdelen van het dak, staan ook de nokvorsten constant onder invloed van het weer. Het vervangen van de nokvorsten kosten gemiddeld tussen de €50,- en €100,- per strekkende meter.

Dakpannen vervangen en isoleren: kosten en informatie

Heb je nog geen dakisolatie? Wanneer je toch je pannendak gaat vervangen, is dat een mooi moment om ook je dak te isoleren. Voor dakisolatie moet namelijk eerst de dakbedekking worden verwijderd, zodat het isolatiemateriaal tussen de dakbedekking en het dakbeschot kan worden geplaatst.

Je bespaart op de kosten door beide werkzaamheden te combineren. Een ander voordeel is dat je niet twee keer middenin een verbouwing zit. Wanneer je dakisolatie laat plaatsen, verliest je woning een stuk minder warmte. Hierdoor hoef je minder te stoken om je woning op temperatuur te houden, en bespaar je dus jaarlijks veel op je energierekening.

Heb je een plat dak? Dan kost het isoleren van je dak gemiddeld €45,- tot €60,- per m². Wil je een hellend dak isoleren? Houd dan rekening met een gemiddelde prijs van €40,- tot €60,- per m².

Dakpannen vervangen en zonnepanelen

Wanneer je zonnepanelen op je dak hebt, is het vervangen van de dakpannen een beetje complexer. Als de dakpannen onder de zonnepanelen vervangen moeten worden, is het noodzakelijk om de zonnepanelen te verwijderen. Let er wel op, dat niet iedere dakwerker dit ook doet. Dan zul je een andere specialist moeten inschakelen voor het verwijderen en terugplaatsen van de zonnepanelen.

Extra optieGemiddelde prijs*
Panlatten vervangen€15,- per m²
Dakbeschot vervangen€85,- tot €100,- per m²
Nokvorsten vervangen€50,- en €100,- per strekkende meter
Dakisolatie plat dak€45,- tot €60,- per m²
Dakisolatie hellend dak€40,- tot €60,- per m²

*Let op: dit zijn gemiddelde prijzen. Vraag voor exacte prijzen gratis offertes aan.


Besparen op de dakpannen vervangen prijs?

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes
Gratis offertes vergelijken


Dakpannen vervangen: vergunning nodig?

Voor het vervangen van de dakpannen heb je geen vergunning nodig. Dat is goed nieuws, want een vergunningsaanvraag kan veel tijd, energie en stress kosten.

In theorie is het wel zo dat je voor dit soort renovaties wel een vergunning moet aanvragen. Het vervangen van de dakbedekking is een uitzondering in de regel, mits je kiest voor een andere kleur.

Wanneer je kiest voor een andere kleur, verander je aanblik van je woning. Het verschilt per gemeente of je hier een vergunning voor nodig hebt of niet. Laat je goed informeren, zodat je niet voor verassingen komt te staan.

Besparen? Dat kan met deze handige bespaartips!

Het vervangen van de dakpannen is een flinke uitgave. Toch kun je eenvoudig besparen op de kosten. Lees hieronder hoe je dat doet!d

  • Kies een dakwerker uit de buurt: iedere dakwerker rekent voorrijkosten. Hoewel dit een laag bedrag lijkt, lopen de kosten toch flink op naarmate de afstand groter wordt of de klus langer duurt. Het is daarom verstand een dakwerker uit de buurt te kiezen. Zo houd je de voorrijkosten zo laag mogelijk.
  • Profiteer van kwantumkorting: vraag in de buurt of meer mensen hun dakpannen willen vervangen. Wanneer je dit beide door dezelfde dakwerker laat uitvoeren, krijg je vaak een leuke kwantumkorting. Loop daarom een rondje door de buurt, want zo bespaar je eenvoudig op de kosten.
  • Kies voor goedkope dakpannen: betondakpannen zijn een stuk goedkoper dan keramische dakpannen. Maar, wie weet vind je op internet dakpannen tegen een lage prijs. Je bespaart hierdoor enorm op de materiaalkosten en hoeft alleen maar een dakwerker in te schakelen voor het vervangen van de dakpannen.
  • Voer oude dakpannen zelf af: help de dakwerker door de oude dakpannen zelf af te voeren. Dit scheelt de dakwerker veel tijd en dus bespaar je op de arbeidskosten.
  • Vergelijk gratis offertes: door gratis offertes van meerdere dakwerkers aan te vragen, bespaar je tot wel 40% op de kosten. Vergelijk en kies zelf de dakwerker met het beste aanbod.

dakpannen vervangen prijs

Besparen op dakpannen vervangen? Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Zijn jouw dakpannen aan vervanging toe, en ben je daarom op zoek naar een dakwerker? Of wil je graag tot wel 40% op de totaalkost besparen?

Start gratis offerteaanvraag!

Bij de10beste ontvang je gratis tot wel 4 offertes van dakwerkers bij jou uit de buurt. Door de offertes te vergelijken, bespaar je tot wel 40% op de kosten. Geen zorgen: je aanvraag is geheel vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!