Vind de beste dakwerker voor jouw project

Op zoek naar een goede dakwerker? Via De 10 Beste kom je snel en gemakkelijk in contact met vakmannen uit jouw omgeving. Ontvang en vergelijk voorstellen van professionele dakwerkers zonder enige verplichting.

Gratis & Vrijblijvend


Dakreiniging

Een dakreiniging is een essentieel onderdeel van dakonderhoud. Met het verwijderen van bladeren, mos en ander vuil voorkom je grote problemen. Als het vuil blijft liggen tast dit het dakoppervlak aan en ontstaan er na verloop van tijd lekkages. Vanwege de risico’s die er zijn bij het werken op hoogte, raden we altijd aan om de dakreiniging uit te laten besteden door een ervaren dakwerker. Benieuwd naar de kosten?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina leggen we uit wat een dakreiniging is en wat dit precies kost. Je vindt hier bovendien praktische informatie over de reiniging zelf en hoe een dakwerker te werk gaat én je krijgt praktische bespaartips!dakreiniging

Waarom het dak laten reinigen?

Dakonderhoud bestaat voor een groot deel uit het reinigen van je dakoppervlak. Waarom is dit zo belangrijk?

Behalve dat het ervoor zorgt dat je dakoppervlak er netjes en verzorgd uit ziet, is het ook belangrijk voor de levensduur van je dakoppervlak. Vuil zoals zand, bladeren en takken zorgen op termijn voor vervelende schade. Hierdoor ontstaan lekkages, scheuren in de dakbedekking en andere problemen. Schoonmaken voorkomt dit en bespaart je dus veel reparatiekosten!

Hoe vaak moet ik mijn dak reinigen? Dat verschilt per situatie. Meestal is een dakreiniging elke 1 tot 2 jaar voldoende. Woon je in een beboste omgeving dan raden we aan om het dak in ieder geval 1 keer per jaar te reinigen, maar nog beter is een halfjaarlijkse dakreiniging.

Wat kost de dakreiniging?

De prijs van een dakreiniging begint vanaf €10,- tot €15,- per m². Dit is de prijs als je kiest voor een reiniging en eventueel het ontmossen van je dakoppervlak. Dit is in principe voldoende, maar het is ook mogelijk om te kiezen voor een coating. Dit is een extra beschermlaag die je dakoppervlak bovendien weer een fris uiterlijk geeft. Een reiniging in combinatie met een coating kost je gemiddeld €30,- tot €50,- per m².

De prijs van het reinigen van een dak stijgt iets als je ook kiest om je dakgoten te reinigen. Dit is belangrijk zodat alle regenwater goed wordt afgevoerd en er geen lekkages ontstaan. Dit kost je gemiddeld €3,- tot €5,- per lopende meter.

Dak reinigen: kosten 2023

WerkzaamhedenGemiddelde prijs*
Dak ontmossen en reinigen€10,- tot €15,-
Dan ontmossen en reinigen en coaten€30,- tot €50,-
Dakgoten schoonmaken€3,- tot €5,-

*Let op: dit zijn richtprijzen. Exacte prijs weten? Vraag dan hier je gratis offertes aan!

Welke factoren beïnvloeden de prijs van een dakreiniging?

De prijs van een dakreiniging verschilt per situatie en is afhankelijk van de volgende factoren:

 • Het type dak: doorgaans is het reinigen van hellende daken duurder. Dat komt omdat het oppervlak minder toegankelijk is en omdat het dakoppervlak in veel gevallen ook een stuk groter is.
 • Soort reiniging: er zijn verschillende manieren om het dak schoon te maken. Welke je kiest heeft een grote invloed op de prijs.
 • Mate van vervuiling: hoe meer vervuild je dakoppervlak is, des te hoger de kosten om dit schoon te maken. Immers, de dakwerker is dan meer tijd kwijt.
 • Wel of geen coating: een coating zorgt ervoor dat je dak langer schoon blijft en geeft het oppervlak een fris kleurtje. Hierdoor ziet het er weer uit als nieuw. Kies je voor een coating dan liggen de kosten uiteraard hoger dan wanneer je geen coating kiest.
 • Uurtarief: de dakwerkers hanteren allemaal een eigen tarief. Hierdoor verschillen de kosten per vakman.
 • Eventuele extra kosten: misschien blijkt er tijdens de dakinspectie dat er al kleine beschadigingen zijn die direct hersteld moeten worden. Met de reparatiekosten loopt de totaalprijs hoger op.

Verschillende soorten reinigingen

Er zijn verschillende manieren om het dak te reinigen. Welke methode de dakwerker gebruikt bij jouw dak, hangt af van je daktype, het soort dakbedekking en uiteraard de mate van vervuiling. Hieronder leggen we uit welke verschillende technieken dakwerkers gebruiken bij een dakreiniging. Wil je weten welke methode best past bij jouw dak? Vraag dan snel je gratis offertes aan!


Besparen op de kosten van een dakreiniging?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!
Gratis offertes vergelijken


1. Algemene reiniging

Een algemene of standaard reiniging wordt uitgevoerd bij daken die niet extreem vervuild zijn met bijvoorbeeld mosgroei. De dakwerker maakt het dak schoon met een hogedrukspuit en eventueel een mild reinigingsmiddel. Door de hoge druk verdwijnt zelfs hardnekkig vuil.

Bij een dak met leien moet de dakwerker iets voorzichtiger zijn: hij maakt dit dak schoon op lage druk zodat er geen beschadigingen ontstaan aan de iets kwetsbaardere pannen.

Een rieten dak maakt de dakwerker schoon zonder water. In plaats daarvan scheert hij een dun laagje van het riet weg. Wil je een rieten dak laten schoonmaken, laat dit dan doen door een vakman die hierin gespecialiseerd is: niet elke dakwerker heeft ervaring met rieten daken.

2. Dak ontmossen

Ontmossen is nodig als het dak bedekt is met mosgroei. Mossen lijken misschien onschuldig, maar het kan ervoor zorgen dat je dakbedekking poreus wordt. Dit zorgt op termijn voor daklekkages. Regenwater trekt dan in de dakbedekking, waardoor je dakpannen ’s winters kapotvriezen.

Het dak ontmossen gebeurt ofwel met warm water op hoge druk of met een speciaal reinigingsmiddel. Welke methode de beste optie is, hangt af van de hoeveelheid mos.

3. Dakgoten schoonmaken

Naast het reinigen van de dakbedekking is het ook aan te raden de dakgoten schoon te maken. Na verloop van tijd ontstaat er vuil en slib in je dakgoten, waardoor regenwater steeds minder makkelijk wegloopt. Als het regenwater niet wegloopt, vindt het uiteindelijk een andere manier naar buiten. Dit veroorzaakt vaak lekkages die ook in huis voor problemen zorgen.

De vakman verwijdert eerst al het losse vuil en gebruikt dan weer een hoge drukspuit om de binnenkant van de goten te reinigen.

4. Dak reinigen en coaten

Veel mensen kiezen ervoor om hun dakreiniging te combineren met een coating. Een coating is een extra beschermlaag: dit voorkomt dat vuil aan het oppervlak hecht. Hierdoor blijft je dakoppervlak langer schoon en is schoonmaken in de toekomst bovendien een stuk gemakkelijker.

Bij een coating wordt vaak ook een kleur aangebracht. Dit geeft je dak weer een frisse, vernieuwde uitstraling waardoor je huis er weer als nieuw uitziet. Een coating kan alleen aangebracht worden na een reiniging, zodat er geen vuil onder de coating wordt vastgezet.

dak reinigen

Dak schoonmaken: werkwijze

Een dakreiniging laat je best uitvoeren door een vakman. Hoe deze precies te werk gaat, verschilt per dakwerker. In grote lijnen kun je ervan uitgaan dat hij zich houdt aan het volgende stappenplan:

 • Stap 1: analyse dakbedekking. De vakman inspecteert het oppervlak en de dakbedekking. Dit is nodig om de juiste reinigingstechniek te bepalen. Ook gebruikt hij deze analyse om eventuele beschadigingen of zwakke plekken op te sporen.
 • Stap 2: dakreiniging. Wanneer de vakman heeft bepaald welke methode de beste optie is begint hij met het schoonmaken. Bij een hellend dak gebeurt dit van boven naar beneden. Dit voorkomt dat het water onder de dakpannen naar binnen spuit. Bij iets kwetsbaardere daken, zoals flink verouderd dakleer of leien gebruikt de vakman lage druk.
 • Stap 3: coating aanbrengen. Indien je kiest voor een coating, dan is dit het moment dat de vakman hem aanbrengt. Veel mensen kiezen voor een coating met kleur, zodat het dak er weer als nieuw uitziet. Het is ook mogelijk om een transparante coating aan te brengen.

Dak zelf schoonmaken of uitbesteden?

Omdat het werken op hoogte altijd risico’s met zich meebrengt, is het aan te raden om hier altijd een vakman voor in te schakelen. Deze werkt met anti-val bescherming en volgens alle veiligheidsvoorschriften zodat er geen ongevallen gebeuren.

Maar er is nog meer!

Een vakman weet precies waar hij op moet letten als hij je dak inspecteert. Hierdoor kiest hij de juiste reinigingstechniek en weet je zeker dat er geen beschadigingen aan je dakoppervlak ontstaan. Ga je zelf aan de slag zonder ervaring, dan is de kans groot dat je kiest voor een techniek die eigenlijk te hardnekkig is voor jouw dak. Voorkom problemen of hoge herstelkosten door direct de hulp van een vakman in te schakelen.

Bespaar op de kosten: handige tips!

Dakreiniging zonder de hoofdprijs te betalen? Natuurlijk kan dat. Hieronder geven we je een aantal praktische bespaartips:

 1. Regel een kwantumkorting: Bij grotere klussen daalt de prijs per vierkante meter. Door je buren te vragen of zij ook interesse hebben in een dakreiniging, kun je dus flink besparen. Geen buren? Dan kun je ook overwegen door al je dakwerken in één keer uit te besteden om te besparen op de kosten.
 2. Help zelf mee: misschien zijn er voorbereidingen die je zelf alvast kunt doen, of is het mogelijk om zelf de dakgoten te reinigen. Je bespaart de vakman tijd en bent zo een stuk goedkoper uit.
 3. Kies een lokale dakwerker: het is altijd slim om te kiezen voor iemand in je eigen regio. Zo houd je de voorrijkosten namelijk zo laag mogelijk!
 4. Ga voor een zelfstandig dakwerker: zelfstandige vaklui zijn vaak goedkoper dan grote dakwerkbedrijven. Bovendien hebben ze een hele persoonlijke aanpak!
 5. Vergelijk offertes: elke dakdekker bepaalt zijn of haar eigen tarief. Door dakwerkers met elkaar te vergelijken kies je eenvoudig voor de vakman met het beste aanbod en bespaar je al snel tot wel 40%.

Dak laten reinigen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij je dak binnenkort ook laten reinigen door een ervaren dakwerker? Je weet zeker dat je dak goed schoon is en dat er geen beschadigingen ontstaan. Bovendien geeft een dakwerker je een persoonlijk advies, ook als blijkt dat er een reparatie nodig is of als je dakbedekking verouderd is. Op zoek naar dakwerkers in jouw regio?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijzen van verschillende dakwerkers in jouw regio, maximaal 4. Vergelijk de offertes nu op prijs en aanbod en kies zelf voor de dakwerker die best bij je past. Je besparing loopt op tot wel 40% en je weet zeker dat je een eerlijke prijs betaalt. De offerteaanvraag is gratis en je zit nergens aan vast!

Gratis offertes ontvangen!